Πολιτιστική διαδρομή και με μνημεία της Μεσσηνίας με θεματικό και ιστορικό χαρακτήρα

Πολιτιστική διαδρομή και με μνημεία της  Μεσσηνίας με θεματικό και ιστορικό χαρακτήρα

Μέχρι το τέλος του 2025 πήρε παράταση το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με τον τίτλο «Μνημειακά Έργα Κυκλώπων και Ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)», η οποία περιλαμβάνει και μνημεία της Μεσσηνίας.

Την απόφαση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και το έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Η διαδρομή
Στην αρχική του απόφαση ένταξης το έργο είχε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως τις 16 Φεβρουαρίου 2024, έγινε τροποποίηση και δόθηκε παράταση έως 31/12/2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό πολιτιστικής διαδρομής «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)» με θεματικό και ιστορικό χαρακτήρα, που έχει ως πυρήνα τη μυκηναϊκή μνημειακή αρχιτεκτονική.

Ο κύριος άξονας της διαδρομής εκτείνεται στην καρδιά του μυκηναϊκού πολιτισμού στην ηπειρωτική χώρα (με εξαίρεση την Κεφαλονιά) και περιλαμβάνει, ενδεικτικά, ως κύριες στάσεις το Διμήνι (Ιωλκός), την ακρόπολη του Γλα και τα αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας, το μυκηναϊκό θολωτό τάφο του «Μινύου» στον Ορχομενό, τις ακροπόλεις των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Μιδέας, τους θολωτούς τάφους στη Μεσσηνία και το ανάκτορο του Εγκλιανού (Νέστορος), την Ίκλαινα, το τείχος Δυμαίων Αχαΐας και το θολωτό τάφο στον Πόρο Κεφαλλονιάς.

Εργασίες ευπρεπισμού και ανάδειξης
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει καταγραφή – επιστημονική τεκμηρίωση των επιλεγμένων θέσεων (βασικές και δευτερεύουσες στάσεις) της διαδρομής, θα συλλεχθούν χαρτογραφικά δεδομένα, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πληροφορίες για μνημεία/αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα επιλεγμένα μνημεία της διαδρομής, και τα οποία θα τροφοδοτήσουν  το υλικό προβολής του έργου και της διαδρομής.

Επιπλέον, θα υλοποιηθούν μικρής έκτασης εργασίες ευπρεπισμού και ανάδειξης στον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων/σταθμών (καθαρισμοί, διαμορφώσεις, βελτίωση ή/και επέκταση υφιστάμενων μονοπατιών, σημειακές στερεώσεις σε αρχαίες και σύγχρονες κατασκευές, εφόσον απαιτείται για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, δημιουργία υποδομών ασφαλείας και ενημέρωσης κοινού, κτλ). Προβλέπεται, επίσης, η παραγωγή του σχετικού ενημερωτικού υλικού, ψηφιακού και έντυπου (οδηγοί/φυλλάδια/εκδόσεις/υλικό προβολής), ενώ θα εγκατασταθούν ενημερωτικές πινακίδες σε επιλεγμένους βασικούς σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής.

Της Βίκυς Βετουλάκη