Σε φθίνουσα κατάσταση βρίσκεται ο τομέας υγείας στη Μεσσηνία

Σε φθίνουσα κατάσταση βρίσκεται ο τομέας υγείας στη Μεσσηνία

Ημερίδα – κινητοποίηση σήμερα για την υγεία

Σειρά δράσεων που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας στο νομό διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, μαζί με τα Σωματεία Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας, Προσωπικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας.

Οι δράσεις ξεκινούν με στάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από τις 10.00 έως τις 11.00 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει από τις 12.00 έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν στις 6.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα διεξαχθεί μια ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι της υγείας στη Μεσσηνία. Σύμφωνα δε με τους διοργανωτές, θα προταθούν και λύσεις.

Συνέντευξη Τύπου
Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου για την υγεία στο νομό, ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς είπε ότι αυτή βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν, σε συνεργασία με Πρωτοβάθμιους Συλλόγους της Μεσσηνίας, να διοργανώσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση – ημερίδα.

Όπως ανέφερε ακόμη, θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες προκειμένου να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα. Κάλεσε, δε, όλους τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στις παραπάνω δράσεις, αφού «η υγεία αφορά όλους μας και θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται, ώστε άμεσα να γίνουν προσλήψεις και να παρέχεται αξιοπρεπής και ποιοτική υγεία στους πολίτες της Μεσσηνίας».

Με τη σειρά της, και η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, κάλεσε όλους τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους συλλόγους ασθενών να βρεθούν στην ημερίδα. Εκεί, όπως είπε, θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως αυτή του Γιάννη Γαλανόπουλου από την ΟΕΝΓΕ.

Αυτό που θέλουν, εξήγησε, είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και όλοι μαζί να διεκδικήσουν δημόσια υγεία για όλους.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ίδιου σωματείου, Μανώλης Μάκαρης, ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι μεγάλα και ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για αυτά. Κατά την ημερίδα, σημείωσε, θα γίνει διεξοδική αναφορά στα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και ειδικότερα στις ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, όπως και στα Κέντρα Υγείας του νομού.

Κατά τον κ. Μάκαρη, οι ομιλητές δε θα μείνουν στην περιγραφή των προβλημάτων, αλλά θα προτείνουν λύσεις, καθώς και δράσεις που θα πρέπει να γίνουν απ’ όλους, προκειμένου να υπάρξει ένα ΕΣΥ σύγχρονο και αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, σχολίασε ότι ένα ισχυρό νοσοκομείο με άρτιες υπηρεσίες υγείας δεν αφορά μόνο στους εργαζομένους, αλλά όλη την κοινωνία, για να συμπληρώσει ότι οι δαπάνες για την υγεία είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι σήμερα στην ημερίδα θα μιλήσει και ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος θα αναπτύξει τα προβλήματα που υπάρχουν πανελλαδικά στον τομέα της υγείας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Ξένια Στρατικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, η οποία έκανε γνωστό ότι στη σημερινή στάση εργασίας έχουν καλεστεί πολλά σωματεία, ενώ θα γίνει και παρέμβαση από το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει ο δικαστικός χάρτης.

Η κα Στρατικοπούλου πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια παροχή φροντίδας υγείας, ενώ συνέχισε απαριθμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νοσηλευτική Μονάδα της Κυπαρισσίας (αυτά αναλύονται σε επόμενο άρθρο).

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Χρήστος Χρυσανθακόπουλος,  εργαζόμενος στο ΚΕΘΕΑ. Όπως είπε, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων της Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εν αναμονή ενός νομοσχεδίου -«σκούπα» που αφορά μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα της απεξάρτησης.

Σύμφωνα με διαρροές και δελτία Τύπου του υπουργείου, τόνισε, οι τέσσερις μεγάλοι πανελλαδικοί οργανισμοί που έχουν ως αντικείμενο την απεξάρτηση κλείνουν και προβλέπεται να φτιαχτεί ένας Οργανισμός που θα περιλαμβάνει τον τομέα της απεξάρτησης. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, που θα δημιουργήσει πρόβλημα, με τους υπάρχοντες οργανισμούς να υποβαθμίζονται.

Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν, κυρίως ενημερώνοντας την κοινωνία για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, εκτιμώντας ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται και η ιδιωτικοποίηση μέρους ή ολόκληρης της απεξάρτησης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση