Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήθηκε η 199η επέτειος της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια

Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήθηκε η 199η  επέτειος της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα τίμησαν την Κυριακή ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και η Κοινότητα Αμπελοκήπων την 199η επέτειο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια (σήμερα Κάτω Αμπελόκηποι), με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Στιγμές γεμάτες από υπερηφάνεια και συγκίνηση έζησαν, λοιπόν, όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση του Δήμου Πύλου – Νέστορος για την 199η επέτειο της Μάχης στα Μηνάγια, στην οποία συμμετείχαν μαθητές της έκτης Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου με την παρουσίαση 7 Μικρών Ιστοριών Ελευθερίας Δήμων της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα οι μαθητές: Ζόμπολας Αντώνης, Καραμπάτσου Βασιλική, Μπάρτσι Μπέλλα, Καρβέλας Δημήτρης, Καραμπάτσου Γεωργία, Ζέρβας Γρηγόρης, Πόπορη Αποστολία και Τσίρμπας Γιάννης.

Η διευθύντρια και εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου κα Μπέτυ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου φύτεψαν 7 “Δέντρα Ελευθερίας” από τις αποστολές των 21 Ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου στο 1ο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης της χώρας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2023.

Ο Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος «Παράδεισος Καλαμάτας», Τμήμα Αναβίωσης “Παναγιώτης Κεφάλας”, παρουσίασε φορεσιές με ιστορική σημασία, που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής κληρονομιάς του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.

Είναι η δεύτερη φορά που τιμάται η Μάχη στα Κάτω Μηνάγια, ύστερα από τις ενέργειες του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας για την καθιέρωσή της με ΠΔ ως “Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας”.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας για τους πεσόντες της Μάχης (3 Μαρτίου 1825), στην είσοδο του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης.

Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελοκήπων, Αγγελής Στρίκος, ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην τιμητική εκδήλωση για τη Μάχη στα Κάτω Μηνάγια.