«Χτυπάει» κόκκινο η παραβατικότητα στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας

«Χτυπάει» κόκκινο η παραβατικότητα στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους σχετικά με την αύξηση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς, εξέφρασαν οι παριστάμενοι σε συνάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Αναστάσιου Ηλιόπουλου, με αιρετούς και εκπροσώπους των Δημοτικών Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές στο Αριοχώρι και αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται: «Συνάντηση – ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην παραβατικότητα και τις έως σήμερα ενέργειες του Δήμου, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Αριοχώρι, παρουσία αιρετών του Δήμου και εκπροσώπων των Δημοτκών Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου, Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο οποίος και ενημέρωσε για τις προηγηθείσες συσκέψεις σε μία εκ των οποίων συμμετείχε κλιμάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τα συμπεράσματα αυτών.

Από τους παριστάμενους εκφράστηκε για ακόμη μία φορά ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία για την αύξηση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς σε περιοχές του Δήμου, εν αναμονή της υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια σχετικής πρότασης του προέδρου του Δ.Σ. -μεταξύ άλλων- θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση των βουλευτών του νομού, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας».

Λαϊκή Συσπείρωση
Κοινή ανακοίνωση για το ζήτημα της εγκληματικότητας εξέδωσαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι επικεφαλής των παρατάξεων, Δημήτρης Οικονομάκος και Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τις προηγούμενες μέρες έγιναν συσκέψεις σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και χωριά του Δήμου Καλαμάτας μεταξύ των δύο Δημοτικών Αρχών (Ν.Δ.), υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, προέδρων Τοπικών Συμβουλίων κ.ά.

Αποφασίστηκε να δοθεί υπόμνημα στο υπουργείο και να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη. Τα ίδια ακριβώς, δηλαδή, που έγιναν το 2020, μια ξαναζεσταμένη σούπα με τα ίδια φθαρμένα υλικά, με τα ίδια μεγάλα λόγια που μας έφεραν σε χειρότερη κατάσταση από το 2020.

Τότε, με ακριβώς την ίδια σειρά γεγονότων, έγιναν συσκέψεις, συναντήσεις με Χρυσοχοΐδη, μετά περισπούδαστες ανακοινώσεις ενάντια στην εγκληματικότητα και τώρα ερχόμαστε, μετά 4 χρόνια, σε χειρότερη θέση.

Είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια τα αξεπέραστα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνική και οικονομική ζωή των εργαζομένων και όλων των κατοίκων του Δήμου Μεσσήνης, των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών – Θουρίας- Άριος, αλλά και στην πόλη της Καλαμάτας, από τη συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Τις συνέπειες της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης παραβατικότητας τις βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι όλων των χωριών.

Αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές. Κατάργησαν τα αστυνομικά τμήματα στα χωριά και αρνούνται την επανασύστασή τους.

Όλοι τους στις συσκέψεις και στις ανακοινώσεις τους για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους, φανερά ή κρυφά δείχνουν ως μοναδικούς υπευθύνους τους Ρομά. Η μήτρα που γεννά την εγκληματικότητα εντός της κοινότητας των Ρομά δεν είναι άλλη από τη φτώχεια και την αποστέρηση, από το θεσμικό ρατσισμό από το ίδιο το κράτος, από την έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, στην υγεία, στην εκπαίδευση και την αξιοπρεπή εργασία.

Παράλληλα, η εισδοχή τους στον κόσμο των ναρκωτικών και στο “βαρύ έγκλημα” έχει δώσει αμέτρητα κέρδη σε “μπαλαμούς” που κάνουν τη βρώμικη δουλειά χωρίς να φαίνονται.

Επίσης, είναι γνωστό ότι τα εγκληματικά κυκλώματα είναι διασυνδεδεμένα με τμήματα ή θύλακες του κρατικού μηχανισμού, που πότε τα στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά και άλλοτε προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κάνοντας τα στραβά μάτια».