Κυπαρισσία: Το Σάββατο η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς

Κυπαρισσία: Το Σάββατο η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς

Το προσεχές Σάββατο, 23 Μαρτίου, στις 5.00 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί το «αναβιωτικό δρώμενο της Απελευθέρωσης της Αρκαδιάς» στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.

Σε χθεσινό δελτίο Τύπου του Δήμου Τριφυλίας αναφέρεται σχετικά: «Πριν από 203 χρόνια, την Άνοιξη του 1821, η διεργασία στους κόλπους του Έθνους για ένα γενικό ξεσηκωμό είχε πλησιάσει την ώρα της ωρίμανσης. Η Φιλική Εταιρεία, δρώντας σύντομα και με μεγάλη μυστικότητα, έδωσε το σύνθημα με τα μηνύματα της “Αόρατης Ανώτατης Αρχής”. Σε αυτό το σύνθημα ανταποκρίθηκε ο ελληνικός πληθυσμός της Αρκαδιάς και με τη συνδρομή γενναίων οπλαρχηγών και πολεμιστών από τα μέρη της ορεινής Τριφυλίας την απελευθέρωσαν στις 26 Μαρτίου του 1821. Το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Οθωμανικός πληθυσμός στην Αρκαδιά ήταν μεγάλος και η εξουσία των Τούρκων ισχυρή. Στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Απελευθέρωσης του Γένους μας, ο Δήμος Τριφυλίας και η Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας, για την απόδοση τιμής στους ήρωες της Επανάστασης, το Σάββατο, 23 Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ. παρουσιάζουν το “αναβιωτικό δρώμενο της Απελευθέρωσης της Αρκαδιάς” στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της  ιστορικής μνήμης, η γνήσια γνώση της ιστορίας του τόπου μας, η οποία θα μας προσφέρει τα πιο πολλά από τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να χαράξουμε ορθή πορεία προς τα άδυτα του μέλλοντος.

Συμμετέχουν: Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας. Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.). Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων. Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο Πυρσός”. Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων “Πολίτες σε δράση”. Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Ομάδα Ιππέων Κυπαρισσίας».