Νέλλη Κουβελάκη: Από τις τράπεζες στην πρωτοπορία και την καινοτομία του Φωτός…

Νέλλη Κουβελάκη: Από τις τράπεζες στην πρωτοπορία  και την καινοτομία του Φωτός…

«Το μέλλον εξαρτάται από τις τωρινές επιλογές και δράσεις μας, από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες», λέει η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Φάος» μιλώντας στο «Θ»

Από τον Απρίλιο του 2017 έως και σήμερα, η Νέλλη Κουβελάκη τελεί χρέη προέδρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φάος» με έδρα την Καλαμάτα. Κατά την αποχώρησή της από τον τραπεζικό τομέα έπειτα από 19 χρόνια, δημιούργησαν με την ομάδα και με ιδιωτική πρωτοβουλία τον πρώτο πολυχώρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το «House by Phaos».

Ως σύμβουλος επιχειρήσεων καθοδηγεί νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες, διευθύνει τον πολυχώρo «House by Phaos» και κινητοποιεί ανθρώπους προς τον εθελοντισμό. Η ίδια, εθελόντρια και ενεργός πολίτης από πολύ μικρή ηλικία, οραματίζεται μια καλύτερη κοινωνία βασισμένη στην προσφορά και τη δημιουργία.

Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, κάτοχος του Executive Diploma in Banking and Finance του London Center of Management of England, πιστοποιημένη στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα και στο Event Management, ανήσυχο πνεύμα, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, αποκτά συνεχώς νέους ρόλους που την κρατούν ενεργή. Κατά την άποψή της, η καινοτομία ως μέθοδος και ως διαδικασία επίτευξης στόχων σε όλους τους τομείς (επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, προσβασιμότητα, πολιτισμός, τουρισμός, διαδικασίες) μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνίας.

Τον Οκτώβριο του 2023 η ΚοινΣΕπ Φάος δημιούργησε το coworking space “Officium” στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας και επί της οδού Αριστομένους 1.


Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φάος» κλείνει το φετινό Απρίλιο επτά χρόνια ζωής και με τη θηλυκή δύναμη που εκπροσωπεί η πρόεδρος Νέλλη Κουβελάκη, έχει καταφέρει όχι μόνο να κάνει βιώσιμο ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ήταν επισφαλές το 2017, αλλά ταυτόχρονα να φωτίσει, να καθοδηγήσει και να διευκολύνει το δρόμο κι άλλων ανθρώπων που κυνηγούν τα δικά τους επαγγελματικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά-πολιτιστικά οράματα.

Με επίκεντρο τον πολυχώρο “House By Phaos” στην καρδιά της πόλης και με την προσθήκη εδώ και λίγους μήνες του “Officium”, το «Φάος» έχει βάλει την Καλαμάτα για τα καλά στην πρωτοπορία. Το στοίχημα δεν είναι (μόνο) η επαγγελματική-οικονομική επιτυχία των άμεσα εμπλεκομένων, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει το κοινωνικό πρόσημο της Κοινσεπ. Η προσπάθεια είναι ανοικτή, εμπλέκει όλη την κοινότητα, επενδύει στον εθελοντισμό και τον πολιτισμό, στοχεύει και αντανακλά άμεσα στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της (τοπικής) κοινωνίας. Η Νέλλη Κουβελάκη έχει πολλά να μας πει…

-Με ποιες σκέψεις δημιουργήθηκε το «Φάος» και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην υλοποίηση του σχεδίου;

Επιθυμία μας ήταν να υπάρχει μια βάση στην πόλη, όπου να μπορούν να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και να αναλαμβάνουν δράση ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες. Η εθελοντική συμμετοχή μας, σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, καθώς και η διοργάνωση και υποστήριξη εξωστρεφών δράσεων με κοινωνικό και καινοτόμο περιεχόμενο, μας έφερε σε επαφή με ανθρώπους δραστήριους, με επιχειρηματίες, με προσωπικότητες που ακολούθησαν την καρδιά τους κι έγιναν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία.

Παράλληλα, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο και το όραμά μας η πόλη να διαθέτει καινοτόμες υπηρεσίες με κοινωνικά στοιχεία που να εναρμονίζονται με τις αξίες μας, δημιούργησαν την ΚοινΣΕπ «Φάος». Η διαδικασία περιείχε ρίσκο, άγχος, ανησυχίες, μα η δημιουργικότητα, οι συγκινήσεις και η ελευθερία των επιλογών δικαίωσαν αυτή την απόφαση.

Το επιχειρηματικό πλάνο της ΚοινΣΕπ «Φάος» απαρτίζεται από τρεις πυλώνες και προσαρμόζεται άμεσα στις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Ωστόσο, δε σας κρύβω πως υπήρξαν αρκετά θέματα που μας απασχόλησαν και η διαχείριση κρίσεων αφορά σε μία ακόμα δεξιότητα την οποία κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να αποκτήσει, προκειμένου να είναι προετοιμασμένος. Φυσικά, υπάρχουν και οι απρόοπτες καταστάσεις, όπως η πανδημία, μα για εμάς ήταν μια πρόκληση την οποία αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρία, αξιοποιώντας άλλες υπηρεσίες.

Φάος σημαίνει Φως και μέσα από τις ενασχολήσεις του φορέα μας με την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό, απώτερος στόχος ήταν και παραμένει να δώσουμε λίγο ακόμα «φως» στην ήδη φωτεινή τοπική κοινωνία μας.

-Έπειτα από 6-7 χρόνια τι έχετε καταφέρει να πετύχετε;

Έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο κι έχουν κοινό όραμα για το μέλλον. Ένα σημείο συνάντησης, όπου μπορούν να νιώθουν οικεία για να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να δικτυωθούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Στο “House by Phaos” αυτό συμβαίνει! Αποτελεί πλέον μέρος της επιχειρηματικής και πολιτιστικής κοινότητας της πόλης αυτό το σπιτικό του 1878, το οποίο ανακατασκευάστηκε με πολλή αγάπη και μεράκι, ώστε να φιλοξενεί δημιουργικούς ανθρώπους, ιδέες και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Πιστεύω πως το Φάος είναι συνυφασμένο με την κοινότητα, τη δημιουργία, την καινοτομία και την εξέλιξη.

Έχει αγαπηθεί κι έχει υποστηριχθεί από την τοπική κοινωνία και νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Επίσης, το γεγονός πως στα 5 χρόνια λειτουργίας του φυσικού μας χώρου (σ.σ. τα εγκαίνια έγιναν το Σεπτέμβριο του 2018), καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν δεύτερο χώρο, το “Officium”, σημαίνει πως η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στον στόχο μάς αντάμειψαν. Μέλημά μας είναι να δίνουμε πίσω στον τόπο και στους ανθρώπους του. Τίποτα δε χαρίζεται, άλλωστε…

-Πόσο έχει αλλάξει η πόλη της Καλαμάτας από τότε και πόσο-πώς έχει αλλάξει η επιχειρηματικότητα στην πόλη μας;

Η Καλαμάτα κινείται σε σταθερή ανοδική αναπτυξιακή τροχιά. Είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία φυσικά επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεις και γίνονται σημαντικές προσπάθειες που ενσωματώνουν στοιχεία βιωσιμότητας και εξωστρέφειας. Η συμμετοχή περισσότερων νέων ανθρώπων στα κοινά, οι συνέργειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ο εντοπισμός των μελλοντικών αναγκών, πιστεύω πως είναι σημεία προς αξιοποίηση. Αυτό που βλέπουμε μέσα από τις συναντήσεις, από τους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τους χώρους μας κι από τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην οποία συμμετέχουμε ως community partner, είναι πως αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη οικονομία. Αν θέλουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, πρέπει να είμαστε ανοικτοί και περισσότερο προσαρμοστικοί στις αλλαγές, διευρύνοντας την επιχειρηματική μας κουλτούρα.

-Τι μπορεί να κάνει κάποιος στο HousebyPhaos και τι στο Officium; Τι ακριβώς προσφέρουν αυτοί οι δύο χώροι;

Η ΚοινΣΕπ «Φάος» απαρτίζεται από συμβούλους επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως μια ιδέα μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πλάνο και να υλοποιηθεί, μια δράση μπορεί να σχεδιαστεί και να γίνει έργο μέσα από τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και διοργάνωσης εκδηλώσεων, που παρέχουμε.

Το “Ηouse by Phaos” είναι το πρώτο «παιδί» ας το πούμε της «Φάος». Είναι ένα σπιτικό που παρέχει υπηρεσίες φορολογικής και φυσικής έδρας προς επιχειρήσεις, πολυμορφικό χώρο εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εκθέσεων και meetingroom. Είναι ένας προσβάσιμος χώρος στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας κι έως σήμερα έχει στεγάσει και φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων κι αυτοαπασχολούμενους που επιθυμούν ένα χώρο για τις συναντήσεις τους ή για να εργαστούν.

Το “Officium” είναι το δεύτερο «παιδί» μας. Αποτελείται από ιδιωτικά κι ανοικτά γραφεία κατάλληλα για επιχειρήσεις που επιθυμούν σταθερή βάση. Βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Αριστομένους, στον πρώτο όροφο ενός από τα αναγνωρισμένα διατηρητέα κτήρια της πόλης και ήδη στεγάζει επιχειρήσεις και φορείς. Ο ένας χώρος συμπληρώνει τον άλλο και οι υπηρεσίες μας αλληλοσυνδέονται.

-Πώς βλέπουν οι ξένοι που συνεργάζεστε την πόλη, την Ελλάδα και τις υπηρεσίες σας;

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει αυξήσει την κινητικότητα των ανθρώπων, με αποτέλεσμα το κίνημα του ψηφιακού νομαδισμού να έχει ενισχυθεί και να συνεχίζει να αυξάνεται. Φιλοξενούμε ανά διαστήματα στους χώρους μας εργαζομένους ή αυτοαπασχολούμενους τόσο από την Ευρώπη όσο κι από τρίτες χώρες, οι οποίοι διαμένουν κατά μέσο όρο 2-3 μήνες στην περιοχή. Κάποιοι επαναλαμβάνουν την επίσκεψή τους κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι έχουν ταξιδέψει πολύ και δηλώνουν πως η Καλαμάτα είναι μια πόλη που θα επέλεγαν ακόμη και για μόνιμη κατοικία. Παρατηρούμε πως, πέραν των μοναχικών ταξιδιωτών, όλο περισσότερα ζευγάρια και οικογένειες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιλέγουν την Καλαμάτα ως προορισμό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως διαφοροποιούνται από τους τουρίστες. Ναι μεν μπορούν να παρατείνουν την τουριστική περίοδο στην περιοχή καθότι έρχονται και διαμένουν από φθινόπωρο έως άνοιξη, μα πρέπει να τους ενσωματώσουμε στην τοπική κοινότητα και να τους αντιμετωπίσουμε ως ίσους. Επίσης, το γεγονός πως αμείβονται από τις χώρες τους και καταναλώνουν στη δική μας, αποτελεί οικονομική τόνωση για την περιοχή. Εκτός όμως από τους ξένους, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες, μεταξύ αυτών και ντόπιοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Μεσσηνία και ικανοποιούνται που βρίσκουν στην πόλη co working space, για να μπορούν να εργαστούν σε ένα σύγχρονο χώρο, καθώς και να δικτυωθούν.

Η χώρα, μέσω των διαδικασιών που έχει θεσπίσει για τη χορήγηση της digital nomad visa, δίνει κίνητρα για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά ως προορισμός για τους εργαζόμενους ταξιδιώτες, καθότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και αποτελεί ήδη brand για τον τουρισμό. Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για τις προτιμήσεις τους, καθώς και μέσω της νέας μας υπηρεσίας που αφορά στην πιστοποίηση καταλυμάτων ως digital nomad friendly (κατάλληλων για διαμονή ψηφιακών νομάδων) σε όλη την Πελοπόννησο κι ερχόμαστε σε επαφή με καταλυματίες, μας δείχνουν ένα αισιόδοξο σενάριο, αρκεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, στοχοθεσία και συντονισμός από την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με σχετικούς φορείς.

-Τι διαφορετικές επιλογές θα έκανε στη ζωή της η Νέλλη Κουβελάκη αν άρχιζε τώρα;

Οι επιλογές μας καθορίζουν την πορεία μας. Αν είχα προβεί σε διαφορετικές επιλογές, θα είχα μια διαφορετική πορεία. Νιώθω ευγνώμων για όσα θετικά κι αρνητικά έχω βιώσει. Για τη στήριξη που έχω λάβει και που με δυναμώνει κάθε φορά που απογοητεύομαι. Φυσικά και έχω κάνει λάθη, τα οποία αναγνωρίζω. Μα η μαγεία της ζωής αυτή είναι… Ένα γράφημα σαν αυτό του χρηματιστηριακού δείκτη. Πέφτεις και ξανασηκώνεσαι… Κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση. Σημασία έχει να μην αλλοιώνεσαι ως άνθρωπος. Να κρατάς τις αξίες και τα ιδανικά σου, να παραμένεις ταπεινός και να βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου κι όχι μόνο την προσωπική σου ικανοποίηση. Η 20ετής πορεία μου στον τραπεζικό χώρο και η μετάβαση από την υπαλληλική σχέση στο ελεύθερο επάγγελμα, ήταν μια μεγάλη εμπειρία που με ωρίμασε.

