1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία 12 μαθητών και δύο καθηγητριών από τη Ρουμανία

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία 12 μαθητών και δύο καθηγητριών από τη Ρουμανία

Με χαρά και ενθουσιασμό υποδέχθηκε το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και φιλοξένησε12 μαθητές και 2 καθηγήτριες από τη Ρουμανία, από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο “From Past to Future”.

Όπως περιγράφεται: «Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Οι μαθητές από το σχολείο Petru Cercel της πόλης Targoviste, της Ρουμανίας, με τις καθηγήτριές τους, Catalina Voicu και Maria Luiza Niculaescu, μαζί με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, από την κα Ραβάνη και τον κ. Αργυροηλιόπουλο.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Actionbound, οι επισκέπτες εξερεύνησαν την όμορφη πόλη της Καλαμάτας, γνωρίζοντας την ιστορία, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας με τίτλο “Τα εκθέματα έχασαν την ταυτότητά τους”, που υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους κα Τζαμουράνη και κα Τσουλάκου.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την Αρχαία Μεσσήνη, όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, την πόλη της Μεσσήνης, την πανέμορφη Κορώνη, καθώς και την ιστορική Πύλο, όπου ξεναγήθηκαν στο σπίτι του Τσικλητήρα από την κα Μαρία Μαρκοπούλου, υπάλληλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που προθυμοποιήθηκε να δείξει το έκθεμα για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και να μιλήσει στους μαθητές για το σπουδαίο αθλητή.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Μεθώνης υποδέχτηκαν με θερμότητα τους μαθητές από τη Ρουμανία στο σχολείο τους μαζί με τους διευθυντές κ. Πλακούδα και κ. Γιαννούτσο, προσφέροντάς τους μια εμπειρία επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμικών απόψεων. Τους ξενάγησαν στο κάστρο της Μεθώνης και τους ενημέρωσαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι μαθητές από τη Ρουμανία, αφού παρουσίασαν την πόλη τους, την ιστορία τους και το σχολείο τους, παρακολούθησαν μαθήματα Γερμανικών και Γαλλικών με τις καθηγήτριες κα Ζορμπά και κα Μανιάτη και πήραν μέρος σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες στο Εργαστήριο Πληροφορικής με τον κ. Βασιλόπουλο, στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών με τον κ. Δεμπεγιώτη, ενώ έλαβαν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες με την κ. Γιαννίτσα. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι που τους δίδαξε η κα Βουτέλη μαζί τον όμιλο χορωδίας του σχολείου, δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα που αντανακλούσαν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής μας, τα οποία προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, και αξιολόγησαν το πρόγραμμα αποχαιρετώντας τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου σε κλίμα συγκίνησης.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα οργάνωσε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου, Μαρία Σταματοπούλου και υλοποίησε η καθηγήτρια Βασιλική Κορακά.

Η παρουσία αυτών των επισκεπτών αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και πολιτιστικών αξιών μεταξύ νέων ανθρώπων από δύο διαφορετικές χώρες, ενισχύοντας έτσι πολυπολιτισμική ευαισθησία και την κατανόηση μεταξύ των λαών».