Στο «κόκκινο» βρίσκεται στην βία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο «κόκκινο» βρίσκεται στην βία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ηλεκτρονική χαρτογράφηση για τη βία ανηλίκων

Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία αυξάνονται ραγδαία και σαρώνουν σταδιακά όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνόδευαν το «μύθο» της. Μετά την πανδημία και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η βία μεταξύ ανηλίκων εκτοξεύεται και τα «ταξικά άλματα» που κάνει είναι ολοένα και μεγαλύτερα. Εξαπλώνεται με ένταση από τα πιο υποβαθμισμένα έως τα μεσοαστικά και τα “ευγενή” προάστια της χώρας.

Όπως είναι φυσικό, τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύουν δεδομένα από τη δράση σύνθετων εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού, επιστρατεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας μεταξύ ανηλίκων.

Όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου στο “ΒΗΜΑ”,  10.776 ανήλικοι δράστες – από τους οποίους οι 1.100 είναι μέχρι 11 ετών και οι 1.400 από 12 έως 14 χρόνων – προχώρησαν σε παράνομες ενέργειες το 2023 σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι 1.570 από αυτούς έχουν προχωρήσει σε κλοπές, ενώ 700 έχουν συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Επιπλέον, οι 1.620 από τον εντυπωσιακό αριθμό των ανήλικων δραστών έχουν καταγραφεί στην Αττική (αριθμός ωστόσο μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας), οι 860 στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με 2.000 ανήλικους παραβάτες και η Κρήτη με περίπου 1.200, σε μια εντυπωσιακή όσο κι άγνωστη διασπορά του προβλήματος της βίας των ανηλίκων.

Στην Αθήνα, η περιοχή που φαίνεται να έχει τους περισσότερους συλληφθέντες ηλικίας μικρότερης των 18 ετών είναι ο Άγιος Παντελεήμονας με 87 παραβάτες ανηλίκους και ακολουθεί η περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού με 82, η Κυψέλη με 54 και ο Κολωνός με 42.

Αυτά είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κι αναλυθεί από το επιτελείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» για την παραβατικότητα των ανηλίκων και τη δράση των επονομαζόμενων «άγουρων συμμοριών».

Προτεραιότητα

Το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων και των συμμοριών νέων έχει εξελιχθεί στη βασική προτεραιότητα της λεωφόρου Κατεχάκη, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για θέμα που ανησυχεί βαθιά τους πολίτες της χώρας.

Με τις πρώτες διαπιστώσεις από την εκ νέου μελέτη του προβλήματος να δείχνουν ότι τα βασικά αδικήματα που διαπράττουν ανήλικοι (όπως οι επιθέσεις με τραυματισμούς, οι κλοπές και οι ληστείες) έχουν αυξηθεί από 38% έως 65% σε σχέση με την προηγούμενη  χρονιά. Όπως είναι προφανές, η αύξηση της εγκληματικότητας – ειδικά των μαθητών – είναι αλματώδης.

Τι θα κάνει το υπουργείο

Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας ανηλίκων περιλαμβάνεται και η δημιουργία «Τράπεζας» δεδομένων με τα στοιχεία των Αρχών, αλλά και ηλεκτρονική χαρτογράφηση των νεανικών συμμοριών και των δράσεών τους στη χώρα από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ.!

Πρόκειται για την υπηρεσία που αναλύει δεδομένα από παρακολουθήσεις, πληροφοριακά δελτία, σαρώσεις κλήσεων για σύνθετες εγκληματικές οργανώσεις ενηλίκων. Η Διεύθυνση εδρεύει στο Περιστέρι και συγκεντρώνει πληροφορίες από υποκλοπές (έχει δικό της σύστημα νόμιμων συνακροάσεων) από δεδομένα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, αλλά κι από άλλα δεδομένα.

Στη Διεύθυνση αυτή αναμένεται εντός των επομένων ημερών να στέλνονται πληροφορίες – σε ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες – με τα βασικά ζητούμενα για τη δράση των ανηλίκων, ώστε να σχηματιστεί σιγά σιγά ο «ηλεκτρονικός χάρτης» των νεαρών δραστών για τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, αποφασίστηκε παράλληλη έρευνα μέσω Διαδικτύου και μεθοδική σάρωση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή των ιστοσελίδων ή συνάντησης νέων σε δημοφιλείς πλατφόρμες, με στόχο τον εντοπισμό επιδεικτικού οπτικού υλικού από βίαιες επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων ή απειλητικά μηνύματα, προαναγγελίες εγκληματικών ενεργειών κ.λπ.

Η βία σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα ειδικά, μη δημοσιοποιημένα στοιχεία που επεξεργάζεται ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2022 και το 2023 τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν, συνελήφθησαν 437 ανήλικοι για απλές σωματικές βλάβες έναντι 266 το 2022 και 174 το 2021.

Για επικίνδυνους τραυματισμούς, κυρίως συνομηλίκων τους, το 2023 συνελήφθησαν 120 άτομα της συγκεκριμένης ηλικίας σε όλη την Ελλάδα έναντι 103 το 2022 και 57 το 2021. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 2023 συνελήφθησαν 253 ανήλικοι για ληστείες έναντι 168 το 2021 και 156 το 2021.

Όσον αφορά στην κατανομή των σχετικών συμβάντων και τους αριθμούς συλληφθέντων ανηλίκων πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις προαναφερθείσες περιοχές, αύξηση σε συλλήψεις νέων ηλικίας κάτω των 18 ετών παρατηρείται στην Πελοπόννησο με περίπου 950 σχετικές συλλήψεις, στη Δυτική Ελλάδα με 830 και την Κεντρική Μακεδονία με 770.

Λιγότερες εμπλοκές ανηλίκων σε παράνομες πράξεις παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία με 152 σχετικές συλλήψεις, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με 170 σχετικές καταγραφές, στα νησιά του Ιονίου με 350 περίπου και ακολουθεί η Ήπειρος με 500 σχετικές ενέργειες των αστυνομικών Αρχών. Σημειώνεται, πάντως, ότι αρκετές από αυτές τις συλλήψεις αφορούν και παράνομη οδήγηση, αλλά και το νόμο περί αλλοδαπών από ανηλίκους.

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων συζητήθηκαν πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με δεκάδες ανώτατους κι ανώτερους αξιωματικούς από όλη την Ελλάδα, διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής, των υποδιευθύνσεων Ανηλίκων αλλά και με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς πολλές από τις επιθέσεις των ανηλίκων αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε, εκτός των προαναφερομένων, η παρουσία ομάδων αστυνομικών της ασφάλειας (χωρίς στολή) που θα κινούνται στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί βιαιότητες ανηλίκων, προκειμένου να υπάρχουν άμεσες συλλήψεις των δραστών. Επίσης συνεχείς θα είναι οι συναντήσεις αστυνομικών με καθηγητές και γονείς, προκειμένου να μην αποκρύπτονται περιστατικά στο πλαίσιο μίας σχολικής «ομερτά» ή λόγω αδιαφορίας εκπαιδευτικών.

Πάντως, ένα από τα συμπεράσματα των Αρχών είναι ότι συχνά η βία των ανηλίκων τροφοδοτείται από οπαδικές διαφορές, από «εχθρότητες» γειτονιών της Αθήνας, ενώ σημαντική είναι η εμπλοκή αλλοδαπών.