Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Θ. Διαμαντόπουλου «Χωρίς στέμμα»

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του  Θ. Διαμαντόπουλου «Χωρίς στέμμα»

Επί τη ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου «Χωρίς στέμμα: Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού  ατυχήματος», διοργανώνεται τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό  Κέντρο Καλαμάτας μία συζήτηση τόσο για την εποχή την οποία καλύπτει το έργο όσο και για τους θεσμικοπολιτικούς παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν εύτρωτο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Αλέκος Παπαδόπουλος- πρώην υπουργός, Άγγελος Συρίγος- αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών, τ. υπουργός,  Αντώνης Κλάψης- επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών  Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος- δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής και ο συγγραφέας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Δυο λογία για το βιβλίο

Ελπίζω ο αναγνώστης που θα κάνει τον κόπο να εντρυφήσει στο παρόν να νιώσει τον παλμό και τη δόνηση του πλήθους, του οποίου οι διάφορες «ιδεολογικά έμφορτες», ενίοτε μάλιστα ένοπλες,  μερίδες συγκρούονταν στα τέλη του 1923 ζητωκραυγάζοντας οι μεν υπέρ της Δημοκρατίας, οι δε υπέρ της Βασιλείας (κάποιοι ακόμη και υπέρ των Σοβιέτ…). Και να αισθανθεί την «εμπύρετη»  ένταση των κοινοβουλευτικών διαξιφισμών μεταξύ Βενιζέλου και Παπαναστασίου το 1924… Και να  «ακούσει» τον ήχο των πυροβόλων του Κονδύλη, όταν το 1926 έδιναν το τελειωτικό και  πολυαίμακτο χτύπημα στα παραστρατιωτικά «Δημοκρατικά Τάγματα», τα οποία μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο κυνικός στρατηγός είχε χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει το καθεστώς του Πάγκαλου. Ή όταν τα ίδια αυτά πυροβόλα συνέτριβαν, το 1935, τον τελευταίο «ένοπλο σπασμό» της ηφαιστειώδους ιδιοσυγκρασίας του Βενιζέλου. Ωστόσο… 

Ο πρωταρχικός στόχος του πονήματος αυτού δεν είναι αφηγηματικός. Κύρια πρόθεση του γράφοντος είναι να ανασυνθέσει, να αναδείξει και να αναλύσει τη φύση, παράλληλα δε να ερμηνεύσει τη δραματική πορεία, τους διαρκείς τριγμούς, τις επαναλαμβανόμενες εκτροπές, τις πολυειδείς δονήσεις και την επώδυνη κατάληξη αυτής της «πολιτευματικής παρένθεσης» που άνοιξε στις 25 Μαρτίου του 1924 για να κλείσει δραματικά τον Νοέμβριο του 1935…

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σύντομο βιογραφικό

Επί δεκαετίες «μαχόμενος δάσκαλος» Πολιτικής Επιστήμης/Πολιτειολογίας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών πονημάτων (πρωτίστως ασχολούμενων με το Κομματικό Φαινόμενο, τα Πολιτικά Καθεστώτα, τη σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, τα Συστήματα Διακυβέρνησης, τα Εκλογικά Συστήματα και τους πολιτικούς θεσμούς γενικότερα), παράλληλα όμως και κάποιων λογοτεχνικών έργων,  του είδους των ιστορικών μυθιστορημάτων.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα του: Θεσμοί: «Κρίση και ρήξη, Εκλογικά συστήματα. Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές», «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ», «Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης», «Το πορτρέτο ενός ηγέτη. Από την ιστορία του Μητσοτάκη στον Μητσοτάκη της Ιστορίας», «Ο Εθνικός  Διχασμός και η κορύφωσή του, Η Δίκη των “Έξι”». «Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος», «Χωρίς στέμμα. Η  αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος».