Πληθώρα δράσεων από τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας

Πληθώρα δράσεων από  τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας

Δράσεις για τη διαφορετικότητα, την υγιεινή διατροφή και την πρόληψη της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής κακοποίησης πραγματοποίησαν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Καλαμάτας και της “Φάρις” τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

1. Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αφορά  στο σώμα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Με τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σεξουαλικής αγωγής επιχειρείται η διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και της συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών και των εφήβων. Στόχος των δράσεων ήταν η προαγωγή της υγείας (σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής) και της ισορροπημένης ανάπτυξης των παιδιών. Επίσης, η καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

2. Το Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής πραγματοποίησε δράση με τίτλο “Δεν Φοβάμαι Το Διαφορετικό”. Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση βιβλίου με τον ομώνυμο τίτλο από τη συγγραφέα του Ελευθερία Χαλίλι. Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού, που από μικρή ηλικία βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα θέμα υγείας. Πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι διέφερε; Πώς αντιμετώπισε την κατάσταση που βίωνε με το θέμα της υγείας του; Πώς κατάφερε να το ξεπεράσει;

 3. Τα παιδιά δημιούργησαν ένα mini επιτραπέζιο προγραμματισμού προσαρμοσμένο στη διατροφή με διάφορες υποενότητες (υγιεινά ψώνια/ υγιεινό πρωινό κ.λπ.). Στη συνέχεια, παίζοντας με το επιτραπέζιο που δημιούργησαν, εμπέδωσαν την αξία της υγιεινής διατροφής, που τους έφερε πιο κοντά στη νίκη και ταυτόχρονα ανέπτυξαν τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό. Το project βασίστηκε στη δράση CodyRobi που αναπτύχθηκε για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα.

Στόχος της δράσης ήταν τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικό τρόπο να πάρουν τις σωστές βάσεις από μικρή ηλικία για τη σωστή διατροφή, ενώ παράλληλα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον προγραμματισμό.