Συνάντηση Ομοσπονδίας Ατόμων με Διαβήτη με Α. Γεωργιάδη: Ζήτησαν Εθνικό Σχέδιο Δράσης και εκείνος συνένωση Ομοσπονδιών

Συνάντηση Ομοσπονδίας Ατόμων με Διαβήτη με Α. Γεωργιάδη: Ζήτησαν Εθνικό Σχέδιο Δράσης  και εκείνος συνένωση Ομοσπονδιών

Με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, συναντήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και της νομικής συμβούλου του υπουργού.

Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας, η αντιπρόεδρος α’ Γκόλφω Γεμιστού, η Μεσσήνια γενική γραμματέας Αθανασία Καρούνου και η νομική σύμβουλος Χριστίνα Ντάφη.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέθεσε στον υπουργό Υγείας πλήρη φάκελο με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Ομοσπονδίας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, για να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη.

Τρεις άξονες

Η συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου κινήθηκε στους τρεις άξονες που έθεσε η Ομοσπονδία και συγκεκριμένα:

-Στην αναγνώριση της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4931/2022, ως επίσημου συνομιλητή του υπουργείου για όλα τα ζητήματα που αφορούν σε σχεδιασμό, αξιολόγηση, διεκδίκηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη

-Στην αναγκαιότητα υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το σακχαρώδη διαβήτη. Προς το σκοπό αυτό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπόνησε ένα πλήρες οργανόγραμμα κατανεμημένο σε πέντε πυλώνες, με προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις, το οποίο κατέθεσε επίσημα στην ηγεσία του υπουργείου

-Στην αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην αυτοδιαχείριση της πάθησης, ως βασικού πυλώνα πρόληψης των επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, έθεσε όμως το «ιδιαίτερο» ερώτημα αν υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία στο χώρο του σακχαρώδους διαβήτη. Στην περίπτωση που υπάρχει, θα πρέπει να προηγηθεί συνένωση των φορέων, για να προχωρήσει η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και επιπλέον προτάσεις σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη.

Συνένωση

Η ερώτηση προκάλεσε εντύπωση στην Ομοσπονδία, ωστόσο ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου ότι υφίσταται κι άλλη Ομοσπονδία, η οποία απαριθμεί 11 σωματεία. Επιπλέον, υπάρχουν Σύλλογοι Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε δευτεροβάθμιο όργανο.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε στον υπουργό ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2023 η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία, με σκοπό την ένταξη σε αυτή, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι πρώτη φορά τής εκφράζεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν πολιτικές υγείας, με την προϋπόθεση, όμως, πως πρέπει να υπάρξει ένας φορέας πασχόντων.

«Σε μια εποχή που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μάλλον πιο “λογικό” να απορροφώνται όσες άρτια δομημένες προτάσεις κατατίθενται, πόσο μάλλον όταν τις καταθέτει ένας φορέας τόσο εξειδικευμένος στο σακχαρώδη διαβήτη όσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι η πρόταση του υπουργού δε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείροντας ερωτηματικά. Η πρόταση για συνένωση προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, ενώ πρέπει να προέλθει ύστερα από ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο από τους ίδιους τους φορείς.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οφείλει να διασφαλίσει ότι η τελική λύση θα είναι προς όφελος των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.