Καλαμάτα: Ένωσαν τη φωνή τους τα Σωματεία Συνταξιούχων και Οικοδόμων Μεσσηνίας

Καλαμάτα: Ένωσαν τη φωνή τους τα Σωματεία Συνταξιούχων και Οικοδόμων Μεσσηνίας

Η χθεσινή πανελλαδική απεργία των οικοδόμων πλαισιώθηκε από κινητοποιήσεις των τοπικών Σωματείων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και ΔΕΚΟ Τραπεζών

Ημέρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για τους οικοδόμους όλης της χώρας ήταν η χθεσινή, αφού η κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο τούς οδήγησε στους δρόμους, διεκδικώντας αυξήσεις, ένσημα και υποχρεωτική Σύμβαση Εργασίας.

Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, βρέθηκαν και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ & ΔΕΚΟ Τραπεζών, διαμαρτυρόμενα για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης στον τομέα της Υγείας από τους αρμοδίους.

«Κάθε μέρα δουλειάς πρέπει να είναι και μέρα ασφάλισης»

Το δικαίωμα των οικοδόμων στην πλήρη ασφάλισή τους για κάθε μέρα εργασίας τους, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, Παναγιώτης Καράμπελας. Και πρόσθεσε: «Ακόμη και τώρα, που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι λείπουν εργατικά χέρια, οι οικοδόμοι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 – 15 ένσημα το μήνα. Κάθε μέρα δουλειάς πρέπει να είναι και μέρα ασφάλισης».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διεκδικήσεις του Συνδικάτου, ο κ. Καράμπελας έκανε λόγο για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, και απόδοση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων που στερούνται. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν έχουν γίνει πράξη μέχρι στιγμής, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υποχρεωτικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της νομοθετικής κατοχύρωσης εφτάωρου-πενθήμερου-τριάντα πεντάωρου για τον κλάδο.

Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι στη διαμαρτυρία οικοδόμοι και συνταξιούχοι με υψωμένες παλάμες υπερψήφισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ως συνέχεια των κινητοποιήσεών τους.

«Η δημόσια υγεία απαξιώνεται»

Την κατάσταση στη δημόσια υγεία, και ειδικότερα αυτή που καλύπτεται από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, θέλησαν να αναδείξουν τα Σωματεία ΙΚΑ-ΕΦΚΑ & ΔΕΚΟ Τραπεζών Μεσσηνίας, τα οποία συντάχθηκαν με τις χθεσινές κινητοποιήσεις των οικοδόμων του νομού.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο γενικός γραμματέας των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, Βασίλης Τσίχλης: «Για χρόνια πληρώναμε τη δημόσια υγεία κι αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις γιατρών, με αποτέλεσμα η δημόσια υγεία να απαξιώνεται».  Όπως πρόσθεσε, οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση του τοπικού Κέντρου Υγείας, το οποίο παρουσιάζει μείωση ιατρικού προσωπικού στο 1/3, επισημαίνοντας την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα στελεχώσει το ελλιπές Οδοντιατρικό Τμήμα του ΚΥ Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, χαιρετίζοντας κι από την πλευρά του την κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημείωσε ότι θα συστρατευτούν με τα συνδικαλιστικά κινήματα και στην κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα.

Επίσης, με αφορμή τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συνταξιούχου του σωματείου, αποφασίστηκε τα ίδια σωματεία να βρεθούν, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, έξω από το κατάστημα της Alpha Bank επί του πεζοδρόμου της Αριστομένους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι μετά τις τοποθετήσεις των σωματείων έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στο Κέντρο Υγείας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη