Κερδίζουν έδαφος τα επιτραπέζια παιχνίδια στην Καλαμάτα

Κερδίζουν έδαφος τα επιτραπέζια  παιχνίδια στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με το Σύλλογο Φίλων Επιτραπέζιων Καλαμάτας που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια

Μπορεί η εποχή που διανύουμε να χαρακτηρίζεται από τα ταχύτατα άλματα της τεχνολογίας, και την εισχώρησή της στην καθημερινότητα όλων μας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο τα επιτραπέζια παιχνίδια καλά κρατούν.

Ήταν περίπου μια τετραετία νωρίτερα, όταν μια παρέα φίλων από τη Μεσσηνία αποφάσισε να ιδρύσει το Σύλλογο Φίλων Επιτραπέζιων Καλαμάτας, με τη φιλοδοξία να γίνει ο συνδετικός κρίκος για όλους όσοι εξακολουθούν να βρίσκουν ενδιαφέρον στη δια ζώσης ψυχαγωγία και τα επιτραπέζια παιχνίδια, σε μια εποχή που φαίνεται να εκτοπίζονται σταδιακά. Όπως αναφέρει, άλλωστε, και ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Στασινόπουλος, «ένα επιτραπέζιο βοηθά στο γνωστικό κομμάτι και συνδέει κατά κάποιον τρόπο τα άτομα. Γι’ αυτό και νομίζω ότι τα επιτραπέζια δεν έχουν αντίπαλο, αφού είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα

Όπως εξηγεί ο κ. Στασινόπουλος μιλώντας στο «Θ»: «Τώρα έχουμε κλείσει πλέον τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας, αφού αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το σύλλογο το Νοέμβριο του 2019. Η απόφαση πάρθηκε, αφού για δύο χρόνια πριν από την ίδρυσή του μαζευόμασταν μια μεγάλη παρέα φίλων που μας άρεσαν τα επιτραπέζια. Έτσι από το κάλεσμα του ενός προς τον άλλον όλο αυτό άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία. Η απόφαση ίδρυσης του συλλόγου πάρθηκε ομαδικά, αφού γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η προσπάθεια χρειαζόταν αρκετά άτομα για να μπορεί να στηριχθεί και να πάει καλά στη συνέχεια.

Έκτοτε, ο Σύλλογος Φίλων Επιτραπέζιων απέκτησε το δικό του χώρο, εδώ που βρισκόμαστε μέχρι και σήμερα, στην οδό Δημοτικού Πάρκου 2, προκειμένου να εντασσόμαστε σε ομάδες και να διοργανώνει η καθεμία μια μέρα συνάντησης για επιτραπέζια, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά της.

Θέλαμε, βέβαια, εξαρχής όλο αυτό να το μεγαλώσουμε, να βρούμε περισσότερα άτομα, μιας και δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στη Μεσσηνία ή την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Αυτό μας έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό».

Σε ποιους απευθύνεται

Κάνοντας λόγο για το κοινό του συλλόγου, ο πρόεδρός του σημειώνει ότι δεν αφορά μόνο σε παιδιά: «Ο σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους ή μη της Καλαμάτας, ανεξαιρέτως ηλικίας. Παιδιά νηπίου μέχρι αρκετά μεγαλύτεροι, που ενδιαφέρονται για τα επιτραπέζια παιχνίδια, γίνονται δεκτοί όλο το διάστημα του χρόνου. Αυτό που παρατηρούμε στα τέσσερα αυτά χρόνια είναι ότι κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα. Ο κόσμος έρχεται, ενδιαφέρεται ακόμα για τα επιτραπέζια, και παρότι ο κορωνοϊός ήταν ένα πλήγμα για το σύλλογο, αφού “πάγωσε” τη λειτουργία του, δεν το βάλαμε κάτω και καταφέραμε να κάνουμε δράσεις, για να προσελκύσουμε και πάλι τον κόσμο».

