Κατά πλειοψηφία αύξηση 27% στα τέλη στις Δημοτικές Κοινότητες της Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία αύξηση 27% στα  τέλη στις Δημοτικές Κοινότητες της Τριφυλίας

1,75 ευρώ ανά τ.μ. σε οικίες και 2,86 ευρώ σε επαγγελματική στέγη στις τρεις πόλεις

Μόνο οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας, Γεωργίου Λεβεντάκη, υπερψήφισαν την αύξηση 27% στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι ο συντελεστής υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών για το 2024 θα διαμορφωθεί για τις πόλεις (Δ.Κ.) της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων, για τις κατοικίες σε 1,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,38 ευρώ ανά τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή αύξηση 0,37 ευρώ ανά τ.μ. Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας ο συντελεστής θα είναι 2,86 ευρώ ανά τ.μ., από 2,25 ευρώ ανά τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή αύξηση 0,61 ευρώ ανά τ.μ. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξης ήταν η «Έγκριση διενέργειας έκτακτης συνεδρίασης την 22α/2/2024»και από σύσσωμη την αντιπολίτευση εκφράστηκε έντονη διαφωνία.

Για διαδικασίες – εξπρές με τις οποίες εισάγονται στο Δ.Σ. σοβαρά θέματα, έκανε λόγο η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, συμπληρώνοντας ότι πλήττονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία του Σώματος, ρωτώντας παράλληλα τι είναι το έκτακτο που επέβαλε τη σύγκληση.

«Το έκτακτο δικαιολογούν αυτά που γίνονταν παλιά και έφτανε Μάιος για τον προϋπολογισμό. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβεντάκης, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου», με αιχμές για την αντιπολίτευση και το καλό του τόπου.

Ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης σημείωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει στο Σώμα κάποιος που να μη θέλει το καλό του τόπου και ανέφερε πως μέσα σε δέκα μέρες έχουν συγκληθεί 4 συνεδριάσεις του Δ.Σ., προσθέτοντας ότι ο Δήμος μέχρι τέλος Μαρτίου μπορεί να λειτουργήσει με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

«Δεν είναι θέμα ταλαιπωρίας των δημοτικών συμβούλων, αλλά υποτίμησης των διαδικασιών και του αντικειμένου των θεμάτων» ανέφερε η Κατερίνα Τσιγκάνου, διαφωνώντας με το έκτακτο. «Παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα σε 10 δευτερόλεπτα» τόνισε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, αναφερόμενος στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος έπειτα από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενέκριναν την έκτακτη συνεδρίαση και ακολούθησε το 2ο θέμα, «Αναπροσαρμογή ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητος και φωτισμού για το έτος 2024 (Σχ. 35/2024 ΑΟΕ)».

Ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτήριος Μπακούρος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μη αύξηση των τελών στο βαθμό που πρέπει έχει ποινικές ευθύνες» και απέδωσε την αύξηση στη διαχείριση απορριμμάτων με την ΤΕΡΝΑ. «Διώξαμε το όνειδος του Αλιμακίου και πάμε στην ΤΕΡΝΑ. Αυτό έχει ένα κόστος και κάποιοι πρέπει πληρώσουν» σχολίασε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αύξηση 27% δεν είναι βραχνάς, από 1,38 ευρώ το τ.μ. στα Φιλιατρά, για παράδειγμα, πάει 1,75 ευρώ. «Τα ογκώδη είναι βραχνάς», επισήμανε.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης και τους ίδιους πόρους από άλλες πηγές ανειδίκευτων που θα διαθέσουν για την ΤΕΡΝΑ.

Η κα Παναγιωτοπούλου έκανε ερωτήσεις για τα ανείσπρακτα κ.τ.λ., ενώ ο κ. Κατρίτσης ρώτησε πόσα πλήρωσε ο Δήμος το 2023 στην ΤΕΡΝΑ και ποιο είναι το χρέος του.

«Δεν υπάρχει χρέος» απάντησαν Λεβεντάκης και Μπακούρος, με τον κ. Κατρίτση να επιμένει.

Η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε τέλη «πλούσιων» Δήμων της Αττικής και αλλού πολύ χαμηλότερα από της Τριφυλίας, με τον κ. Μπακούρο να απαντά ότι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος έκανε αύξηση 50%. «Είναι λαϊκιστής εκείνος που θα πει ότι εκτός της αύξησης 27%, αφαιρείτε και 500.000 ευρώ από δημοτική δραστηριότητα και έργα για να καλύψουμε τις δαπάνες καθαριότητας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίτσης, λέγοντας πως «όταν πέρυσι ψηφίσατε προϋπολογισμό, ξέρατε για την ΤΕΡΝΑ», και αναφέροντας πως και πέρυσι έβαλαν πόρους από ανειδίκευτα.

«Από την προηγούμενη τετραετία να εφαρμόζατε διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, να μειώσετε τον όγκο των σκουπιδιών, χωρίς εφαρμογή Τοπικού Σχεδίου», συμπλήρωσε, ζητώντας εξηγήσεις για τον όγκο απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ και τα ποσά που προϋπολογίζουν για δαπάνες το 2024.

«Μας το επέβαλαν για την ΤΕΡΝΑ. Ποιος Δήμος είναι αυτόνομος; Θα πληρώσουμε και τέλος ταφής», είπε ο κ. Λεβεντάκης, με την κα Παναγιωτοπούλου να ρωτά: «Άρα θα έχουμε κι άλλη αύξηση των τελών;».

Επίσης, ο κ. Λεβεντάκης μίλησε για ιδιότυπο ΣΜΑ που θα γίνει στους Γαργαλιάνους για το πρες κοντέινερ που έχουν προμηθευτεί αλλά δε χρησιμοποιείται, για το οποίο ρώτησε ο κ. Τσαφαράς.

Η Κατερίνα Τσιγκάνου είπε ότι από τα ανείσπρακτα το 80% αφορά ένα 10% μεγαλοοφειλετών, ενώ τόνισε: «Αλήθεια, πάλι δεν έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων; Δεν τους αφορά; 52 Κοινότητες αποτελούν το Δήμο Τριφυλίας! Μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα αποφασίσουν;».

Η ίδια έθεσε σοβαρά ερωτήματα και ανέφερε Δήμους που μειώνουν τα τέλη, όπως ο Δήμος Πατρέων, και τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς δε θέλουμε καθόλου ανταποδοτικά τέλη! Γιατί ο λαός πληρώνει φόρο εισοδήματος, πληρώνει ΦΠΑ, πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Από τους 3 αυτούς φόρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το 20% του Φ.Εισ. ,το 12 % του ΦΠΑ και το 11,5 % του ΕΝΦΙΑ πρέπει να κατανέμονται στους Δήμους για τη λειτουργία τους…».

Όχι στην αύξηση είπαν οι Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Τσαφαράς και Βασίλης Αγγελόπουλος, ζητώντας εφαρμογή ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου