Απόφαση – κόλαφος

Απόφαση – κόλαφος

Σοβαρές ευθύνες στις ελληνικές Αρχές για μη ανταπόκρισή τους στη FRONTEX, τη στιγμή που εκτυλισσόταν το ναυάγιο στην Πύλο, καταλογίζει – μεταξύ άλλων- η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σχετικά με το ρόλο της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της Ε.Ε. Γι’ αυτή, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι “εξαρτάται υπερβολικά από τα κράτη-μέλη”, όταν πλοία που μεταφέρουν μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η έρευνα της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, Emily O’Reilly, ξεκίνησε μετά το ναυάγιο στην Πύλο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπολογίζεται ότι πνίγηκαν πάνω από 600 μετανάστες, διαπιστώνοντας και σημειώνοντας τη μη ανταπόκριση των ελληνικών Αρχών στα αιτήματα της FRONTEX για παροχή βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με έγγραφα που επιθεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, υπήρξε προσφορά για “εναέρια βοήθεια τέσσερις φορές στις ελληνικές Αρχές, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση”.

Τονίζει, δε, ότι, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, δεν επιτρεπόταν να μεταβεί στην τοποθεσία όπου βρισκόταν το σκάφος Adriana χωρίς την άδεια των ελληνικών Αρχών.

Α.Π.