Μανιατάκειον Ίδρυμα: Σειρά δράσεων για ανάδειξη Αρχαίου Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού της Πελοποννήσου

Μανιατάκειον Ίδρυμα: Σειρά δράσεων για ανάδειξη Αρχαίου Ελληνικού  και Βυζαντινού Πολιτισμού της Πελοποννήσου

Με αθρόα συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στην Αθηναϊκή Λέσχη η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος. Την πίτα ευλόγησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης ανέπτυξε συνοπτικά τον προγραμματισμό δράσεων του Ιδρύματος στον καινούργιο χρόνο και ανακοίνωσε τη συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου με τους κ.κ. Ανδρέα Καραμάνο, ακαδημαϊκό και πρώην πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Μέργο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτη Αγγελόπουλο, οικονομολόγο και συγγραφέα βιβλίων χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε ομιλία του ακαδημαϊκού Ανδρέα Καραμάνου με θέμα «Αλλαγή του κλίματος στη γεωργία. Προβλέψεις και δράσεις προσαρμογής», ενώ εκτέθηκαν οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και οι συνέπειες στη φυτική παραγωγή από την άνοδο της θερμοκρασίας, την έλλειψη νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υποβάθμιση του εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου και εσπεριδοειδών λόγω της σημασίας τους για τη νότια Πελοπόννησο.

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων, ο ομιλητής αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προσαρμογής, οι οποίες προβλέπεται να μειώσουν τις αρνητικές οικονομικές επιδράσεις στο γεωργικό τομέα και τόνισε την ανάγκη για άμεση δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στη δική του ομιλία ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2024 θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος και μέλους του Δ.Σ. Πέτρου Θέμελη. Ως μέλος του Μανιατακείου Ιδρύματος, άλλωστε, ο Πέτρος Θέμελης προσέφερε σημαντικό έργο μέσα από ομιλίες, συμμετοχή σε επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Επίσης το 2024 το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που θα συνδέουν την ανάδειξη του Αρχαίου Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού της Πελοποννήσου και του πνευματικού έργου Πελοποννησίων και άλλων ανθρώπων του Πνεύματος που έχουν συμβάλει στην προώθηση των Γραμμάτων μέσω της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που προωθεί στην έδρα του στην Κορώνη.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στη συγκέντρωση για πρώτη φορά ενός πολύ μεγάλου αριθμού πνευματικών έργων, κυρίως για την Πελοπόννησο, με πολλαπλή χρησιμότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και εάν ευρίσκονται.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Κορώνης Παναγιώτης Καρβέλας, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων και διακεκριμένες προσωπικότητες της Μεσσηνίας.