-Ελεύθερος χρόνος υπάρχει και πώς σου αρέσει να τον αξιοποιείς;

Όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε την αξία του. Ο χρόνος πρέπει να μοιράζεται ποιοτικά στην οικογένεια, τον εαυτό μας, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τους φίλους μας, γιατί είναι πολύτιμος. Απαιτείται προγραμματισμός για να υπάρχει ισορροπία. Μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής, ως μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, είναι επιβαρημένη με πολλαπλές υποχρεώσεις και ρόλους. Επιδιώκω να βρίσκομαι κοντά στη φύση και η πόλη μας ενδείκνυται για σύντομες αποδράσεις που με βοηθούν να ανακτώ την ενέργειά μου. Αγαπώ τους πρωινούς περιπάτους στην παραλία δίπλα στη θάλασσα πριν από την ανατολή ή και τους απογευματινούς στη δύση του ηλίου. Ο χρόνος που περνώ και οι συζητήσεις που κάνουμε με τα έφηβα παιδιά μου, με βοηθούν να βλέπω τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική και να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη νέα γενιά, κάτι το οποίο με ανανεώνει. Περπατάω αρκετά, γυμνάζομαι και προσπαθώ να δημιουργώ ελεύθερο χρόνο, ακόμα κι όταν κάνω δουλειά, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως τα audiobooks.

-Ποιο είναι το προσωπικό σου όραμα για την πόλη; Τι αλλαγές θα πρότεινες;

Μια πόλη με περισσότερους ευτυχισμένους κι επιτυχημένους ανθρώπους… Πιο ανοικτή στις αλλαγές, στις συνέργειες, στην καλή επικοινωνία. Εστιάζω κυρίως σε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, γιατί πιστεύω στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Όταν υπάρχει ισορροπία στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή, επέρχεται και η ευτυχία. Και την κάθε πόλη, εκτός από τα έργα που αφορούν στην αισθητική και πρακτική της εικόνα, τη φτιάχνουν οι άνθρωποί της που είναι η ψυχή του κάθε τόπου. Και πιστεύω πως η Καλαμάτα προσφέρει ευκαιρίες στους ανθρώπους της. Είναι πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό, τέχνες, αθλητισμό… Γίνονται σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Προτείνω, λοιπόν, στον κάθε πολίτη να αξιοποιεί αυτές τις ευκαιρίες προς όφελός του και να εξελίσσεται.

-Η Αρχαία Μεσσήνη τι σημαίνει για σένα;

Φως, έμπνευση, ενέργεια, ξενοιασιά… είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Θυμάμαι τον πατέρα μου, το 1984, ως πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, να συνοδεύει την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στον αρχαιολογικό χώρο και να του δηλώνει πως σε λίγα χρόνια δε θα αναγνωρίζουμε την Αρχαία Μεσσήνη. Την πρώτη μου συμμετοχή στην τελετή αφή φλόγας ως μικρό κορίτσι και ως πρωθιέρεια μεγαλώνοντας να ανάβω τη δάδα με τη δύναμη του ήλιου μέσα από το κάτοπτρο. Τη διοργάνωση των Ιθωμαίων Εκδηλώσεων κάθε Αύγουστο, με προσκεκλημένες σημαντικές προσωπικότητες. Τις στιγμές που μελαγχολούσα κι απομονωνόμουν στην Αρκαδική Πύλη, περιμένοντας ένα σημάδι καθοδήγησης από τον Ιθωμάτα Δία. Τη διανυκτέρευση στο παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου κάθε Δεκαπενταύγουστο. Τη συναναστροφή μου με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, καθώς από πολύ μικρή δούλευα στην οικογενειακή μας επιχείρηση (ένα κατάστημα τουριστικών ειδών), οι οποίοι έρχονταν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο με ένα βιβλίο στο χέρι, γνωρίζοντας πολύ περισσότερα για την ιστορία μας απ’ ό,τι οι ντόπιοι. Τις ανασκαφικές ομάδες, αποτελούμενες από νέους ανθρώπους Έλληνες, Αμερικανούς και Ιάπωνες, οι οποίοι διέμεναν στον οικισμό 1-2 μήνες κάθε καλοκαίρι και γινόμασταν όλοι μια παρέα με τους νέους της περιοχής.

Μπορώ να μιλάω ώρες ατέλειωτες για τα πράγματα που με συνδέουν με αυτό τον τόπο. Η μετοίκηση της οικογενείας μου στην Αρχαία Μεσσήνη μετά το σεισμό της Καλαμάτα το 1986 με καθόρισε. Κάτι που δεν καταλάβαινα ως παιδί, μα το αντιλήφθηκα στην πορεία της ζωής μου. Με λυπεί που, παρόλο που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικά έργα, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη τον θυμάμαι από το 1986 που ανέλαβε ως επικεφαλής τις ανασκαφές και που ο αγώνας των κατοίκων για αναγνώριση της αξίας της περιοχής τον βρήκε σύμμαχο. Μόνο η σκέψη πως μπορώ και αγγίζω τα μνημεία, μπορώ και περπατώ ξυπόλητη πάνω στη γη που το 369 π.Χ. χτίστηκε η πόλη της Μεσσήνης, μια πόλη που στην αρχαιότητα γνώρισε σημαντική άνθηση, με συγκινεί.

-Είσαι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και του κόσμου;

Η οικονομία, η τεχνολογική εξέλιξη, η αλλαγή του κλίματος, η εγκληματικότητα, η γεωπολιτική αστάθεια, η παγκοσμιοποίηση, είναι θέματα που μας ανησυχούν και προκαλούν αβεβαιότητα. Κάθε αλλαγή τρομάζει, μα δίνει ευκαιρίες για καινοτομία, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και πρόοδο. Το μέλλον του κόσμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές και τις δράσεις που θα κάνουμε σήμερα ως παγκόσμια κοινότητα, καθώς και από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξη και αναλαμβάνω δράση για να βελτιώσω οποιαδήποτε δυσκολία.

-Η Καλαμάτα πώς τα πάει με τον εθελοντισμό;

Υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ασχολείται με τον εθελοντισμό. Κυρίως όμως μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ο εθελοντισμός είναι νοοτροπία, στάση ζωής, αποκόμιση εμπειριών. Είναι σπουδαίο να έχεις συμβάλει στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που ωφελεί την κοινωνία, να βρίσκεσαι κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους και να διδάσκεσαι από αυτούς, να ανταλλάσεις ιδέες, να αναπτύσσεις δεξιότητες. Ωστόσο, θα πρότεινα να επικαιροποιηθεί το μητρώο εθελοντών του Δήμου κι εκτός από την αναγνώριση και την εκτίμηση προς το πρόσωπό τους, να παρέχονται περαιτέρω κίνητρα, όπως εκπαιδεύσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων, δωρεάν κάρτες στάθμευσης, εκπτώσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις.

-Τι σχέδια υπάρχουν στην ΚοινΣΕπ για το επόμενο διάστημα και για όλο το 2024;

Ο φορέας μας, ως μέλος ομάδων που σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική καινοτομία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχει και διοργανώνει δράσεις που προάγουν τη συνεργασία, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις υπηρεσίες μας με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Το “House by Phaos” έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τους προσεχείς μήνες, οι οποίες ανακοινώνονται σταδιακά από τα μέσα μας. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και τα πρώτα αγγλόφωνα σεμινάρια από ψηφιακούς νομάδες που βρίσκονται αυτή την εποχή στην περιοχή μας. Διατηρώντας μια εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης, η άνοιξη θα μας βρει στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και φέτος θα είμαστε αρωγοί στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικού Δράματος, φιλοξενώντας θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή δράση που τονώνει την τοπική οικονομία, ενισχύει τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό.

Φυσικά και οι κοινωνικές δράσεις δε λείπουν ποτέ από την ατζέντα μας (σ.σ. σήμερα 17/2, 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το Phaos συμμετέχει στη δράση «Γίνε ο ήρωας ενός παιδιού-Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών). Οι βασικές μας υπηρεσίες όπως η συμβουλευτική και η παροχή χώρου εργασίας, θα διατηρηθούν, ενσωματώνοντας καινοτόμα στοιχεία, και θα επεκταθούν προς όφελος της κοινότητας. Το τρίπτυχο άλλωστε connect – create – collaborate, μας χαρακτηρίζει εξ αρχής.

Είναι γνωστό πως κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και αμεσότητα στην υλοποίησή τους, κι αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να υποστηρίζεται και να δημιουργούνται συνέργειες.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη