Μεσσηνία: Φόβοι παραγωγών για κραχ που θα ρίξει τις τιμές του ελαιολάδου

Μεσσηνία: Φόβοι παραγωγών για κραχ που θα ρίξει τις τιμές του ελαιολάδου

Αρκετοί καταναλωτές στρέφονται σε άλλα λάδια

Μπορεί συχνά φέτος να γίνεται λόγος για εκτόξευση του ελαιολάδου, κάτι που φαίνεται, άλλωστε, και από τις τιμές πώλησης που έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει τα 10 ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση, όμως αυτό προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς, αφού θεωρούν ότι είναι πρόσκαιρο και υπάρχει κίνδυνος ενός κραχ, που θα επαναφέρει την τιμή στα παλιά επίπεδα.

Όταν ρωτήσαμε τους αγρότες της Μεσσήνης για το ελαιόλαδο, αρχικά μας ξεκαθάρισαν ότι σε κανένα προϊόν δεν καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές, αλλά καθορίζονται από τους εμπόρους, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Αυτό είναι κάτι που, όπως είπαν, καταγγέλλουν εδώ και καιρό, αφού οι τιμές είναι ανοιχτές, ενώ το κίνημα των αγροτών ζητά να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, στη Μεσσηνία η τιμή κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 9 ευρώ, ενώ εκτίμησαν ότι θα έχει ανοδική τάση. Ωστόσο, η ακαρπία έχει κάνει μεγάλη ζημιά, με την παραγωγή να είναι κάτω από τη μισή. Μάλιστα, αρκετοί παραγωγοί δεν έστρωσαν καν πανιά!

Αυτή η ανοδική τάση, πρόσθεσαν, εξαρτάται από το πώς θα συνεχιστεί η χρονιά σε Ισπανία και Ιταλία, αφού από αυτές τις χώρες ουσιαστικά καθορίζονται οι ποσότητες, κι αυτό φέρνει πρόβλημα στην αγορά.

Το πρόβλημα, όπως εξήγησαν, είναι ότι αρκετοί πλέον καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα λάδια, όπως το ηλιέλαιο, το σπορέλαιο και άλλα, και δύσκολα θα επιστρέψουν στο ελαιόλαδο.

Από την πλευρά τους, φοβούνται ένα κραχ, το οποίο είναι σίγουροι ότι θα έρθει, και τότε θα επιστρέψουν οι τιμές στα παλιότερα επίπεδα, ενώ θα έχει διάρκεια όπως και στο παρελθόν, με τα προηγούμενα 10 χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί να υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές, που δεν κάλυπταν καν το κόστος παραγωγής.

Προβληματίζονται, δε, για το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που υπολογίζουν πως ξεπερνά τα πέντε ευρώ. Έτσι, αν έρθει σε μια λογική τιμή το ελαιόλαδο, δηλαδή στα πέντε με έξι ευρώ, για τους ελαιοπαραγωγούς θα είναι «μία η άλλη» όσο το κόστος παραγωγής διατηρείται τόσο υψηλό χωρίς κανέναν έλεγχο. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση