Κτήριο πρώην Οικονομικού Γυμνασίου: Μια άρση επικινδυνότητας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Κτήριο πρώην Οικονομικού Γυμνασίου:  Μια άρση επικινδυνότητας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Μπορεί το κτήριο του πρώην Οικονομικού Γυμνασίου στην οδό Κουμουνδουράκη να εφάπτεται στην πλατεία Φραγκόλιμνας και το Πολεμικό Μουσείο, όπως και να είναι απέναντι από τη Μητρόπολη και ειδικά τον «Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό, ωστόσο παραμένει ετοιμόρροπο, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να σωριαστεί στο έδαφος.

Ο μεγαλύτερος, δε, κίνδυνος εντοπίζεται από την πλευρά της οδού Κουμουνδουράκη. Πρόκειται για έναν πολύ στενό δρόμο (μέρος των προστατευτικών του κτηρίου, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα) και καθημερινά τον διασχίζουν, εκτός από πεζούς και αυτοκίνητα, γονείς με μικρά παιδιά, προκειμένου να τα μεταφέρουν στον παιδικό σταθμό.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο κίνδυνος είναι τεράστιος και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, για να μη σημειωθεί ατύχημα, καθώς και η κεντρική πλευρά του κτηρίου στέκι ετοιμόρροπη.

Ψάχνοντας για εργασίες άρσης επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο κτήριο, βρήκαμε μόνο αυτές στις 18 Απριλίου 2016 από το Δήμο Καλαμάτας. Από εκεί και πέρα, τίποτα!

Μπορεί οι αρμόδιοι να θεωρούν ότι αυτές που εκτελέστηκαν τότε και μάλλον δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ (αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, πως μία από αυτές θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της οδού Κουμουνδουράκη καθ’ όλο της το εύρος) ήταν αρκετές, αλλά η πραγματικότητα δείχνει να είναι διαφορετική.

Μεταφέρουμε την τότε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, και ας πάνε οι αρμόδιοι του σήμερα μέχρι την οδό Κουμουνδουράκη να δουν την κατάσταση και ας κρίνουν αυτοί αν το κτήριο είναι επικίνδυνο:

«Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας στο κτήριο του πρώην Οικονομικού Γυμνασίου, που βρίσκεται στην οδό Κουμουνδουράκη 13, μεταξύ της πλατείας Φραγκόλιμνας και του Στρατιωτικού Μουσείου.

Οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με έγγραφο – απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΑΔΑ ΩΨΕΞ4653Π4-ΕΡΙ), που εκδόθηκε κατόπιν παρεμβάσεων του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο προβλέπεται: α) καθαίρεση του νότιου τοίχου του ορόφου μέχρι τη στάθμη του δαπέδου του (το ισόγειο θα παραμείνει ανέπαφο), β) απομάκρυνση της αυτοφυούς βλάστησης, γ) υποστύλωση με μεταλλικά στοιχεία των δύο εξωστών και έδραση σε βάση από σκυρόδεμα, δ) εφαρμογή θυσιαζόμενου κονιάματος στη στέψη των εναπομεινάντων τοιχίων για την αποφυγή διάβρωσης και ε) αποκατάσταση της περίφραξης και των πύργων προστασίας. Οι κατεδαφίσεις έγιναν με τα χέρια (κομπρεσέρ χειρός, καλέμι, βαριοπούλες κ.λπ.).
Το έργο θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της οδού Κουμουνδουράκη καθ’ όλο της το εύρος».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Υ.Γ.: Για άλλα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα διατηρητέα και μη κτήρια δεν υπάρχει λόγος, θεωρούμε, να γράψουμε ξανά… Πλέον στη νέα Δημοτική Αρχή έχουν εκλεγεί περισσότεροι μηχανικοί, ας δώσει εντολή ο δήμαρχος να γίνει μια καταγραφή σε αυτά και ας δοθεί, επιτέλους, μια λύση…