Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των χώρων στάθμευσης του Νέδοντα

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση  των χώρων στάθμευσης του Νέδοντα

Μετά και την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για την… τύχη των υπαίθριων χώρων στάθμευσης του Νέδοντα.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την εκμίσθωση των δύο υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων (βόρειο και κεντρικό parking) με τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που ακούστηκε στη συνεδρίαση, ο Δήμος Καλαμάτας με την εν λόγω διαδικασία θα καταφέρει να έχει περισσότερα έσοδα, ενώ για τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης και την ευταξία τους το λόγο θα έχει η ανάδοχος εταιρεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης, τόσο η μείζων μειοψηφία “Καλαμάτα_Μετά” όσο και η ελάσσων, “Λαϊκή Συσπείρωση”, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, τάχθηκαν κατά της λύσης που προτείνει η Δημοτική Αρχή.

Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με τίτλο “Κατάρτιση όρων διακήρυξης διενέργειας φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση των υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων (βόρειο και κεντρικό πάρκινγκ), οι οποίοι βρίσκονται επί του ποταμού Νέδοντα”.

Σύμφωνα με την έκθεση, η λειτουργία του σταθμού με αντίτιμο (δηλαδή χρέωση για τη χρήση των παρκινγκ από τους πελάτες-δημότες ή μη) θα είναι 24ωρη, Δευτέρα έως Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων αργιών, καθώς και της τοπικής εορτής της 2ας Φεβρουαρίου.

Ρητώς συμφωνείται ότι ο μισθωτής δε δικαιούται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του ή να χρησιμοποιήσει άλλους χώρους πλην των ανωτέρω περιγραφόμενων.

Επίσης, ο διαχειριστής αναλαμβάνει τη συντήρηση, επισκευή, διαρρύθμιση και τυχόν αναβάθμιση των λυόμενων εγκαταστάσεων στις εισόδους των δύο χώρων στάθμευσης, καθώς και τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης με δικά του μηχανήματα.

Επίσης, αναλαμβάνει το κλάδεμα δέντρων και των θάμνων. Το κλάδεμα των δέντρων θα γίνεται σε ετήσια βάση κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ των θάμνων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Τα προϊόντα κοπής θα απομακρύνονται αυθημερόν με ευθύνη του μισθωτή. Η συλλογή, η φόρτωση και η απομάκρυνση των προϊόντων κοπής θα πρέπει να γίνονται άμεσα, την ίδια μέρα που εκτελείται η εργασία, και θα εναποθέτονται σε χώρους που επιτρέπεται από τις αρμόδιες Αρχές σε οποιαδήποτε απόσταση από το έργο, με κόστος και ευθύνη του μισθωτή.

Επίσης, θα είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των χώρων στάθμευσης.

Κατά την παραλαβή των χώρων στάθμευσης θα πρέπει να τοποθετήσει με δικές του δαπάνες ειδικά καλαθάκια για την απόρριψη των μικροαντικειμένων των χρηστών.

Τα καλαθάκια θα είναι δύο τύπων: καλαθάκια για την απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών και καλαθάκια για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων. Πάνω στα καλαθάκια θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους χρήστες σχετικά με το είδος των αποβλήτων που μπορούν να δεχθούν. Σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής των καλαθιών, για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να γίνεται άμεση αντικατάστασή τους.

Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να διατηρούνται καθαροί, θα γίνεται καθημερινά απομάκρυνση τυχόν απορριμμάτων, υλικών ή αντικειμένων που έχουν αποτεθεί χύδην, από τους χώρους στάθμευσης, από τους χώρους πρασίνου που βρίσκονται εντός του χώρου στάθμευσης και από τα πεζοδρόμια περιμετρικά των χώρων στάθμευσης.

Όλες οι δαπάνες που προκύπτουν για τις εργασίες καθαρισμού, αποκομιδής και απόρριψης των απορριμμάτων βαρύνουν το μισθωτή. Επίσης, αναλαμβάνει τον καθημερινό καθαρισμό και τον ευπρεπισμό των δημοτικών τουαλετών που βρίσκονται στο νότιο άκρο του κεντρικού σταθμού.

Τέλος, ο μισθωτής με δικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ηλεκτρική ενέργεια και τις σχετικές αδειοδοτήσεις, είναι δυνατό να προμηθευθεί και να εγκαταστήσει μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με τη λήξη της μίσθωσης και αυτές θα παραμείνουν στο χώρο άνευ ανταλλάγματος.

Α.Π.