Πολεμικό Μουσείο, Παράρτημα Καλαμάτας: Εγκαινιάζεται ο νέος χώρος με φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης

Πολεμικό Μουσείο, Παράρτημα Καλαμάτας: Εγκαινιάζεται ο νέος χώρος  με φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης

Τον καινούργιο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι σε θέση να παρουσιάσει, πλέον, το Πολεμικό Μουσείο, Παράρτημα Καλαμάτας, ο οποίος δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του πρότερου μουσείου και πρόκειται να εγκαινιαστεί την προσεχή Κυριακή, μαζί με την πρώτη του περιοδική έκθεση, η οποία αφορά σε ξυλόγλυπτα έργα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.

Μιλώντας για τη νέα δυναμική που δίνεται πλέον στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του, ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί σύμπραξη του μουσείου και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Κάνοντας λόγο δε, για τον ανάγλυφο διάκοσμο του μουσείου, ανέφερε ότι πρόκειται για εκμαγείο της ζωφόρου που βρέθηκε στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, της οποίας το πρωτότυπο έργο εκτίθεται από το 1815 στο Βρετανικό Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιβλητικό εκμαγείο αφορά σε αναπαράσταση Αμαζονομαχίας και αναμέτρησης Κενταύρων και Λαπιθών, και αποτελεί πλέον μόνιμο έκθεμα του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας.

Έκθεση Ελληνικής Επανάστασης

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή μας που ένας τόσο σημαντικός καλλιτέχνης, με πολύ σημαντικές παρουσιάσεις των εκθεμάτων του σε πολλά σημεία της πατρίδας μας, έρχεται να εκθέσει τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα», σημείωσε μιλώντας για τον κ. Παναγιώτη Κωνσταντινέα και την έκθεση που φιλοξενείται από χθες μέχρι και τις 20 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας.

«Για τα νέα παιδιά μια εικόνα είναι πολύ πιο πειστική από όλα όσα έχουμε να τους πούμε», πρόσθεσε ο διευθυντής του μουσείου, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα σε όλους να γνωρίσουν τη συλλογή από κοντά.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινέας, επιστρέφοντας για δεύτερη φορά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να εκθέσει μέρος των έργων του, δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δυνατότητα που του δίνεται να εκθέσει στο περιβάλλον ενός πολεμικού μουσείου, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ήρωες της Επανάστασης έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική στολή». Πρόσθεσε συνάμα ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσα από τα έργα του μπορούν οι νεότερες γενιές να εντρυφήσουν στο ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας, κάτι το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για τη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ξυλόγλυπτης συλλογής, κάνοντας μια περιδιάβαση στην προσωπογραφία της Ελληνικής Επανάστασης, ο κ. Κωνσταντινέας αποτυπώνει τις μορφές από νησιώτες ήρωες του Αργοσαρωνικού μέχρι τους Πελοποννήσιους, από τον Κουντουριώτη μέχρι τον Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Ζαΐμη και άλλους. 

Εγκαίνια

Όπως σημειώθηκε από πλευράς του μουσείου, τα εγκαίνια και η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης πρόκειται να πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 24 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα. Στο πλαίσιο του εορτασμού της 203ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν εκτενώς τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συντέλεσαν στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού από τα ελληνικά εδάφη.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ. (από τον Απρίλιο: 9.00 π.μ.-7.00 μ.μ.)

Χρ.Μ.