Εγκαίνια σήμερα στην έκθεση “Νερικόμι” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Εγκαίνια σήμερα στην έκθεση “Νερικόμι” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Πρόσκληση στο αρχαιολογικό μουσείο για τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης “Νερικόμι”, με την αρχαιολόγο Μαίρη Τσουλάκου να αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Είμαι πολύ χαρούμενη για την έκθεση που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υλοποιεί αγκαλιάζοντας την ιδέα του ταλαντούχου κεραμιστα Ηλία Χριστοπούλου.

Νερικόμι

Μια τεχνική που έρχεται από την μακρινή Ιαπωνία. Πρόκειται για κατασκευή αγγείων με χρωματιστή πορσελάνη. Τι φέρνει στο νου; Τα περίφημα millefiori που σημαίνει ” χίλια άνθη” στην Ιταλική γλώσσα. Μια τεχνική σε γυαλί που αναπτύχθηκε κυρίως στο Murano, στο νησί της Βενετίας. Μια τεχνική με αρχαίες καταβολές που ονομαζόταν “mosaic glass”-” ψηφιδωτό γυαλί”.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την τεχνική του ψηφιδωτού γυαλιού στα 1400 π.Χ.!!! Ιδιαίτερη ανάπτυξη, ωστόσο, έχει στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και από τους Ρωμαίους διαδόθηκε η τεχνική “millefiori” τον 7ο και 8ο αιώνα.

Τον 18ο αιώνα οι καλλιτέχνες του γυαλιού στο Murano ξεκίνησαν να τη χρησιμοποιούν και να εμπορεύονται χάνδρες τέτοιας μορφής κυρίως με την Αφρική. Οι χάνδρες από το Murano είναι και σήμερα υψηλής ποιότητας και ομορφιάς.

Μια μικρή έκπληξη με αγγείο millefiori μας περιμένει στο Μουσείο μας σήμερα. Για να δούμε… να μάθουμε… να αισθανθούμε την ομορφιά των έργων Νερικόμι των μαθητών του Ηλία Χριστοπούλου και την ιστορία που θα μας αφηγηθεί το millefiori αγγείο.

Σας περιμένουμε απόψε όλους!”