Συμμετοχή της Καλαμάτας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή της Καλαμάτας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

H Καλαμάτα συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Euromed, ένα εθνικής σημασίας, πρωτοπόρο και καινοτόμο συνέδριο, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ενώ συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ΙΑΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων, το Δήμο Ελασσόνας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Γ. Ι. Κατσίγρα» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου, ο οποίος συμμετείχε ως key-note speaker, αναλύοντας ποιες είναι οι ανησυχίες και οι προτεραιότητες της Καλαμάτας μπροστά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ποιες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες διάσωσης του κτηριακού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, είναι «πρωτοβουλίες απαραίτητες, αφού ζούμε σε μια παράκτια πόλη με έντονες πιέσεις διάβρωσης των ακτών, με σημαντικό σεισμικό παρελθόν, με υπερβολικά θερμούς μήνες, με πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα, και βέβαια αλόγιστη ανθρωπογενή δραστηριότητα, όπως σε όλα τα ελληνικά αστικά κέντρα.

Οφείλουμε έτσι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, διασώζοντας τους φυσικούς μας πόρους, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον πλούτο μας, για να διαφυλάξουμε και το δικαίωμα των επόμενων γενιών σε αυτά.

Ανάμεσα στις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, ξεχωρίζουν οι “Φωνές Μέσα από τα Κτήρια”, μια πλατφόρμα με τη συνεργασία του “Σπόρου”, της ομάδας “Πάμε Βόλτα”, της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας, του Καλαμάτα 2030 και πλήθους εθελοντών, μια πολυεπίπεδη εργασία ανάδειξης και προστασίας των κτηρίων της Καλαμάτας και διάσωσης αρχειακού υλικού, προσωπικών φωτογραφιών, μαρτυριών και καταθέσεων κοινωνικής και λαϊκής ιστορίας».

Το φετινό συνέδριο ανέλυσε σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας, οι νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, οι παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων (π.χ. Europeana), η επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας, πέρα από το βαθιά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει.