Σιδηρόκαστρο: Αναβίωσαν και φέτος οι εντυπωσιακές λαμπαδηφορίες

Σιδηρόκαστρο: Αναβίωσαν και φέτος  οι εντυπωσιακές λαμπαδηφορίες

Αναβίωσε, για ακόμα μία χρονιά, το εντυπωσιακό έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο, παραμονή του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821! Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, που έχει κατοχυρωμένα νομικά τα πνευματικά δικαιώματα, αναβιώνει από προηγούμενα χρόνια το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό, αναπαράσταση του ξεσηκωμού, λαμπαδηφορίες στους δρόμους του χωριού, τραγούδια, χορούς και παραδοσιακό κέρασμα!

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Σιδηροκάστρου και ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η Εστία» και του Εξωραϊστικού Λαογραφικού Συλλόγου  Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας», υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας. Συμμετείχαν ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Δρυάλου «Ο Κοντόσταυλος» Μάνης, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Παράδεισος” Καλαμάτας – Τμήμα Αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας», ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», η Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας, ο Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας. Φιλική συμμετοχή: Δημοτικό τραγούδι: Λεωνίδας Σταρόγιαννης, λαούτο: Παναγιώτης Ρουσάκος, κλαρίνο: Θανάσης Καρατζάς.

Μεταξύ άλλων, διακρίναμε τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και τους αντιδημάρχους Δήμητρα Ανδρινοπούλου, Νίκο Φρούσο και Βασίλη Τζανέτο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου