«Κήπος της Λυσούς»: Πρωτοβουλία δημιουργίας Κέντρου Διημέρευσης για νέους με αναπηρία

«Κήπος της Λυσούς»: Πρωτοβουλία δημιουργίας Κέντρου Διημέρευσης για νέους με αναπηρία

Ευρύ κάλεσμα για βοήθεια και υποστήριξη

Για την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής δομής, ενός Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για 100 νέους με αναπηρία από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, ενημερώνει η πρόεδρος του φορέα «Κήπος της Λυσούς», Waltraud Sperlich.

Όπως κάνει γνωστό: «Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “ΛΥΣΩ Εκπαιδευτική- Διαχειριστική ΑΜΚΕ” είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με διακριτικό τίτλο “Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΟΥΣ”.

Με την ίδρυση του “Κήπου της Λυσούς” θέσαμε ως κύριους στόχους τη βελτίωση της ποιότητας ζωής νέων με αναπηρία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, την καταπολέμηση και την αποφυγή του ιδρυματισμού, την κατάρριψη των εμποδίων που προκαλούν τον κοινωνικό αποκλεισμό και το στιγματισμό.

Παρέχοντας προεπαγγελματικές και επαγγελματικές ευκαιρίες σε 40  περίπου ανθρώπους με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές,  αποτελέσαμε καινοτόμο και πρωτοποριακό φορέα για την Καλαμάτα, ως μία από τις λίγες διεξόδους για την απασχόληση ενηλίκων με αναπηρία στην πόλη μας.

Σήμερα, διαπιστώνοντας την παντελή έλλειψη δομών κοινωνικής φροντίδας για ενήλικους ΑμεΑ, τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα για συμμετοχή ατόμων στα προγράμματά μας, αλλά και πιστεύοντας ότι η ευκαιρία για κοινωνική πρόοδο γεννιέται μέσα στην κρίση, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία από το φορέα μας μιας νέας κοινωνικής δομής, ενός Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για 100 νέους με αναπηρία από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή μας την προσπάθεια:

•Προβήκαμε σε εκτενή μελέτη των συνθηκών που διαβιοί το πλείστον των ενηλίκων με αναπηρία, η οποία δεικνύει μεγάλο αριθμό ατόμων να ζουν έγκλειστα στα σπίτια τους, την απουσία πιστοποιημένων δομών κοινωνικής φροντίδας κ.λπ.

•Αιτηθήκαμε προς το υπουργείο Γεωργίας, που φιλοξενεί τις δράσεις μας σε δικό του χώρο τα χρόνια λειτουργίας μας, να προχωρήσει στη μακροχρόνια παραχώρησή του, ώστε να δημιουργήσουμε εκεί τον “Κήπο μας”, ένα σύγχρονο και δημιουργικό ΚΔΗΦ

•Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού να σταθούν για άλλη μια φορά δίπλα μας, υποστηρίζοντας ο καθένας από την πλευρά του και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, την ανέγερση και λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου

•Προσβλέπουμε στη βοήθεια και υποστήριξη Κοινωφελών Ιδρυμάτων και ευεργετών του τόπου μας

•Καλούμε θεσμικούς φορείς του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας.

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους ανθρώπους που ζουν στη Καλαμάτα, τον καθένα από το μετερίζι του, να υποστηρίξει την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο για τους ανθρώπους με αναπηρία της περιοχής μας, αλλά και να αποδείξουμε όλοι μαζί πως στην άνοδο και την εξέλιξη του τόπου μας, δε θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Κατά το επόμενο διάστημα πρόκειται να προβούμε σε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της πόλης και όχι μόνο, να ενημερώσουμε όλους για τα επόμενα βήματά μας και, τέλος, να γνωστοποιήσουμε πώς και με ποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να συμβάλει στο έργο μας».