«Χωρίς στέμμα – η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου»: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου

«Χωρίς στέμμα – η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου»: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο  του Θανάση Διαμαντόπουλου

Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, που συνέρρευσε το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου με τίτλο «Χωρίς στέμμα – η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου», υπό τη διοργάνωση του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις».

Μιλώντας για την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο συγγραφέας του βιβλίου έκανε λόγο για μια εποχή στην οποία έγιναν πολλά θεσμικά και πολιτικά λάθη, αλλά και εκτροπές στην εγκαθίδρυση του πολιτεύματος, που προκαθόρισαν το μέλλον.

«Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την εγκαθίδρυση της πρώτης λεγόμενης ελληνικής δημοκρατίας-της πρώτης φοράς που η Ελλάδα δεν είχε βασιλεία από την εποχή του Όθωνα. Είναι, όχι απλά σημαδιακή, αλλά αναφέρεται σ’ ένα γεγονός καθοριστικό, διότι έδωσε δίδαγμα στις επόμενες γενιές για το τι πρέπει να αποφεύγεται όταν εγκαθιδρύεται ένα καινούργιο πολίτευμα», εξήγησε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Για να συνεχίσει τονίζοντας: «Ήταν η πιο προβληματική περίοδος της ελληνικής πολιτικής με άπειρα πραξικοπήματα, με θεσμικές εκτροπές, μ’ έναν “παρατεταμένο” ουσιαστικά εμφύλιο πόλεμο και όλα αυτά συνέχονται και συνδέονται με τον Εθνικό Διχασμό, όπως και όσα είχαν ακολουθήσει τη “Δίκη των έξι”, αλλά πρωτίστως τις σαθρές βάσεις της “βενιζελοστρατοκρατείας”.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στο τι είναι αυτό που έχει να διδάξει στη σημερινή εποχή η περίοδος του Μεσοπολέμου, εκτίμησε: «Νομίζω ότι και τα γεγονότα της περιόδου που περιγράφω, και ο αναιμικός διχασμός της περιόδου 1912-1915, περισσότερο έχουν να μάθουν και από την κατάληξη εκείνης της δραματικής δημοκρατίας που κατέρρευσε λόγω του διχαστικού της χαρακτήρα, αλλά και από την προχθεσινή αυτοκριτική δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ουσιαστικά απεμπόλησε τις μεθόδους και τις κινήσεις που είχε κάνει ως κυβερνήτης και οι οποίες βασίζονταν στο διχασμό και κατέτειναν σε μια προσπάθεια οιωνοί μονοπώλησης του τηλεπικοινωνιακού πεδίου ή πολιτικού διωγμού των αντιπάλων του. Αυτά και τότε, και τώρα, έχουν πάντα κακή κατάληξη».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» για να προλογίσουν το συγγραφέα, αλλά και να αναφερθούν στην περίοδο του Μεσοπολέμου, οι Θανάσης Βασιλόπουλος -δήμαρχος Καλαμάτας, Αλέκος Παπαδόπουλος -πρώην υπουργός, Άγγελος Συρίγος- αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α’ Αθηνών και τέως υπουργός, Αντώνης Κλάψης -επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και Ιωάννης Θεοδωρόπουλος -δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής.

Χρ.Μ.