Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας

Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας

Πολίτες και φορείς παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον του Δήμου

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τη Δημόσια Διαβούλευση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 του Δήμου Καλαμάτας. Η παρουσίαση έγινε προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλη Παπαευσταθίου και τον αντιδήμαρχο Νέων Έργων και Πολεοδομίας, Βασίλη Κουτραφούρη.

Πρόκειται για τη νέα αστική στρατηγική της Καλαμάτας, που έρχεται να συνεχίσει και να βελτιώσει τη Στρατηγική ΒΑΑ 2014-2020 και η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο του Δήμου εστιάζοντας κυρίως στην:

-Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, ιδίως ως προς τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη τοπική οικονομία μέχρι και το 2030 και στην

-Ολοκληρωμένη στήριξη της ανάπτυξης της περιοχής μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού των ψηφιακών τεχνολογιών.

Τονίζεται ότι μόλις την προηγούμενη Τρίτη  δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση της Περιφέρειας, που έχει συνολικό προϋπολογισμό έως 10.985.882  ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επικαιροποιημένης πρότασης την 22α Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 16 ημέρες.

Ο Δήμος, επιβεβαιώνοντας τον καλό προγραμματισμό του, είχε προνοήσει μέσα από μια πολύ γόνιμη συνεργασία που έχει και με το Γραφείο Συμβούλων που παρέχει η Περιφέρεια, έχοντας προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, με αποτέλεσμα άμεσα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκριθεί ομόφωνα η συγκρότηση της Συνεκτικής Ομάδας για την υποστήριξη της διακυβέρνησης της Στρατηγικής του Δήμου Καλαμάτας, που έχει στόχο:

Το συντονισμό του σχεδιασμού της Στρατηγικής και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για την ωρίμανση των έργων και την υλοποίηση της Στρατηγικής. Την παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης και υλοποίησης των πράξεων της Στρατηγικής και την επίλυση προβλημάτων στην πορεία υλοποίησης.

Παρότι στην προηγούμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 μια παρόμοια Επιτροπή αποτελούνταν από υπηρεσιακούς παράγοντες, στη νέα περίοδο επιλέχτηκε η συγκρότησή της από μια πιο ευρεία συντονιστική ομάδα. Εκτός από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις Διευθύνσεις που έχουν τη σχεδιαστική και επιχειρησιακή ευθύνη του Δήμου, περιλαμβάνει προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στον τομέα της καινοτομίας, του τουρισμού, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, είναι έτοιμη και ενεργοποιήθηκε online η πλατφόρμα  δημόσιας διαβούλευσης στη διεύθυνση: https://sbaa2127.kalamata.gr/.

Όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, παροτρύνεται κάθε πολίτης, σύλλογος και ομάδα δράσης και πρωτοβουλίας, να συμμετάσχουν με ιδέες και προτάσεις που θα βοηθήσουν το Δήμο και τους φορείς της πόλης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα της αστικής περιοχής, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της.

Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, διοργανώνεται ανοιχτή προς τους πολίτες εκδήλωση, προκειμένου να επεξεργαστούν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και δια ζώσης.

Πρωταρχικό μέλημα για το Δήμο Καλαμάτας και τη Δημοτική Αρχή είναι η λειτουργική αναβάθμιση της πόλης και η επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όπως και η διασφάλιση της ποιότητας αυτής για τις μελλοντικές γενιές.