Κ. Μητσοτάκης: «Από το 2020 ξεκινήσαμε να “χτίζουμε” σε νέες βάσεις τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση»

Κ. Μητσοτάκης: «Από το 2020 ξεκινήσαμε να “χτίζουμε” σε νέες βάσεις τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση»

Αναφορά στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στον καθιερωμένο κυριακάτικο σχολιασμό της επικαιρότητας και του κυβερνητικού έργου:

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

“Από το 2020 ξεκινήσαμε να «χτίζουμε» σε νέες βάσεις τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, με στόχο να καταστεί σύγχρονη και αποτελεσματική και να εγγυάται πτυχία με αξία. Περνάμε τώρα στη νέα εποχή ώστε η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να γίνει πρώτη επιλογή για περισσότερους σπουδαστές στη χώρα μας και αυτό υπηρετεί η νέα νομοθετική μας πρωτοβουλία. Κάναμε ήδη πολλά βήματα και συνεχίζουμε τώρα με την ίδρυση τουλάχιστον 60 ΚΕΕΚ, τα λεγόμενα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με οργανωμένα campuses σε όλη τη χώρα.

Με τον ίδιο νόμο μετονομάζουμε τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία επίσης προικίζουμε με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης που συμπεριλαμβάνουν πολλά νέα επαγγέλματα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα της ναυπηγοεπισκευής που βρίσκεται πλέον σε αυξημένη ζήτηση λόγω της αναγέννησης που έχει συντελεστεί στην ναυπηγοεπισκευαστική μας ζώνη τα τελευταία 2 χρόνια. Στα Εργαστηριακά Κέντρα αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο που είχε να τροποποιηθεί από το 1985 αλλά κυρίως τα αναβαθμίζουμε με σύγχρονο εξοπλισμό άνω των 114 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος ήδη παραδίδεται.

Γιατί κάνουμε αυτές τις αλλαγές; Ώστε οι δομές μας να αποκτήσουν έναν νέο διευρυμένο ρόλο στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας και τις τοπικές οικονομίες που έχουν τεράστιο έλλειμμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες”.