Με μαγνητικές κάρτες η λειτουργία του σύγχρονου ΓΟΕΒ

Με μαγνητικές κάρτες η λειτουργία του σύγχρονου ΓΟΕΒ

Συνέντευξη Στάθη Αναστασόπουλου για τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού

Εκσυγχρονισμό και οικονομία θα επιφέρει η αναβάθμιση του κλειστού αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου που έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπως έγραψε τις προηγούμενες μέρες το «Θ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, για θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικού εκσυγχρονισμού του δικτύου, ενώ οι καλλιεργητές θα αποκτήσουν μαγνητικές κάρτες προκειμένου να γνωρίζουν τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν και να γίνεται οικονομία στο ρεύμα.

Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για τα φράγματα Μιναγιώτικο και Φιλιατρινό.

Με μαγνητικές κάρτες
Όσον αφορά στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για το κλειστό δίκτυο ΓΟΕΒ Παμίσου από το υπουργείο Υποδομών, ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε τη χαρά του και παρουσίασε στοιχεία του.

«Η περιβαλλοντική έγκριση ισχύει για 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ή τροποποίησης, και αποτελεί την έναρξη των προσπαθειών αναβάθμισης της λειτουργίας του κλειστού δικτύου μέσω των αντίστοιχων μελετών και την άντληση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και οι απαραίτητες υδραυλικές μελέτες, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ, ενώ την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη αντικατάστασης όλων των υδροληψιών και τοποθέτησης υδρομέτρων με χρήση μαγνητικής κάρτας, καθώς και η μελέτη αντικατάστασης τμημάτων δευτερογενούς δικτύου, λόγω φθοράς. Πρόκειται να διανεμηθούν σε όλους τους καλλιεργητές μαγνητικές κάρτες και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν επακριβώς την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν, άρα να ευνοούνται και ζητήματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ρεύματος και νερού. Δρομολογείται, επίσης, η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής νέων τεχνολογιών λειτουργίας του αντλιοστασίου και των αρδευτικών δικτύων, μέσω τηλεδιαχείρισης (τηλεμετρία). Αναμένεται η τελική μελέτη να οδηγήσει σε έργο προϋπολογισμού 7 – 8 εκ. ευρώ περίπου», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.  

Ακολούθως σημείωσε πως αναμένεται να προχωρήσει και η μελέτη αναβάθμισης των υφιστάμενων γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ Παμίσου (45 γεωτρήσεις περίπου), μέσω εκσυγχρονισμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και του πρωτεύοντος δικτύου τους.

Επίσης, σχεδιάζεται η αναβάθμιση και των αρδευτικών δικτύων Καρτερολίου, Πανιπερίου, Αγίας Σωτήρας, Ανεμόμυλου κ.λπ.

«Οι στόχοι των παρεμβάσεων αυτών σχετίζονται με την εξοικονόμηση αρδευτικού ύδατος, την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για την υλοποίησή τους θα αξιοποιηθούν προσκλήσεις χρηματοδότησης για έργα εγγείων βελτιώσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται συντηρήσεις και καθαρισμοί του οδικού, αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου του ΓΟΕΒ, άνω και κάτω ζώνης, με τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας.

Τέλος, την προσεχή αρδευτική περίοδο αναμένεται ενίσχυση της αρδευτικής ικανότητας με επιπλέον έργο, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με το οποίο θα βελτιωθούν υφιστάμενες γεωτρήσεις ως προς τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τους και την αναβάθμιση των δικτύων τους», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Φράγματα
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης απαλλοτρίωσης για την υλοποίηση του έργου των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος, σημειώνοντας ότι έτσι δρομολογείται η υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση του προϋπολογισμού του έργου των δικτύων με επιπλέον 2 εκ. ευρώ, από 45,9 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η δαπάνη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών αυτόματης τηλεμετρίας για τη λειτουργικότητα των δικτύων.

«Για το Φιλιατρινό φράγμα πρόσφατα ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών να προσδιοριστούν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας οι ελλείψεις σε όργανα, συσκευές και μηχανισμούς απαραίτητους για τη διασφάλιση της λειτουργίας του. Αναμένεται από Τρίτη να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, για να ενημερωθεί το υπουργείο για τις ανάγκες μας. Γιατί όπως γνωρίζετε, παρόλο που γέμισε με νερό το Φιλιατρινό φράγμα, δεν υπάρχουν ακόμη τα δίκτυα, και αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Η εγκατάσταση, λοιπόν, χρειάζεται υποστήριξη για να μην υποβαθμίζεται. Ευτυχώς, στο Μιναγιώτικο – εν αντιθέσει με το Φιλιατρινό – έχουν προχωρήσει μαζί η κατασκευή του φράγματος και τα δίκτυα. Πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό, η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα πράγματα αλλάζουν. Επομένως παίρνουμε τα μέτρα μας και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη