Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από ΑΔΕΔΥ και σωματεία

Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  σήμερα από ΑΔΕΔΥ και σωματεία

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί έξω από το παλιό Δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη στα γραφεία της ΠΕ Μεσσηνίας

Σε μια ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα του νομού, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους: Αυξήσεις μισθών και στελέχωση υπηρεσιών για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια». Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σχετικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις, το «παρών» έδωσαν και τα αγροτικά σωματεία του νομού, μέσω εκπροσώπου τους.

Ανοίγοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις ο γραμματέας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Κώστας Γαλιώτος, σημείωσε ότι στις σημερινές κινητοποιήσεις πρόκειται να συμμετάσχουν στο πλάι της ΑΔΕΔΥ οι: Α’ ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ, Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Μεσσηνίας, Συνδικάτο Γάλακτος –Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ/ΕΦΚΑ και Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων.

Ο κ. Γαλιώτος σημείωσε ακόμη ότι σήμερα-ανήμερα του δυστυχήματος των Τεμπών- θα δοθεί ηχηρό μήνυμα κατά της συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων που βύθισαν στο πένθος 57 οικογένειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεκδικήσεις που στάθηκαν αφορμή για να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία σήμερα οι εργαζόμενοι, είναι η οριζόντια αύξηση 10% των μισθών τους, η επαναφορά των δώρων, οι συλλογικές συμβάσεις, η κατάργηση του μισθολογικού παγώματος διετίας 2016-2017, η κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, η αύξηση του αφορολόγητου, η αύξηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, η στελέχωση δημόσιων φορέων με μόνιμους υπαλλήλους, καθώς και η ασφάλιση της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Τζαμουράνης, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζομένους να δώσουν σήμερα το «παρών» στην κινητοποίηση, για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για τις διεκδικήσεις, και κυρίως, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, Παναγιώτης Καράμπελας, υποστήριξε ότι η συμμετοχή τους στη σημερινή διαμαρτυρία στρέφεται γύρω από την ανάγκη για ένσημα για κάθε ημέρα εργασίας, για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, για διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων, για ένταξη στα βαρέα κι άλλων ειδικοτήτων του τομέα τους. «Τώρα πρέπει όλοι μαζί να βγούμε μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Στη σημερινή προσπάθεια απεργίας, δυστυχώς, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και της ΓΣΕΕ απέχουν. Μπαίνουν για άλλη μια φορά εμπόδιο στους αγώνες των εργαζομένων».

Εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης-Χανδρινού, ο Σπύρος Νικολόπουλος τόνισε: «Έπειτα από ένα μήνα σε διαρκή κινητοποίηση, ο αγροτικός κόσμος θα συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, που απεργούν ενάντια στο έκτρωμα της ακρίβειας, και το έγκλημα των Τεμπών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή συμβολική κάθοδος με τα τρακτέρ στο κέντρο της Καλαμάτας θα είναι η δική τους απάντηση στην κυβέρνηση.

Ακολούθως, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και οι εργαζόμενοι της ΠΕ Μεσσηνίας, μέσω των εκπροσώπων τους, Χριστίνας Λαδά και Δήμητρας Δημητρούλια αντίστοιχα, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία και κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Όπως υποστήριξαν, οι χαμηλοί μισθοί, οι πολιτικές απέναντι στους φοιτητές και τα μη κρατικά ΑΕΙ, οι πολιτικές απέναντι στους αγρότες, η υποστελέχωση υπηρεσιών, είναι μερικοί από τους λόγους που τους «βγάζουν» στους δρόμους για τα αυτονόητα.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Κανέλλης, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υπογράμμισε τη στήριξη στους αγρότες απέναντι στις θέσεις της κυβέρνησης, όπως και στους νέους που στέκονται ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως εξήγησε, μεταξύ των διεκδικήσεών τους είναι η εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση έμμεσων φόρων και η θέσπιση ρήτρας αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
Χρ.Μ.