Εβδομήντα πέντε ημέρες ακραίας σύγκρουσης έως τις ευρωκάλπες

Εβδομήντα πέντε ημέρες ακραίας σύγκρουσης έως τις ευρωκάλπες

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης διαμορφώνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή για το διάστημα εβδομήντα πέντε ημερών που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών. Η σκληρή και ακραία αντιπαράθεση από χθες μεταφέρθηκε στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με επίκεντρο τους χειρισμούς για τα Τέμπη, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά. Η κυβέρνηση κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για καπηλεία της υπόθεσης των Τεμπών και υποστηρίζει ότι όλα θα βγουν στο φως, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει συγκάλυψη.

Στις ευρωκάλπες, σε σκηνικό ακραίας πόλωσης

Ως άτυπη αφετηρία μιας ακραίας σκληρότητας δίμηνης προεκλογικής περιόδου, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εθνική εκλογική αναμέτρηση, αν και από τις κάλπες του ερχόμενου Ιουνίου θα αναδειχθούν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργεί ήδη από χθες η έκτακτη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, την οποία τυπικώς στήριξαν με τις υπογραφές τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα κλιμακωθεί αύριο με τη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα κορυφωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της οποίας άπαντες εντός Κοινοβουλίου αναφέρουν πως θα ισοδυναμεί με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια και η «γαλάζια» πλειοψηφία θα καταψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις, με βάση τις πρώτες ενδείξεις των όσων διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, που αναμενόταν να διαρκέσει έως τις 3 π.μ. σήμερα, αναφέρουν ότι η κατατεθείσα πρόταση δυσπιστίας φάνηκε να υπονομεύεται ακόμη και από τους εκτός ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του κόμματος το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία, υποστηρικτές της, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Αρχικώς ήταν η τοποθέτηση του υπηρετούντος τη σύντομη στρατιωτική του θητεία προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω άρθρου του («Εφημερίδα Συντακτών»), καθώς ο κ. Κασσελάκης απαξίωνε την πρωτοβουλία που λίγη ώρα αργότερα συνυπέγραψαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «κοκορομαχία» και «σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, αλλά ο Κασσελάκης έκανε λόγο για «σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα».

Αργότερα, μετά την επίσημη κατάθεση της πρότασης από τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος σε δήλωσή του εκτός της Ολομέλειας έκανε χρήση του όρου «συνυποβάλλουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Λίγα λεπτά νωρίτερα, από του βήματος της εθνικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε ευθέως σε ποιον ανήκει πρωταρχικά η πρωτοβουλία: «Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία». Σημειώνεται πως βάσει του Κανονισμού της Βουλής για να γίνει αποδεκτή και να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον πενήντα βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό (διαθέτει 32μελή Κ.Ο.) και έτσι χρειάστηκε να προστεθούν και οι άλλες τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πέραν τούτων, ως «εγχείρημα υπονόμευσης» του ρόλου που θέλησε να διεκδικήσει ως έχων την πρωτοβουλία ο κ. Ανδρουλάκης, σχολιάστηκε στους διαδρόμους της Βουλής το γεγονός ότι από τα κόμματα που προσέθεσαν τις υπογραφές τους στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις επί του κειμένου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση κάτι περισσότερο της μιάμισης ώρας για την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και είχε προαναγγελθεί από την Κυριακή.

Την προαναφερθείσα στάση Κασσελάκη δεν άφησε ανεκμετάλλευτη για να πλήξει την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος, πέραν των άλλων, δίνοντας πρόγευση του πώς θα κινηθεί η κυβερνώσα πλειοψηφία έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποκάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σχεδιασμός σε δύο άξονες από το Μαξίμου

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπαίνει η κυβέρνηση, λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο κατήγγειλε «μονταζιέρα» στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την επόμενη ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών. Η κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, που ξεκίνησε ήδη από χθες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ, θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Αντεπίθεση

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα αυτό καθαυτό. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης, που αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, θα απαντήσει εκτενώς στις κατηγορίες περί συγκάλυψης που του προσάπτει η αντιπολίτευση, επιχειρώντας να τις αποδομήσει. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποκρούσει τα όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με βασικό επιχείρημα πως στην περίπτωση των Τεμπών η Δικαιοσύνη κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με αντίστοιχες τραγωδίες για τις οποίες δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες. Παράλληλα η κυβέρνηση επισημαίνει πως ο σταθμάρχης έχει ήδη παραδεχθεί το λάθος του και έχει προφυλακιστεί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να περάσει στην αντεπίθεση και να κατηγορήσει ευθέως την αντιπολίτευση πως δεν κάνει τίποτα άλλο παρά προσπαθεί να καπηλευτεί την τραγωδία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Απόδειξη πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην πρόταση δυσπιστίας, ελπίζοντας στο μέγιστο πολιτικό όφελος», λέει πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι θέλει την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να καπηλευθεί την υπόθεση.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη Δικαιοσύνη και στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί έως σήμερα, επαναλαμβάνοντας πως αυτό που θέλει είναι να μη μείνει τίποτα αναπάντητο στο σοβαρό θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. «Δεν παρέχει καμία κάλυψη σε κανέναν και θέλει να χυθεί άπλετο φως», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει σε ακόμη πιο έντονους τόνους πως θέλει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη και βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους αναμένεται να απευθυνθεί προσωπικά.

Πέρα από τους δύο παραπάνω άξονες που έχουν να κάνουν με την ουσία της υπόθεσης, υπάρχουν και οι πολιτικές προεκτάσεις. Μέσα σε ένα φοβερά τοξικό κλίμα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, και το οποίο «θυμίζει εποχές μνημονίου», στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για πολιτική σύγκρουση άνευ ορίων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από την υπόθεση των Τεμπών. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον κ. Κασσελάκη με αφορμή την τοποθέτηση του για διεθνείς τοποτηρητές ώστε οι εκλογές να γίνουν… αδιάβλητα, όσο και στον κ. Ανδρουλάκη τον οποίο χαρακτήρισε «πρόθυμο», καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε, όπως είπε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο χαρακτήρισε ως fake news. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το κράτος δικαίου, για τα Τέμπη, για τη Δικαιοσύνη, αλλά το έκανε “τυχαία” για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα ένα χρόνο μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος ήδη από το βράδυ της Κυριακής είχε καταγγείλει πως «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να καταστήσουν τη χώρα όμηρο των δικών τους σχεδιασμών», κατατάσσοντας το ΠΑΣΟΚ στην ίδια κατηγορία με το κόμμα του κ. Βελόπουλου και τους Σπαρτιάτες.

Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς αυτήν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα πως δεν θέλει να αποφύγει απολύτως τίποτα. Τούτο φάνηκε και από τη χθεσινή διαγραφή από τη Ν.Δ. του πρώην βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλου, που είπε πως «δεν θα πάρουν μαντίλια να κλαίνε όλοι οι Τρικαλινοί» για τα θύματα των Τεμπών. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως θα βγουν ενισχυμένοι από τη συζήτηση, καθώς οι επικείμενες ευρωεκλογές μετά την πρόταση δυσπιστίας παίρνουν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το παρασκήνιο των επαφών για τη μομφή

Με τη βαρύτητα που έχουν δώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των Τεμπών και τη σκληρή κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, το να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 50 υπογραφές για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας δεν ήταν δύσκολο. Με δεδομένη την και δημοσκοπικά αποτυπωμένη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για χειρισμούς που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ένα θέμα που όλη η αντιπολίτευση τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών. Οι παρασκηνιακοί διαγκωνισμοί, κυρίως ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν να κάνουν με το ποιο από τα δύο κόμματα θα εμφανιστεί να διαθέτει καλύτερα πολιτικά αντανακλαστικά και θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στην κυβέρνηση.

Τόσο σε επίπεδο χρόνου αντίδρασης όσο και σε επίπεδο θεσμικής αντιπολιτευτικής λειτουργίας, η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε να κερδίζει στα σημεία. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη το πρωί της Κυριακής προς «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» για πρόταση δυσπιστίας αιφνιδίασε πρωτίστως την Κουμουνδούρου, που έδειξε αμηχανία και καθυστέρηση στην αντίδρασή της, ενώ σε δεύτερο χρόνο η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, συνοδευόμενη από τελεσίγραφο 24 ωρών, προκάλεσε πρόσθετη αμηχανία σε αρκετά στελέχη του κόμματος.

Με εφόδιο την κατ’ αρχάς θετική απόκριση από ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Χαρίτση, τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της πρότασης που συντάχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, παρά τη διακριτή στάση του ΚΚΕ, που και αυτό ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση, με το δικό του σκεπτικό.

Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, ο αιφνιδιασμός της Κουμουνδούρου και η απόφαση να μη γίνει προσέγγιση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Ν.Δ.

Στην Κουμουνδούρου εκφράστηκε, ωστόσο, από ορισμένους βουλευτές η άποψη ότι δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η πρόταση δυσπιστίας θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τη Ν.Δ. και τους βουλευτές της. Τελικά επικράτησε η άποψη ότι το κόμμα θα πρέπει να τη στηρίξει. Το άρθρο, πάντως, του Στέφανου Κασσελάκη (ΕΦ.ΣΥΝ.), στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε «κοκορομαχία» και «διαδικασία-σόου» την πρόταση μομφής και ταυτόχρονα επέμεινε σε αίτημα για διεθνείς παρατηρητές ακόμη και στις ευρωεκλογές, προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας. Οπως σχολίαζαν, δόθηκαν με αυτές τις αναφορές επιχειρήματα στην κυβέρνηση να στρέψει τη συζήτηση αλλού.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε αποκλειστικά στα κόμματα στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν καλύτερο η πρόταση δυσπιστίας να έχει και έναν ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό. Βεβαίως, αυτή η επιλογή εξυπηρετεί και τη στρατηγική επιδίωξη του κ. Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως ο πολιτικός αρχηγός που συντονίζει τον κεντροαριστερό χώρο απέναντι στην κυβέρνηση. Με τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν υπήρξε ούτε σκέψη για συζήτηση, καθώς από το ΠΑΣΟΚ του αποδίδουν σύμπραξη με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ. Υπήρξαν σκέψεις να απευθυνθούν στη Νίκη, αλλά τελικά αποφασίστηκε να μη γίνει ούτε αυτό.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστάλη στα τρία κόμματα και στο τελικό κείμενο ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν από ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, «κυρίως υφολογικού περιεχομένου», όπως αναφέρεται.

Η πρόταση δυσπιστίας αφορά τα Τέμπη, όπου καταγγέλλεται ολιγωρία, αδιαφορία και προσπάθεια συγκάλυψης, συμπληρώνεται με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διαρροή δεδομένων ψηφοφόρων του εξωτερικού και, τέλος, στην οικονομική πολιτική, στην ακρίβεια και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Κατατέθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

Oι στρατηγικές των κομμάτων στη συζήτηση

Σε ιδιότυπο πεδίο μάχης όπου όλοι είναι εναντίον όλων, με τη μεν αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, τα δε κόμματα της μειοψηφίας να μην κρύβουν τις μεταξύ τους αντιπαλότητες, έχει μετατραπεί η αίθουσα της Ολομέλειας της εθνικής αντιπροσωπείας, όπου εξελίσσεται η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας τεσσάρων κομμάτων κατά της κυβέρνησης. Στη συζήτηση αυτή, που τυπικώς άρχισε με την παρουσίαση της πρότασης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν εξαρχής πως επιθυμούν να μιλήσουν 175 βουλευτές, ενώ πραγματοποιούν ή προγραμματίζουν επίσης ομιλίες και παρεμβάσεις υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Οι πρώτες ομιλίες και τοποθετήσεις κατέδειξαν ότι κυρίαρχα είναι τα ακόλουθα ζητήματα: Πρώτον, η στοχοποίηση του ιδίου του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με ενδεικτικό το γεγονός ότι από διάφορες πτέρυγες έγινε η χρήση της πανομοιότυπης φράσης: «Να έρθει να απολογηθεί ο πρωθυπουργός». Δεύτερον, η εκ μέρους της πλειοψηφίας αποδοκιμασία των επικριτών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με επιχειρήματα περί τακτικής «ψεύδους» και «συκοφαντίας». Τρίτον, η ανάδειξη κυρίως τριών ζητημάτων ως αιτίων για την πρόταση δυσπιστίας: τα Τέμπη, το κράτος δικαίου (με αναφορές στις υποθέσεις των υποκλοπών και της πρόσφατης διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού) και, σε δεύτερο επίπεδο, η ακρίβεια.

«Η αλήθεια είναι ότι επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και βεβαίως θα δώσει και καθοριστική απάντηση ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές», σχολίασε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», έλεγε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και κλιμακώνοντας την επίθεσή του πρόσθετε: «Ο καθεστωτισμός σας κινείται πια σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας».

Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσουν απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ως πρώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ ομιλητής, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Ν. Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δημοκρατία μας βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε άμεσα το καυστικό σχόλιο του κ. Βορίδη, ο οποίος χθες σήκωσε το βάρος της κυβερνητικής απάντησης: «Μιλάει για το κράτος δικαίου ο κ. Ν. Παππάς, που καταδικάστηκε για ζητήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου».

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει: «Είστε διατεθειμένοι να κάνετε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Είστε διατεθειμένοι να υπερασπιστείτε το δικαίωμα των Ελλήνων τα προσωπικά τους δε-δομένα να μην είναι στη διάθεση του κάθε κομματόσκυλου; Δεν μπορεί εσείς να είστε κήνσορες και τιμητές ζητημάτων κράτους δικαίου».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε: «Στις επερχόμενες εκλογές θα κριθείτε για τα πεπραγμένα σας πρώτα απ’ όλα για την ακρίβεια, για το κράτος δικαίου, για το ζήτημα των Τεμπών».

Από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος ο κ. Χρ. Τσοκάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, διαχωρίζοντας επί της ουσίας τη θέση του Περισσού: «Το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ., μομφή και στα κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία του κεφαλαίου μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο». Για καλοστημένη παράσταση από προβλέψιμα κόμματα και για ουσιαστική στήριξη της Ν.Δ. από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μίλησε στην αρχική του τοποθέτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση διεκδίκησε και χθες με εντονότατες παρεμβάσεις της η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Των Γιώργου Μπουρδάρα, Σταύρου Παπαντωνίου, Δώρας Αντωνίου

Πηγή: Η Καθημερινή