Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η «Νέα Αριστερά» μπορεί να γίνει καταλύτης παραγωγής πολιτικής

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η «Νέα Αριστερά» μπορεί να γίνει καταλύτης παραγωγής πολιτικής

Περίσσεψε η αισιοδοξία στην προχθεσινή εκδήλωση της «Νέας Αριστεράς», σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex στην Καλαμάτα. Κι αυτό, όχι τόσο για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, αλλά για το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πολιτικό εγχείρημα των προηγούμενων μηνών δείχνει να απλώνει ρίζες στην κοινωνία των πολιτών. Αρχίζει να φαίνεται ότι ο νέος πολιτικός φορέας φέρνει νέο ύφος και ήθος στην πολιτική και στην Αριστερά γενικότερα.

Κάτι που τόνισε τόσο ο κεντρικός ομιλητής, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Η εκδήλωση άνοιξε με το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας και ιατρό Γιώργο Σωφρονά, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου πολιτικού χώρου εξαιτίας της αρνητικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

Στην παρέμβασή του, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι πριν από δύο μήνες, από την Καλαμάτα, η «Νέα Αριστερά» έβαλε το στοίχημα της πραγματοποίησης 80 συνελεύσεων σε όλη τη χώρα. Το στοίχημα, όπως σχολίασε, κερδήθηκε, καθώς τελικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συνελεύσεις και τώρα πια, πάλι από την Καλαμάτα, «ξεκινάμε το δεύτερο γύρο των δημόσιων παρεμβάσεών μας».

Ένα σύντομο βιογραφικό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη διάβασε η Αλεξάνδρα Τσούλου, για να λάβει στη συνέχεια το λόγο ο πρώην βουλευτής και νυν κεντρικό στέλεχος του πολιτικού οργανισμού.

Όπως τόνισε, «είμαι ήδη δύο εβδομάδες στη Νέα Αριστερά και στην πραγματικότητα εκπληρώνεται το συναίσθημα που είχα και πριν μπω, ότι βρίσκω, δηλαδή, ένα χώρο και πολιτικά χρήσιμο και πολιτικά γόνιμο, για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Λείπω αρκετό καιρό από την πολιτική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρακολουθούσα την πολιτική και ότι δεν ένιωθα ότι είμαι ενεργός. Ήμουν ενεργός στην πολιτική με διαφορετικούς τρόπους, με μια άλλη σχέση με την πολιτική».

Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική μου μήτρα. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Το πολιτικό σπίτι δεν είναι απλά και μόνο ένα όνομα ενός κόμματος, ένα κτήριο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι οι ιδέες, το ήθος, το ύφος, η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η ιδεολογία, είναι όλα αυτά που λέμε ότι συγκροτούν ένα πολιτικό σπίτι, και νιώθω ότι στη Νέα Αριστερά όλα τα κριτήρια πληρούνται για μένα».

Επίσης, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή και την επέτειο ενός χρόνου από το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών. Μίλησε για ένα «χρόνο συγκάλυψης» και τόνισε ότι αυτό που υπάρχει είναι «ένα χαλί», κάτω από το οποίο «κρύβεται ό,τι δεν αρέσει ή δε συμφέρει την κυβέρνηση».

Επιπρόσθετα,  ανέφερε ότι «σήμερα ζούμε μια μεγάλη αντίφαση: από τη μια, βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, μια κοινωνική δυσφορία, η οποία όλο και μεγαλώνει. Αυτό έχει να κάνει και με τα ζητήματα της ακρίβειας, έχει να κάνει και με τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους της δημόσιας υγείας, έχει να κάνει με την κατάσταση στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.

Και από την άλλη πλευρά, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι η αυτή η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν μπορεί ακόμη να εκφραστεί πολιτικά. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια κυριαρχία της κυβέρνησης και μια αδυναμία στην πραγματικότητα της αντιπολίτευσης να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της.

Όλο αυτό τον καιρό που είμαι και εγώ μέλος της Νέας Αριστεράς και ασχολούμαι ενεργά, βλέπω ότι και ο κόσμος της Νέας Αριστεράς και οι άνθρωποι που την αποτελούν, και το πρόγραμμά της και οι θέσεις της και οι αξίες της, είναι αυτές που μπορούν να την καταστήσουν καταλύτη στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας».
Α.Π.