Συνάντηση Σταϊκούρα με Χρυσομάλλη: Σύντομα η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για το Φιλιατρινό φράγμα

Συνάντηση Σταϊκούρα με Χρυσομάλλη: Σύντομα η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για το Φιλιατρινό φράγμα

Επί τάπητος απαλλοτριώσεις σε Ανάληψη, περιμετρική Πύλου και αεροδρόμιο Καλαμάτας

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, προκειμένου να τεθούν και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στις υφιστάμενες υποδομές της Μεσσηνίας και την εξέλιξη των νέων έργων.

Κυρίαρχο ζήτημα στη συνάντηση υπήρξε ο δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και ειδικότερα τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων στην Ανάληψη και η περιμετρική οδός της Πύλου. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τις σχεδιαζόμενες απαλλοτριώσεις στην περιοχή εις βάρος των περιουσιών τους, ζητώντας να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, προκειμένου η επίδραση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Ο υπουργός, ο οποίος ήταν ενήμερος για το θέμα, δεσμεύτηκε κατά την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών να συζητηθεί επαρκώς το ζήτημα, με στόχο την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Αναφορικά με το θέμα της Περιμετρικής Πύλου, η οποία δε συμπεριλήφθηκε στο έργο ΣΔΙΤ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, αφού εξέθεσε αναλυτικά στον υπουργό την ανάγκη κατασκευής της, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη εγκεκριμένοι και σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι για το έργο (εγκεκριμένες άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.), ζήτησε να εξευρεθεί δυνατότητα ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου και εν συνεχεία χρηματοδότησής του, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σημασία του έργου, δεσμεύθηκε να διερευνήσει άμεσα τη δυνατότητα οριστικής μελέτης και να επανέλθει με οριστική απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αναφορικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το Μεσσήνιο βουλευτή ότι εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος το υπουργείο προχωρά στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων, «ώστε να εισέλθουμε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου αρδευτικού έργου».

Τέλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζήτησε από τον υπουργό να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης προσωπικού της ΥΠΑ στον αερολιμένα Καλαμάτας και ειδικά εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ανελαστική συνθήκη για την καλή λειτουργία του. Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι ένα γενικό πρόβλημα, ζήτησε να ενημερωθεί υπηρεσιακά και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να αναζητήσει άμεσα λύση.

«Ευχαριστώ τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την απόλυτα θετική διάθεσή του να ενσκήψει στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσσηνία, δεσμευόμενος να αναζητήσει κάθε δυνατή λύση.

Με ικανοποίηση τον άκουσα να δεσμεύεται τόσο για τα προβλήματα που δημιουργούν οι απαλλοτριώσεις του Καλαμάτα-Ριζόμυλος στην Ανάληψη όσο και για την εξεύρεση λύσης για την κατασκευή της Περιμετρικής της Πύλου, η οποία παραδόξως έμεινε εκτός του ΣΔΙΤ. Ομολογώ ότι τον άκουσα με ανάμεικτα αισθήματα χαράς και λύπης να μου ανακοινώνει την εντός του άμεσα επόμενου διαστήματος κήρυξη των απαλλοτριώσεων για το Φιλιατρινό φράγμα, που εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία, αποδεικνύοντας στην πράξη τις παθογένειες που μας ταλανίζουν ως κράτος.

Τέλος, ευελπιστώ πως θα βρούμε σύντομα λύση και για την υποστελέχωση του αερολιμένα Καλαμάτας, στηρίζοντας έτσι εμπράκτως τη βασική πύλη εισόδου διεθνούς τουρισμού στον τόπο μας. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία για την υποστήριξη όλων των μεγάλων έργων υποδομής στη Μεσσηνία», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.