Ιαματικός τουρισμός: Το Διβάρι στην Πύλο… κρύβει πηλό κατάλληλο για ιατρική χρήση

Ιαματικός τουρισμός: Το Διβάρι στην Πύλο… κρύβει  πηλό κατάλληλο για ιατρική χρήση

Έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα ο ιαματικός τουρισμός, προσελκύοντας κάθε χρόνο, για την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετητών της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν μια μεγάλη τεχνική μελέτη χαρακτηρισμού πηλών και ηφαιστειακών λίθων για ιαματική χρήση ανά τη χώρα, είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand της Ελλάδας ως ένας ελκυστικός 12μηνος προορισμός ποιοτικού τουρισμού υγείας, μακροζωίας και ευζωίας.

Η μελέτη “σημαδεύει” και τη Μεσσηνία, ως μία από τις περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός.

Ιαματικός τουρισμός

Η χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο “ΒΗΜΑ”, μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού, ο οποίος για το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, με τα έσοδά της να εκτιμούνται μεταξύ 45,5 δισ. και 72 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15% με 25%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 14 εκατ. ασθενείς σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800 – 6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις και ενδονοσοκομειακή παραμονή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΓΜΕ, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες αναζητούν χώρους ηρεμίας για ψηφιακή αποτοξίνωση και επανόρθωση βλαβών που επιφέρει το σύνδρομο του “Burnout”, γνωστό και ως Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης. H Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Η μελέτη

Η επιστημονική ομάδα του ΕΑΓΜΕ, σύμφωνα με το “ΒΗΜΑ”, μόλις ολοκλήρωσε την πολυσέλιδη μελέτη των περίπου 600 σελίδων περιγράφοντας και οριοθετώντας του χώρους απόθεσης ιαματικών πηλών στην Ελλάδα και δημιουργώντας μια εκτενή βάση δεδομένων. Επίσης, μελέτησε τις φυσικές και χημικές θεραπευτικές ιδιότητες των πηλών ως προς την καταλληλότητά τους για ιαματική χρήση, καθώς και νέων πηλών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για πηλοθεραπεία στην ελληνική επικράτεια.

Συνολικά μελετήθηκαν 99 περιοχές ανά την επικράτεια, ενώ τα σημεία παρατήρησης ανέρχονται σε 514. Εξετάσθηκαν περιοχές στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Αττικής, καθώς και η Λήμνος.

Υπολείπονται λίγες περιοχές με ενδιαφέρον για έρευνα σε αναγνωριστικό επίπεδο (Κρήτη, Λευκάδα, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Ρόδος και άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και πιθανώς η μελέτη τους θα συμπεριληφθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Περιοχές με ενδιαφέρον

Η ανάδειξη των ιαματικών φυσικών πόρων τους θα στηρίξει την ανάπτυξη του κλάδου και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.

Από την έρευνα του ΕΑΓΜΕ προέκυψαν εξαιρετικές προοπτικές, μεταξύ άλλων, για τις εξής περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Λίμνη Διβαρίου Πύλου, περιοχές Άκρα Μετόχι – Σωληνάρι – Θερμησία, λιμνοθάλασσες Βιβαρίου Αργολίδας – Νέα Κίος και Μουστού Αρκαδίας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει τον “πρωταγωνιστή” στον ιαματικό τουρισμό, καθώς και στη δημιουργία μονάδων ιαματικής ιατρικής με δεδομένο το μοναδικό βιοκλίμα της και το συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές.

O ιατρικός τουρισμός θα μπορούσε να προωθηθεί κατάλληλα σε χώρες – στόχους, μέσω χορηγιών του κράτους και με τη συμμετοχή σε σχετικά συνέδρια ιατρικού τουρισμού, αλλά και μέσω διμερών συμφωνιών με ξένα ταμεία για χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πως η “Τελική Μελέτη Χαρακτηρισμού Πηλών και Ηφαιστειακών Λίθων για Ιαματική Χρήση” εκπονήθηκε από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΕΑΓΜΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Αθανασούλη του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), στο πλαίσιο του έργου ΟΠΥΓΕΚ «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ.