Αναμένεται άμεση προκήρυξη του προγράμματος «Διατηρώ»

Αναμένεται άμεση προκήρυξη  του προγράμματος «Διατηρώ»

Αντίδραση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων για το τεκμήριο υπολογισμού παλαιότητας

Άμεσα θα γίνει προκήρυξη του προγράμματος «Διατηρώ», όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων, Εύη Μαμιδάκη, σε δημοσίευμα στο ecopress, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το κίνητρο του προγράμματος εξανεμίζεται από το τεκμήριο υπολογισμού της παλαιότητας των διατηρητέων κτηρίων και οι ιδιοκτήτες θα το πληρώσουν σχεδόν αυτούσιο σε ΕΝΦΙΑ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έναντι της αρχικής πρόβλεψης για κονδύλι 500 εκατ. ευρώ, το «Διατηρώ» σε πρώτη φάση θα «τρέξει» με 80 εκατ. ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι εάν τα χρήματα αυτά απορροφηθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2-3 ετών, να πολλαπλασιαστούν.

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ

Ύστερα από συνάντηση του συλλόγου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και κατόπιν με το γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ένεκα της αναμενόμενης μέσα στις επόμενες βδομάδες έναρξης εφαρμογής του προγράμματος, το πιο σημαντικό πρόβλημα που επισημάνθηκε από το σύλλογο είναι το ζήτημα του τεκμηρίου υπολογισμού της παλαιότητας των εν λόγω κτηρίων.

Όπως τονίστηκε, η σχετική ρύθμιση που ισχύει αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της, εισάγει ιδιαίτερα επαχθές αντικίνητρο, για το οποίο, αν είναι όντως επιθυμητό να λειτουργήσει με επιτυχία το πρόγραμμα αυτό προς όφελος και του ΥΠΕΝ (που το δουλεύει τρία ολόκληρα χρόνια τώρα) και των ιδιοκτητών των κτηρίων αυτών, καλό θα ήταν να επιχειρηθεί η από κοινού, από το ΥΠΕΝ και τον Σύλλογο δηλαδή, αντιμετώπισή του.

Από το σύλλογο επισημάνθηκε ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, ενώ έχουν πολλοί από αυτούς έτοιμες μελέτες για να ενταχθούν άμεσα, ήδη διστάζουν να το αποφασίσουν, καθότι το γεγονός ότι όποιο ποσό επωφεληθούν από το πρόγραμμα, μετέπειτα θα αναγκαστούν να το πληρώσουν σχεδόν αυτούσιο σε ΕΝΦΙΑ, είναι σημαντικά αποτρεπτικό στοιχείο.

Εξισώνονται κτήρια ενός αιώνα πριν με νεόδμητα

Η ρύθμιση της παλαιότητας, η οποία προκύπτει από την τελευταία οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί, είτε για πλήρη αποκατάσταση είτε για απλή επισκευή ενός κτηρίου, έχει ως αποτέλεσμα να εξισώνει το κτήριο αυτό από την ημερομηνία της άδειας αυτής με ένα σύγχρονό του, ενώ στην πραγματικότητα το κτήριο μπορεί να έχει ανεγερθεί ακόμα και πριν από έναν αιώνα.

«Εκ των πραγμάτων, επειδή ένα παλιό κτήριο επιδιόρθωσε ένα σημείο που απαιτούσε επισκευή (π.χ. τη στέγη), άλλως ακόμα και αν αποκαταστάθηκε πλήρως από την αρχή, δε σημαίνει ότι μεταμορφώθηκε ως εκ θαύματος σε “νεόδμητο”. Και ότι δε συνεχίζει να απαιτεί, όπως πάντα, τα τριπλάσια έξοδα για τη συντήρησή του σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο. Παραμένει ένα ιστορικό κτήριο, που χρειάζεται την προστασία και τη βοήθεια από το κράτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος (επένδυση στην ομορφιά της χώρας, διατήρηση πολιτιστικής ταυτότητας κ.ά.)», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Κτίρια που ρημάζουν

