30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Επέτειος – ορόσημο χωρίς την απαιτούμενη οικονομική… ευφορία

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Επέτειος – ορόσημο χωρίς  την απαιτούμενη οικονομική… ευφορία

Όταν ένα καλλιτεχνικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία, συμπληρώνει κάποια χρόνια ορόσημο, είθισται να υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα για την προβολή του, την οικονομική του ενίσχυση και την ενισχυμένη συμπαράσταση της Πολιτείας (σ.σ. σε όλες τις μορφές).

Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια. Ένας θεσμός που ξεκίνησε δειλά και με πολλή αγωνία, αλλά κατάφερε μέσα σε τρεις δεκαετίες να γίνει πολιτιστικό σημείο αναφοράς στα παγκόσμια δρώμενα του χορού.

Στο Φεστιβάλ Καλαμάτας οι άνθρωποί του πιστεύουν ότι ο χορός έχει τη δύναμη να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας, να διασχίζει τα σύνορα και να καταρρίπτει τα εμπόδια, να δημιουργεί συνδέσεις πέρα από τον πολιτισμό και τις γλώσσες. Κάθε καλοκαίρι, εδώ και τριάντα χρόνια, το κάνουν πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος περιμέναμε οι οργανισμοί που το ενισχύουν οικονομικά να βάλουν στην άκρη τα… τεφτέρια και να αποφασίσουν για κάτι περισσότερο. Δεν είναι και μικρό πράγμα μια επαρχιακή πόλη, με μια πλειάδα ταλαντούχων ανθρώπων, να στεριώνει ένα θεσμό, που δεν είναι και από τους πλέον δημοφιλείς, αλλά τη βάζει στον παγκόσμιο χάρτη για 10 ημέρες περίπου.

Κι ενώ περιμέναμε όλα τα παραπάνω, ήρθε η τελευταία συνεδρίαση της “Φάρις” να μας… προσγειώσει. Προχθές το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, προσπάθησε να… απλώσει τα σχέδιά της για τη φετινή- επετειακή- εκδήλωση, τα οποία σαφώς είχαν περισσότερα δρώμενα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια, αλλά η… διαχείριση υπερίσχυσε του οράματος.

Εκείνο που ήθελε, με απλά λόγια, ήταν η φετινή διοργάνωση να περιλαμβάνει πιο πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις και σε πιο πολλά σημεία της πόλης, να κάνει, δηλαδή, ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινότητα Ακόμα κι έτσι, όμως, διαβεβαίωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις δε θα φείδονται ποιότητας και πρωτοπορίας, σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ από τα πρώτα χρόνια της υλοποίησής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της “Φάρις” ενέκρινε τη νέα προγραμματική σύμβαση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ανανέωση της προηγούμενης, η οποία έχει τριετή διάρκεια και προβλέπει ετήσια χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, 80.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 150.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας.

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος της “Φάρις”, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Κριτσωτάκης, ανέφερε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να αυξηθεί η επιχορήγηση του φετινού φεστιβάλ, λόγω της επετείου των 30 χρόνων, ωστόσο δεν ήταν επιτυχής.

Πάντως, θα ήταν πειστικότερος αν ανέφερε ακριβώς τις νέες πηγές χρηματοδότησης που αναζητήθηκαν, γιατί κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να ερμηνεύσει τα λόγια του ως δικαιολογία.

Για τη χρηματοδότηση, η Λίντα Καπετανέα ανέφερε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στις ιδιωτικές χορηγίες και, μάλιστα, σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο θεσμός έχει υποστηριχθεί με ιδιωτικές χορηγίες συνολικού ύψους 450.000 ευρώ. Επίσης, σχολίασε ότι το φεστιβάλ θα ενταχθεί σε μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια και τη φήμη του. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από το εν λόγω δίκτυο στελέχη του θα αποκτήσουν τη γνώση για την επιδίωξη συμμετοχής της διοργάνωσης σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Να σημειωθεί πως το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Α.Π.