Εν αναμονή απόφασης ΣτΕ για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – Ζώνες καλλιέργειας προτείνει η Μεσσηνία

Εν αναμονή απόφασης ΣτΕ  για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – Ζώνες καλλιέργειας προτείνει η Μεσσηνία

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Το θέμα αφορά, ως γνωστόν, στο αίτημα της Μεσσηνίας για αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης του κ. Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο «Καlamata – Καλαματα» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την απόφαση την περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά έχει καθυστερήσει. Πάντως το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα έχουμε ερωτήματα από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας σε σχέση με τους ελέγχους για το ΠΟΠ. Όπως μας αναφέρουν, στα ράφια τους υπάρχουν ελιές που αναγράφουν “Καλαμάτα ΠΟΠ” και ελιές που αναφέρουν “Καλαμάτα” χωρίς σήμανση ΠΟΠ. Με αυτή την κατάσταση δε γνωρίζουν τι πρέπει να εγκρίνουν και τι όχι.

Το 70% των ποσοτήτων ελιάς Καλαμάτας εξάγεται στον κλάδο Horeca, δηλαδή εστίαση και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δε βλέπουν συσκευασία. Αυτό βοηθά τρίτες χώρες που παράγουν ελιές Καλαμών να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελιές Καλαμάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η χώρα μας θα πρέπει να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει εμείς στη χώρα μας να βρούμε κάποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πολυεθνικές δεν αρέσουν οι έλεγχοι και ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ε.Ε.

Σε αυτό δε θα πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε. Έχουμε ένα brand name και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ήδη από λάθη δικά μας εξάγαμε ελεύθερα δέντρα αυτής της ποικιλίας και βοηθήσαμε τρίτες χώρες στην παραγωγή αυτών των ελιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.  

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όταν κάνει ελέγχους στη Μεσσηνία, στις επιχειρήσεις που παράγουν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα, αν βρει ελιές που δεν είναι ΠΟΠ με συσκευασία να αναγράφει “Καlamata olives”, κάνει σύσταση στην επιχείρηση να αναγράφει “Καlamata olive variety”. Ζητά, δηλαδή, να αναγράφουν την λέξη “ποικιλία”. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν νομικά τι πρέπει να γίνεται.

Το ΥπΑΑΤ έκανε κοινή ονομασία το “Καλαμάτα – Kalamata”, αλλά θα έπρεπε να εκδοθούν οι κανόνες χρήσης ονομασίας που να κάνουν διαχωρισμό τις ελιές ΠΟΠ από αυτές που δεν είναι ΠΟΠ. Αυτό δεν έχει γίνει. Στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα καταγραφής των ΠΟΠ προϊόντων. Επίσης, δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων, κάτι που γίνεται από τις ανταγωνιστικές μας χώρες στην Ε.Ε. (π.χ. Ισπανία).

Μια από τις προτάσεις μας για να λυθεί το πρόβλημα είναι να τροποποιηθεί το ΠΟΠ και να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας σε Μεσσηνία – Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία – Φθιώτιδα. Μάλιστα, τους προτείνουμε να αναθέσουν σε έναν ειδικό επιστημονικό συνεργάτη την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Αυτό που ζητάμε είναι ο ελαιοπαραγωγός να πάρει την προστιθέμενη αξία αυτής της ελιάς που παράγει».