Δράσεις

Στο μεταξύ, ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και πολλά άλλα από τα μέλη του συλλόγου, ο κ. Στασινόπουλος τονίζει ότι ανάμεσα στα οφέλη που έχει κανείς από ένα επιτραπέζιο είναι η προστιθέμενη αξία στη μάθηση. Σε αυτό, άλλωστε, οφείλεται και η επίσκεψη αρκετών σχολείων της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, στο χώρο του συλλόγου: «Πέραν του εβδομαδιαίου προγράμματος που ακολουθεί κάποιος στο σύλλογο με τις δράσεις που διοργανώνονται, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνονται εκδρομές από διάφορα σχολεία της Πελοποννήσου. Μαθητές έρχονται εδώ, γνωρίζουν νέα επιτραπέζια παιχνίδια και μπορούν να περάσουν ένα δημιουργικό πρωινό, αφού κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στη Μεσσηνία ή την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Μέσα από αυτό οι μικρότεροι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα καινούργιο πέρα από το κοινό επιτραπέζιο που μπορεί να παίζουν με τους γονείς τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα το σύλλογο Δημοτικά Σχολεία και εκτός Καλαμάτας, όπως από τον Μελιγαλά, τον Κάμπο, την Πύλο, την Τρίπολη και τη Ζάκυνθο.

Το δε εβδομαδιαίο πρόγραμμα που ακολουθεί κάποιος που έρχεται στο σύλλογο, κυρίως όταν πρόκειται για μαθητές και όχι για ενήλικες, περιλαμβάνει τη δίωρη δράση του Σαββάτου, οπότε με τη βοήθεια μελών του συλλόγου γνωρίζουν καινούργια επιτραπέζια παιχνίδια, βοηθούν στο ξεκίνημά τους, τα οργανώνουν σε ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον κάποιος εγγράφεται ως μέλος του συλλόγου μπορεί να έρθει και οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας για να παίξει».

Η Καλαμάτα «αγκαλιάζει» τα επιτραπέζια

Ερωτηθείς για το πόσο φιλική είναι η Καλαμάτα στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο κ. Στασινόπουλος εξηγεί: «Από ό,τι έχουμε παρατηρήσει αυτά τα χρόνια, ο κόσμος της πόλης αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια, και αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι κάθε χρόνο εγγράφονται όλο και περισσότερα ενήλικα ή μη μέλη, αφού το επιτραπέζιο έχει έναν χαρακτήρα που βοηθάει και στο γνωστικό κομμάτι και στη συνεργασία με τους συμπαίκτες, στη συνεργασία».

Επιτραπέζια στην εποχή της τεχνολογίας

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος στο κατά πόσο ο σύλλογος «βάλλεται» από την εξάπλωση της τεχνολογίας, εξηγεί: «Η τεχνολογία μάς έχει υπερκαλύψει σε ένα ποσοστό, αλλά το επιτραπέζιο είναι κάτι πολύ διαφορετικό: σε φέρνει κοντά με το συμπαίκτη σου, διευκολύνει την επικοινωνία, σε βγάζει αναγκαστικά από το σπίτι συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια, και αποτελεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ταυτόχρονα, ένα επιτραπέζιο βοηθά στο γνωστικό κομμάτι, και συνδέει κατά κάποιον τρόπο τα άτομα, γι’ αυτό και νομίζω ότι δεν έχουν αντίπαλο, αφού είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Μελλοντικά σχέδια

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Επιτραπέζιων Καλαμάτας σημειώνει: «Όσο μεγαλώνουμε ως σύλλογος σε μέλη, μπορούμε πιο άνετα να αντεπεξερχόμαστε και στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά και κάτι άλλο. Οπότε προσπαθούμε να επενδύσουμε στο χώρο μας, και στη συνέχεια να αυξήσουμε τις δραστηριότητες, οι οποίες να είναι πιο μεγάλες, στην ίδια βάση και πάλι».

Της Χριστίνας Μανδρώνη