Σαρακοστιανά: «Ζεσταίνεται» σταδιακά η φετινή αγορά εν όψει του τριημέρου στην Καλαμάτα

Σαρακοστιανά: «Ζεσταίνεται» σταδιακά η φετινή  αγορά εν όψει του τριημέρου στην Καλαμάτα

Σε ισχύ τέθηκε από προχθές, Τετάρτη 13 Μαρτίου, το «καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 4 Μαΐου.

Με αφορμή δε την έλευση της Καθαράς Δευτέρας το καλάθι διευρύνεται, καθώς σε αυτό προστέθηκαν νηστίσιμα προϊόντα, όπως χαλβάς, κατεψυγμένα θαλασσινά και νηστίσιμες σαλάτες.

Το «Θ» βρέθηκε χθες στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τα φρέσκα ψάρια μας περιέγραψαν το κλίμα των ημερών. Παράλληλα, δύο από τους παλιούς αρτοποιούς της Καλαμάτας αναφέρθηκαν στις προετοιμασίες για τη φετινή λαγάνα, που θα συμπληρώσει το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ιχθυοπωλείο «Φοίφα»

Όπως ειπώθηκε εκ μέρους του ιχθυοπωλείου «Φοίφα», υπάρχει ενδιαφέρον για τα σαρακοστιανά, όμως μεγαλύτερη κινητικότητα από τον κόσμο αναμένεται αύριο και την Καθαρά Δευτέρα. «Φέτος οι τιμές είναι ελάχιστα πιο ακριβές συγκριτικά με πέρσι ή πρόπερσι. Υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη προϊόντων φέτος, αλλά θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες» σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις κύριες προτιμήσεις  γι’ αυτές τις μέρες, «υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε καλαμαράκια, θράψαλα, γαρίδες, στα οποία οι τιμές παραμένουν σχετικά στο ίδιο επίπεδο».

Επίσης, αναφέρθηκε πως ο κόσμος αυτές τις μέρες κάνει έρευνα αγοράς πριν να προβεί στις τελικές αγορές, «κάτι το οποίο δείχνει ότι και φέτος θα σπεύσουν οι περισσότερα την τελευταία στιγμή, δηλαδή αύριο Σάββατο και παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα».


Ιχθυοπωλείο «Κουτσούκος»

Την ίδια εικόνα περιέγραψε και ο κ. Μιχάλης Κουτσούκος, όσον αφορά στην κινητικότητα του κόσμου εν όψει της Καθαράς Δευτέρας: «Αναγνωριστικά έχει ξεκινήσει ο κόσμος να προσανατολίζεται στην αγορά των σαρακοστιανών, δηλαδή μαλακίων, όμως η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα».

Σχετικά με τις τιμές στις οποίες θα κυμανθούν τα προϊόντα, εξήγησε ότι «στα φρέσκα φέτος είναι ελαφρώς ανεβασμένες, όμως υπάρχουν και άλλου είδους μαλάκια που θα μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Συγκριτικά με πέρσι γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν μικρότερη αύξηση, αφού έχουμε επιφορτιστεί εμείς όλα τα επιπλέον κόστη. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επάρκεια αγαθών στο ψάρι και τα μαλάκια, με αποτέλεσμα αυτό να αυξάνει κι άλλο την τιμή τους».

Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στη διάθεση προϊόντων, ειδικά για τις ημέρες που διανύουμε, θα υπάρχουν όλα τα καθιερωμένα, όπως επίσης γαρίδες, θράψαλα, μύδια, καλαμάρια, χταπόδια, γυαλιστερές και κυδώνια, τα οποία οστρακοειδή φέτος έχουν μια μικρή αύξηση στην τιμή λόγω της ανεπάρκειάς τους».


Ιχθυοπωλείο «Ρεσβάνης»

Για περιορισμένη κίνηση κόσμου τις προηγούμενες μέρες έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Ρεσβάνης, ο οποίος όμως εξήγησε ότι από σήμερα θα ξεκινήσει η αγορά των σαρακοστιανών, με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα: «Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά ακόμα δεν έχει φανεί πολύς κόσμος. Τα ψάρια και τα μαλάκια υπάρχουν σε αφθονία, σε όλα τα είδη, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές σε κάποια είδη, ενώ σε κάποια άλλα έχουν ανέβει. Για παράδειγμα, το θράψαλο έχει ανέβει, το μοσχοχτάποδο έχει ανέβει, το χταπόδι αντίθετα θα είναι στις ίδιες τιμές με πέρσι».

Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, εξήγησε ακόμη: «Σε κάθε περίπτωση όποιες αυξήσεις υπάρχουν φέτος, κυμαίνονται γύρω στο 0,50-1 ευρώ. Περιμένουμε τον κόσμο, βλέπουμε ότι η πόλη θα έχει πληρότητα, κι από εκεί κι έπειτα θα δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά».


Αρτοποιείο «Φραγγέας»

Για το κλίμα των ημερών μίλησαν αρτοποιοί της Καλαμάτας, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους εικόνα με φόντο τη φετινή Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Φραγγέα, οι τιμές φέτος θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. «Ανάλογα με το είδος της λαγάνας οι τιμές φέτος θα κυμανθούν από 3,50 μέχρι 4 ευρώ το κιλό», εξήγησε, για να προσθέσει: «Ο κόσμος θα το καταλάβει και μπαίνοντας στα αρτοποιεία να ψωνίσει τις λαγάνες του, ότι δεν υπάρχει στα περισσότερα καμία διαφορά με πέρσι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια γιορτή, ο κόσμος την απολαμβάνει και θεωρώ ότι δε θα προχωρήσει σε έρευνα για την αγορά της, αφού αποτελεί έθιμο της ημέρας».

Αρτοποιείο «Βενιός»

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Βενιός εκτίμησε ότι η τιμή στη λαγάνα θα παραμείνει στα ίδια με πέρσι επίπεδα, από 3,30-3,50 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, σημείωσε: «Μπορεί να βρεθούν αρτοποιεία που θα πουλήσουν με κάποια απόκλιση, ψηλότερη ή λίγο χαμηλότερη, κάτι το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική τους ισχύ, απλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο πελάτης».

Κάνοντας μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης που βιώνει ένα αρτοποιείο, σχολίασε: «Αυτό το εξάμηνο παρατηρείται μια σταθερότητα στην τιμή στα άλευρα, όμως όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι το ρεύμα και το πετρέλαιο, έχουν ξεφύγει πολύ προς τα επάνω».

Της Χριστίνας Μανδρώνη