Το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τη ζητούμενη από το σύλλογο ευνοϊκή αλλαγή για τα κτήρια αυτά, όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της παλαιότητάς τους, έχει εκ προοιμίου κάθετα αντιταχθεί. Προβάλλεται το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αυτή υπολογίζεται ομοιόμορφα για όλα τα κτήρια υπό το πρίσμα του άρθρου 4 Ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ) και την απόφαση ΓΓΔΕ 1052/2014 (Β’ 389), και με το επιχείρημα ότι τυχόν διαφοροποίηση των διατηρητέων κτηρίων μέσω του υπολογισμού της παλαιότητας αυτών με βάση τη χρονολογία κατασκευής τους, όπως αυτή αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, ανεξάρτητα από το αν τα ακίνητα αυτά έχουν αποκατασταθεί εν όλω ή εν μέρει και στο σύνολο ή σε τμήματά τους, εισάγει σημαντική απόκλιση από το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Για το Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων η μόνη απάντηση προς το ΥΠΟΙΚ είναι ότι: εισάγει όντως σημαντική αλλά και άκρως απαραίτητη απόκλιση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να αρχίσουν τα κτήρια αυτά να αποφέρουν επιτέλους εισοδήματα στο κράτος, αντί να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα.

Επαχθή αντικίνητρα

«Το κράτος, πέραν του ότι ευθύνεται αντικειμενικά βάσει διεθνών συμβάσεων για την έλλειψη παροχής σοβαρών κινήτρων για την προστασία τους, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που συμβαίνει διαχρονικά σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Κύπρο, με αυτή τη ρύθμιση στην κυριολεξία “τιμωρεί” όσους διασώζουν και αναβαθμίζουν τα διατηρητέα ακίνητά τους.

Εισάγει αντί για κίνητρα, επαχθή στην ουσία τους αντικίνητρα (όπως είναι βέβαια και ο ΕΝΦΙΑ). Πράγμα που αποτελεί τεράστια αμαρτία, αν όχι και τεράστια “ανοησία” από μέρους του, να επιβαρύνει δηλαδή ακίνητα. που αποτελούν δημόσιο αγαθό και που κανονικά θα έπρεπε να προστατευτούν.

Και που η πραγματικότητα και η κοινή λογική επιτάσσουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, για να συντηρηθούν δηλαδή από τον κάθε ιδιοκτήτη, αγνώστου μάλιστα οικονομικής δυνατότητας, αυτά τα τόσο σημαντικά για την ταυτότητα της χώρας κτήρια, χρειάζονται εκ των πραγμάτων και χωρίς υπερβολή τριπλάσια έξοδα, και ως εκ τούτου σημαντική κρατική βοήθεια και σίγουρα όχι αντικίνητρα.

Επιπρόσθετα, η πολιτική βούληση θα έπρεπε να είναι να αρχίσουν επιτέλους τα κτήρια αυτά να αποφέρουν εισοδήματα στο κράτος αντί να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα», αναφέρεται στο δημοσίευμα του συλλόγου.

Έκκληση στα υπουργεία

Έκκληση με τη μορφή κατεπείγοντος, λόγω της αναμφισβήτητης πλέον επικινδυνότητας των κτηρίων αυτών, κάνει, τέλος, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων στους αρμόδιους υπουργούς και ειδικά στους δυο επισπεύδοντες:

α) την υπουργό Πολιτισμό Λ. Μενδώνη, κυρίως υπεύθυνη επί της ουσίας της σύνταξης του νόμου 3028 του 2002 για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επί εποχής Βενιζέλου, ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ εκείνη την εποχή, αλλά και θεσμικά πρωτίστως υπεύθυνη για την άμεση εφαρμογή αυτού του νόμου και των διεθνών συμβάσεων με την έκδοση του πολυαναμενόμενου ΠΔ με τα αναγκαία ευνοϊκά κίνητρα, έστω και έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια, σε συνεννόηση με

β) τον κ. Χατζηδάκη, υπουργό Οικονομικών, ως αρμοδίως επισπεύδοντα της θέσπισης των απαραίτητων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών.

Από τους συναρμόδιους υπουργούς ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων ζητά: την άμεση από αυτούς προώθηση του εκκρεμούντος για δεκαετίες Προεδρικού Διατάγματος για οικονομικά κίνητρα, τη διασφάλιση της πολιτικής βούλησης όλων και τη σοβαρή επιτέλους αντιμετώπιση συνολικά από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο αυτού του χρόνιου προβλήματος, που αφορά στην ίδια την ιστορία μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα και την εικόνα ολόκληρης της χώρας.