Ταβέρνα Μαυρίκη: Μία ταβέρνα στην κορυφή του Ταϋγέτου

Ταβέρνα Μαυρίκη: Μία ταβέρνα στην κορυφή του Ταϋγέτου

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ταβέρνα – παντοπωλείο Μαυρίκη στην κορυφή του Ταϋγέτου, φιλοξένησε ο “Γαστρονόμος” στην “Καθημερινή”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “η ταβέρνα παντοπωλείο Μαυρίκης, που λειτουργεί εκεί από το 1879, από την ίδια οικογένεια, κρατάει ζωντανό και συμπαγές το χωριό. Ταβέρνα με τα όλα της, νοικοκυρεμένη και με θέα αεροπλανική στα γύρω βουνά και λαγκάδια, αν και 145 χρόνων μοιάζει σύγχρονη, όμορφα διακοσμημένη με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που διηγούνται την ιστορία των Μαυρίκηδων και ολάκερου του χωριού.

Την κουζίνα διαφεντεύει η μάνα της οικογένειας, η Ιωάννα Παπαγιαννέα-Μαυρίκη. Κάνει σωστό κουμάντο με τα υλικά της, μαγειρεύει με ντόπιες πατάτες και ντόπιο ελαιόλαδο, ξέρει και φτιάχνει καταπληκτικές χυλοπίτες και τραχανάδες. Και από τα υπόλοιπα, μέλι, κρασί, φέτα, μυζήθρα, γιαούρτι, αιγοπρόβατα, κεράσια, βύσσινα, μήλα, καρύδια, κάστανα, κυδώνια, ρόδια, όλα είναι από τον τόπο τους. Τα λαλάγγια της, αυτά τα παραδοσιακά τραγανά, χρυσοτηγανισμένα κριτσίνια, είναι τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει. Το σαγανάκι το κάνει με σφέλα, το ντόπιο τυρί, γνωστό και ως φέτα της φωτιάς.

Το βράσιμο των χόρτων είναι ακριβείας, οι τηγανητές πατάτες είναι γλύκα, ροδοκόκκινες και τραγανές, το αγριογούρουνο στιφάδο είναι μύθος, με γλύκα και οξύτητα μαζί, ενώ και το μαϊντανάτο μοσχαράκι είναι παλιό φαγητό σε μια σπάνια αναβίωσή του. Χρήζει δοκιμής η παραδοσιακή χοντρή μακαρονάδα, η τσουχτή, που είναι λουσμένη με καυτό λάδι, τριμμένη μυζήθρα και τηγανητά αυγά μάτια από το κοτέτσι τους. Τα μαγειρέματα εδώ είναι χρωματισμένα με την παράδοση, ταιριασμένα στην εποχή και προσαρμοσμένα στα διαθέσιμα υλικά. Άλλη φορά θα πετύχουμε μοσχαράκι γιουβέτσι με ρύζι, άλλη φορά γίγαντες πλακί, σπανακόπιτα, τζιγιέρι (ένα είδος πατσά) και άλλοτε γιαπράκια με κατσίκι. Εν αναμονή μιας μικρής λίστας με εμφιαλωμένα κρασιά, συνοδεύουμε τα ωραία φαγητά της Ιωάννας με καλό χύμα από Καλαματιανό παραγωγό που φτιάχνει κρασί στην Πύλο. Το γλυκάκι στο τέλος είναι κι αυτό φροντισμένο. Μπακλαβάς καρυδάτος, ζουμερός αυτή τη φορά, πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και μηλόπιτα μια προηγούμενη”.

Όσοι και όσες δεν την έχετε ανακαλύψει, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία…
Α.Π.