Επιστολή επιχειρήσεων ΒΙΠΕ στον πρωθυπουργό: «Γιατί προσφεύγουμε στο ΣτΕ»

Επιστολή επιχειρήσεων ΒΙΠΕ στον πρωθυπουργό: «Γιατί προσφεύγουμε στο ΣτΕ»

Φόβοι για μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

Τους λόγους που ανάγκασαν πάνω από 150 επιχειρήσεις να προσφύγουν στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια κατά του νέου νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, εξηγούν σε επιστολή απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και στους προέδρους των κομμάτων 13 Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ. (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Ταυτόχρονα, ζητούν συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους προέδρους των κομμάτων, προκειμένου μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις να υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία από την Πολιτεία και πιο ορθολογική ανάπτυξη στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Φόβοι
Οι συνυπογράφοντες φορείς επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος 4982/2022 καταλύει πλήρως την έννοια της δημοκρατίας, προσβάλλει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το πιο σημαντικό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, εφόσον οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ θα μετατραπούν σταδιακά σε μια νέα γενιά προβληματικών, λόγω κατακόρυφης και μη προβλέψιμης αύξησης του λειτουργικού κόστους.

Αναφερόμενοι στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ, που απορρέουν από τον ίδιο νόμο, υπενθυμίζουν ότι προήλθαν από μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία δεν αναγνωρίζουν και η οποία δεν νοείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η κατάργηση του δικαιώματος βέτο των επιχειρήσεων.

Επενδύσεις
Για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ΒΙΠΕ, είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω άλλων πόρων, διευκρινίζουν ότι οι όποιες επενδύσεις ανέκαθεν πληρώνονταν και συνεχίζουν να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις. Για αυτό είναι αδιανόητο ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων, που επί δεκαετίες στηρίζουν τις ΒΙΠΕ, να μην έχουν κανέναν λόγο για το ποιες επενδύσεις χρειάζονται, πόσο θα κοστίσουν αυτές και πώς πρέπει να υλοποιηθούν.

Τέλος, αναφερόμενοι στις μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες από τους λίγους και μόνον μήνες εφαρμογής του Νόμου 4982/2022, διατυπώνουν την απορία, γιατί σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις στην οικονομία μας από τα μονοπώλια γίνονται εμφανείς, ελληνικές παραγωγικές μονάδες υφίστανται ένα ακραία μονοπωλιακό καθεστώς, με πρώτη και άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.

Η επιστολή συνοδεύεται και από σχετικά με το θέμα υπομνήματα που έχουν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ συνυπογράφεται και από το Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας.