Ημέρα της Γυναίκας και Τρίτη Ηλικία στο Παπαδοπούλειον

Ημέρα της Γυναίκας και Τρίτη Ηλικία στο Παπαδοπούλειον

H Ημέρα της Γυναίκας είναι μια Παγκόσμια Ημέρα που θεσπίστηκε το 1911 για την υπενθύμιση του αγώνα των γυναικών, επικαλούμενες έναν πιο ισορροπημένο κόσμο ανάμεσα στα δυο φύλα.

Με αφορμή τη σπουδαιότητα της ημέρας οι ένοικοί μας συμμετείχαν σε ένα ψυχοθεραπευτικό εργαστήριο αναφορικά με τους πάμπολλους ρόλους που η σύγχρονη γυναίκα καλείται να φέρει εις πέρας.

Οι δικές μας γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 71 και 90 ετών, μοιράζονται το απόφθεγμα της χρυσής τους ζωής μαζί μας. Μιλούν για τις εμπειρίες τους και τη συμβουλή που θα έδιναν στο νεότερο εαυτό τους.

«Γυναίκα και κυρίαρχη του εαυτού μου είμαι εγώ»- λέει η κα Λίνα ετών 76. «Βάλε κάτι στο μυαλό σου και με το γυναικείο πείσμα θα το καταφέρεις» συμπληρώνει ως συμβουλή.

Οι περισσότερες γυναίκες λόγω συνθηκών δεν είχαν πρόσβαση στη μόρφωση. Οι πιο πολλές ήταν αναγκασμένες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι και να παντρευτούν σε πολύ νεαρή ηλικία. Η κα Χαρά, ετών 81, παντρεύτηκε από αγάπη και για το ρόλο των δυο φύλων στην οικογένεια είπε: «Ο άντρας μπορεί να είναι το κεφάλι, αλλά η γυναίκα είναι ο λαιμός και γυρνάει το κεφάλι σε όποια κατεύθυνση θέλει».

Η κα Αλεξάνδρα, ετών 90, από την άλλη χαμογελαστή και με ζωηρό βλέμμα κλείνει το μάτι πονηρά και συνεχίζει με τη συμβουλή στο νεαρό εαυτό της: «να αγαπάς αληθινά, να δένεσαι και ο καλός άνθρωπος θα έρθει μόνος του κοντά σου».

Η κα Κωνσταντίνα, ετών 78, πρόσθεσε: «Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να βλάπτεις τους άλλους». Ενώ συμβούλεψε τον εαυτό της: «να ζεις την κάθε μέρα με τους αγαπημένους σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χάσεις τον άνθρωπό σου».

«Βεβαιώσου ότι φροντίζεις τον εαυτό σου και δε χρειάζεται να εξαρτάσαι από κανέναν άλλο. Η οικονομική ελευθερία είναι πιο σημαντική από όσο φαίνεται και θέλει δουλειά. Αλλά είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερο να κοπιάζεις παρά να εξαρτάσαι από κάποιον που δεν αγαπάς ή δεν νιώθεις ασφαλής. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα νέα κορίτσια μπορούν να σπουδάσουν και να φτιάξουν το μονοπάτι της ζωής τους όπως θέλουν. Η γενιά μου δεν το είχε αυτό» συμπληρώνει η κα Ελένη, 87 ετών.

Οι περισσότεροι ένοικοι όταν ρωτήθηκαν για τη «σπουδαιότερη γυναίκα της ζωής τους», επικεντρώθηκαν σε έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της γυναίκας: της Μάνας. 

[…] Η «ΜΦΗ Παπαδοπούλειον» υπογραμμίζει πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή να γιορτάσουμε τις επιτυχίες και τις ιστορίες των γυναικών και θέλουμε η κοινωνία να αναγνωρίσει τον πλούτο της γνώσης των μεγαλύτερων κυριών, όπως αυτών που φιλοξενούνται στη Μονάδα μας. 

Τμήμα Ψυχολογίας- Κλινικής Νευροψυχολογίας