Ερωτηματικά εγείρει η παραίτηση Φιλντίση από τη ΔΕΥΑΤ

Ερωτηματικά εγείρει η παραίτηση Φιλντίση από τη ΔΕΥΑΤ

Ερωτηματικά εγείρει η παραίτηση του προέδρου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, Ιωάννη Φιλντίση, μόλις 44 μέρες από τον ορισμό του με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και 33 μέρες από τη συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 15 Ιανουαρίου ελήφθη ομόφωνα η 3/2024 απόφαση στο θέμα «Ορισμός μελών για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Τριφυλίας» (ΑΔΑ: ΨΕΓΖΩΗΕ-ΑΜΤ) με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης δημάρχου, Ιωάννη Φιλντίση, ως πρόεδρο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Φιλντίσης, ευχαρίστησε τον κ. Λεβεντάκη για την εμπιστοσύνη και την τιμή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Να είστε σίγουρος ότι θα κάνω ό,τι πρέπει για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και δεκαετίες ιστορικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν κάνει πρόβλεψη πως ο επόμενος πόλεμος στον κόσμο θα έχει αιτία το αγαθό του νερού και την εκμετάλλευσή του…».

Κλείνοντας δε, τόνισε: «Θα επανέλθω, γιατί η ΔΕΥΑΤ και το νερό για την Τριφυλία θα είναι ένα μεγάλο ζήτημα και στοίχημα προσωπικό. Ευχαριστώ, δήμαρχε».

Στις 26 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ, ελήφθη η 1/2024 απόφαση στο θέμα: «Επί ορισμού αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ» (ΑΔΑ: 975Χ465ΘΠ4-ΠΣ5), με την οποία ορίστηκε αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, έγινε αποδοχή των διορισμών και των επιλογών των φορέων που διορίζουν τα μέλη του Δ.Σ. και συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ με πρόεδρο τον Ιωάννη Φιλντίση.

Στη διάρκεια της 1ης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Τριφυλίας ανακοίνωσε την αντικατάσταση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, Ιωάννη Φιλντίση, ενημερώνοντας πως πρόεδρος αναλαμβάνει ο ίδιος.

Στην προχθεσινή 8η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας 5ο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν η «Τροποποίηση της αριθ. 3/2024 ΑΔΣ με θέμα: “Ορισμός μελών για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Τριφυλίας” ως προς τον πρόεδρο».

Ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, απόντος του δημάρχου, έδωσε το λόγο στον αντιδήμαρχο Σωτήρη Μπακούρο, ο οποίος είπε: «Όπως και ο δήμαρχος ανακοίνωσε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε την παραίτηση του κ. Φιλντίση από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ».

Επίσης, διάβασε το κείμενο της παραίτησης, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, το οποίο έχει ως εξής: “Κύριε δήμαρχε, οι χρόνιες αγκυλώσεις και η γενικότερη παθογένεια της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με ωθούν στην απόφαση να παραιτηθώ από πρόεδρος. Έχοντας μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Τριφύλιο λαό και σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα που με διακατέχει, σας γνωρίζω ότι δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το Νομικό Πρόσωπο. Ευελπιστώ να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας σε κάποια άλλη θέση ευθύνης».

Ο κ. Μπακούρος πρόσθεσε ότι αυτό (σ.σ. το θέμα Η.Δ.) έχει να κάνει με την οριστική σύνθεση, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, «γιατί τώρα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της ΔΕΥΑΤ, πρόβλημα ψήφισης προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και όλα αυτά», συμπληρώνοντας: «Ο δήμαρχος αναλαμβάνει αυτός τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ. Έχει αντίρρηση κανένας;».

Παρεμβαίνοντας ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης είπε στον κ. Μπακούρο: «Εμείς τι θα ψηφίσουμε; Αποδεχόμαστε την παραίτηση; Γιατί ο δήμαρχος την άλλη φορά δεν είπε για παραίτηση. Είπε ότι “είχαμε θέμα με κάποιο πρόστιμο και θα αναλάβω εγώ τη ΔΕΥΑΤ”. Δε μας είπε ότι παραιτήθηκε ο Φιλντίσης», με τον κ. Μπακούρο να λέει «εγώ είμαι ξεκάθαρος» και τον κ. Κατρίτση να σημειώνει εκ νέου: «Συμφωνώ. Αλλά εγώ θα ήθελα να είναι εδώ και ο κ. Φιλντίσης. Ήταν εδώ (σ.σ. νωρίτερα στη συνεδρίαση αλλά είχε αποχωρήσει). Να μας πει δυο κουβέντες. Είναι ένα θέμα σοβαρό, καταλαβαίνετε, μέσα σε ένα – δύο μήνες δημιουργείται μια κρίση στη μοναδική εταιρεία που έχει ο Δήμος, με σοβαρά προβλήματα, και πρέπει να ενημερωθούμε τι ήταν αυτό το ανησυχητικό που προέκυψε, όταν είδε αυτά τα θέματα ο κ. Φιλντίσης. Με συγχωρείτε αν είμαι υπερβολικός…». Τότε ο κ. Μπακούρος τόνισε: «Όχι, δεν είσαι υπερβολικός».

Τελικά, με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου και του κ. Κατρίτση αποφασίστηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναγράφεται και στην 46/2024 ΑΔΣ που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 9Δ09ΩΗΕ-Π9Μ, «αποδέχεται την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ και ορίζει πρόεδρο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας το δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη. Κατά τα λοιπά ισχύει η με αριθ. 3/2024 ΑΔΣ».

«Λευκό» ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης της Χάιδως Παναγιωτοπούλου και η Κατερίνα Τσιγκάνου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου