Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Αριστεράς: Να ανακληθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων

Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Αριστεράς: Να ανακληθεί άμεσα η υπουργική απόφαση  για τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων

«H κυβέρνηση αυξάνει τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα για να μειώσει την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας πως προέχει άμεσα να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για τις ασφαλιστικές τιμές και να εκδοθεί διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικτύου έχει ως εξής:

«Δικαιολογημένες αντιδράσεις από ασθενείς και φαρμακοποιούς έχει προκαλέσει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών που φέρει την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων.

Ενώ σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού στα δελτία τιμών που είχαν αρχίσει να εκδίδονται από το 2018 η ασφαλιστική τιμή ενός γενοσήμου ταυτιζόταν με τη λιανική του τιμή και, συνεπώς, δεν υπήρχε επιπλέον κόστος για τον ασθενή, με την πρόσφατη απόφαση η λιανική τιμή μπορεί να υπερβαίνει την ασφαλιστική και τη διαφορά καλείται να καταβάλλει ο ασθενής.

Αυτό οδηγεί σε αυξήσεις της συμμετοχής των ασθενών σε πάνω από 1.700 φάρμακα, αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 80%! Συνολικά, οι ασθενείς επιβαρύνονται με ένα ποσό της τάξης των 40 εκ., ποσό που ταυτόχρονα θα αποτελέσει ισόποση ελάφρυνση των αυτόματων επιστροφών (claw back) της φαρμακοβιομηχανίας. Μετακυλίεται, δηλαδή, ένα μέρος των επιβαρύνσεων της φαρμακοβιομηχανίας στους ασφαλισμένους.

Σε μια χώρα που είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε ιδιωτική δαπάνη υγείας και «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό πολιτών που αποφεύγουν να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οικονομικούς λόγους, η κυβέρνηση νομοθετεί νέα αύξηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης σε ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως το φάρμακο.

Η Νέα Αριστερά θεωρεί την άρση των οικονομικών εμποδίων για την πρόσβαση σε αξιόπιστη φροντίδα υγείας και τη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων ως κεντρικό στοιχείο μιας προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς, η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση:

Στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων, μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (π.χ. συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα), κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, αποτελεσματικός έλεγχος στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, διαρθρωτικά μέτρα για την ορθολογική συνταγογράφηση (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κ.λπ.), εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Αυτό, όμως ,που προέχει για τη Νέα Αριστερά είναι να ανακληθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τις ασφαλιστικές τιμές και να εκδοθεί διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων».