Νευρολογικές παθήσεις : Μια σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας και πως αντιμετωπίζεται

Νευρολογικές παθήσεις : Μια σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας και πως αντιμετωπίζεται

Κάποτε οι χειρωνακτικές εργασίες ήταν περισσότερες από τις δουλειές γραφείου. Οι άνθρωποι δούλευαν περισσότερο με το σώμα τους πάνω σε διαφορετικά αντικείμενα εργασίας. Περνώντας τα χρόνια, η κόπωση και τα αποτελέσματα της επίπονης εργασίας έκαναν την εμφάνιση τους με διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις όπως αρθρίτιδα κλπ. Συνήθως αυτές οι παθήσεις προέρχονταν από την επίπονη εργασία ετών. Ήταν κάτι που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα σώμα που έχει εξασθενήσει και έχει κουραστεί. 

Σήμερα υπάρχουν νέοι παράγοντες που επηρεάζουν και προκαλούν νευρολογικές παθήσεις πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό όπως είναι ο ίλιγγος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι επιληψίες. Αυτές είναι παθήσεις που εμφανίζονται πλέον και σε άτομα μικρής ηλικίας που δεν κουράζουν το σώμα τους, αλλά επειδή έχουν περάσει διάφορες επώδυνες καταστάσεις λόγω του συνεχούς άγχους και του στρες, το νευρολογικό τους σύστημα έχει επιβαρυνθεί πολύ νωρίτερα από ότι πρέπει. Επίσης, η ανασφάλεια και η αποξένωση στην σύγχρονη κοινωνία έχουν αυξήσει τις νευρολογικές παθήσεις που πλέον αποτελούν μάστιγα για την εποχή μας.

Η ιατρική επιστήμη πλέον μπορεί να κάνει έγκυρη διάγνωση για αυτές τις παθήσεις πριν φτάσουν στο τελικό τους στάδιο. Επίσης, υπάρχουν πλέον πολλές μέθοδοι θεραπείας  με φαρμακευτική αγωγή ή με αναίμακτες νευρολογικές επεμβάσεις. Έχοντας ένα νευρολόγο κοντά σας που μπορεί να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, θα μπορέσετε εύκολα να κάνετε σωστή διάγνωση και να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα νευρολογικής πάθησης. Οι νευρολόγοι έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν παθήσεις του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και άλλων νευρομυϊκών παθήσεων.

Ωστόσο, το να έχουμε ένα νευρολόγο δίπλα μας δεν είναι κάτι εύκολο. Στις πόλεις σιγουρά η εύρεση ενός νευρολόγου είναι πιο εύκολη και το επίπεδο των γιατρών καλύτερο από αυτό της επαρχίας. Σε απομακρυσμένες περιοχές, η ύπαρξη ενός νευρολόγου δίπλα μας  μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ένας νευρολόγος μπορεί να μας παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, γεγονός που μπορεί να είναι καθοριστικό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μιας νευρολογικής πάθησης.

Αναζητώντας στο internet ένα νευρολόγο δίπλα μου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή κάποιας νευρολογικής έξαρσης ώστε να έχουμε άμεσα εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Αν υπάρχει κάποιο άτομο στην οικογένεια που χρειάζεται συνεχόμενη παρακολούθηση από νευρολόγο, η ύπαρξη ενός νευρολόγου κοντά μας μπορεί να μειώσει τα κόστη μετακίνησης και τις πολυήμερες αναμονές για κάποιο ραντεβού. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και την ποιότητα της ζωής του ατόμου που έχει την πάθηση γιατί δεν χρειάζεται να κάνει άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και της δική μας, που έχουμε αναλάβει όλη την φροντίδα και επιμέλειά του.

Φυσικά, σε περιπτώσεις όπου η εύρεση νευρολόγου κοντά στο σπίτι δεν είναι εφικτή, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο απ’ όπου μπορούμε να εξυπηρετηθούμε με τις μεθόδους τηλεϊατρικής για μια πρώτη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.