«Το χαμηλό ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών στη Μεσσηνία δε μας τιμά»

«Το χαμηλό ποσοστό εθελοντών  αιμοδοτών στη Μεσσηνία δε μας τιμά»

Το ότι υπάρχει ανθρώπινος πόνος, δε χρειάζεται ούτε συνέδρια ούτε φιλοσοφικές αναλύσεις για να αποδειχθεί. Το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μα περισσότερο νέα παιδιά θύματα τροχαίων, πολυμεταγγιζόμενα άτομα, αυτός ο άγνωστος πάσχων συνάνθρωπός μας, έχει καθημερινά ανάγκη το αίμα μας και το περίσσευμα της ανθρωπιάς και του φιλότιμου μας.

Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε το κουμπί, πρέπει να ανακαλύψουμε τον κωδικό, πρέπει να πείσουμε ότι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου είναι καθήκον, είναι υποχρέωση και κάποια στιγμή –μακάρι να μη μας χρειαστεί ποτέ – είναι ανταποδοτικό.

Στην πόλη μας, την Καλαμάτα, δεν υπάρχει σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών, καθώς και σε όλον το νομό.

Υπάρχουν, όμως, ομάδες εθελοντών αιμοδοτών. Οι ομάδες αυτές αιμοδοτούν κυρίως στους χώρους εργασίας και ο συντονισμός τους γίνεται από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Αν, όμως, οργανωθούν και όλοι οι άλλοι εθελοντές αιμοδότες, ίσως γίνει καλύτερη διαχείριση του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος και σίγουρα δε θα παρατηρούνται ελλείψεις, πάντα βέβαια σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Οι ανάγκες του νομού μας ξεπερνούν τις 7.000 φιάλες το χρόνο, ενώ η εθελοντική προσφορά, παρά τις προσπάθειες του Περιφερειακού Νοσοκομείου, δεν ξεπερνά τις 100-1.200.

Και το ερώτημα είναι: γιατί υστερούμε στην προσπάθεια για επάρκεια αίματος; Έλλειψη παιδείας; Έλλειψη αλληλεγγύης; Έλλειψη ή παράλειψη της Πολιτείας;

Γι’ αυτή τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, θερμή έκκληση στους επικεφαλής αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά στο Δήμο Καλαμάτας, να συνεργαστούν και να δουν:

-Τι πρέπει να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων

-Τι περισσότερο μπορεί να γίνει στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

-Τι πρέπει να κάνουν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

-Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία.

-Τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Εκκλησία

-Τι μπορεί να κάνουν οι Σύλλογοι.

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια όλων μας για να προσεγγίσουμε τους συμπολίτες μας, με νέες ιδέες και γνώση. Να κάνουμε το νομό μας αυτάρκη σε αίμα που θα προσφέρεται εθελοντικά. Το χαμηλό ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών στον νομό μας δε μας τιμά. Είναι στο χέρι μας.

Άγγελος Δημόπουλος