Τα περισσότερα έργα στην Περιφέρεια… ακροβατούν

Τα περισσότερα έργα  στην Περιφέρεια… ακροβατούν

Ν. Νικολάκου: Οι εργολάβοι έχουν «ξεφύγει» – Δ. Πτωχός: Ανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων

Θέμα για το στάδιο υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έθεσε η  Ντίνα Νικολάκου, περιφερειακή σύμβουλος της «Νέας Πελοποννήσου», κατά την προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

«Θέλω να πω ότι έχουμε συνεδριάσει από τις 14 Ιανουαρίου στην Οικονομική Επιτροπή και έχουμε συζητήσει 70 παρατάσεις. Έχουμε μπει σε “κόκκινο συναγερμό”. Αν δε ληφθούν μέτρα, θα πάμε σε διάλυση εργολαβιών, θα μας ζητήσουν χρήματα ως δουλείες και για καθυστερήσεις.

Μερικά θέματα δεν έχουν κανένα μέλλον. Ρωτάω και ζητάω εάν πιστοποιείται το πρόβλημα που θέτω. Πιστεύετε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης των έργων, η απόφαση που παίρνουν οι εργολάβοι να σταματούν, και να υπογράφουμε παρατάσεις, οδηγούν σε σταμάτημα των έργων;

Επίσης, τι έγιναν τα έργα του “Αντώνης Τρίτσης”; Το Διοικητήριο της Μεσσηνίας είναι σε διακοπή, έχει πάρει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για συμπληρωματική σύμβαση και έχει γίνει μόνο 10% του έργου. Ένα έργο 9 εκατομμυρίων ευρώ της ανάπλασης παραλιακού μετώπου από Μαντίνεια ως Κιτριές, είδα χθες (σ.σ. προχθές) ότι ξεκινάει από την αρχή, που σημαίνει ότι αυτή η προγραμματική είναι στον αέρα.

Και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτά τα λίγα έργα, έχουν χρήματα; Η ανάπλαση του σιδηροδρομικού δικτύου; Έχουμε κάνει λάθος, λέει, και πρέπει να είναι μεγαλύτερο το πλάτος και πρέπει να γίνει νέα μελέτη. Η οδική ασφάλεια δε βλέπω να προχωρεί.

Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά. Βάζουμε ένα φρένο στην ανάπτυξη. Θα γίνει κάτι; Θα έρθουν χρήματα; Έχουμε δυνατότητα για κάποια χρονοδιαγράμματα; Οι αναθεωρήσεις θα είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ», είπε.

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Α. Τσουκαλάς σημείωσε: «Σε εξέλιξη συνολικά είναι πάνω 241 έργα (στη Μεσσηνία 45). Από αυτά σε παρατάσεις είναι περίπου τα 85. Από το σύνολο, σε διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμών είναι δεκαπέντε έργα και άλλα δεκαπέντε λόγω άλλων προβλημάτων, όπως μεταφοράς στύλων ΔΕΗ κ.ά.

Τα χρήματα για την οδική ασφάλεια στη Μεσσηνία θα έρθουν, οι χρηματορροές  θα ξεκινήσουν ξανά. Για το Διοικητήριο δε θα έχουμε άλλη διακοπή εργασιών. Για τις πληρωμές, ζήτημα έχουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπάρχουν 23 εκατομμύρια ευρώ πληρωμένα, τα 19 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο 2023, άρα ξεπερνάμε το πρόβλημα των διακοπών εργασιών.

Για τις αναθεωρήσεις, όποιες έχουμε δώσει, είναι εντός των τριμήνων και δεν έχουμε πρόβλημα. Η κατεύθυνση προς τις Υπηρεσίες είναι να υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Στο επόμενο διάστημα, δε θα έχουμε τη δικαιολογία του κάθε αναδόχου ότι δεν πληρώθηκε και κάνει γι’ αυτό διακοπή εργασιών».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μάκαρης είπε: «Όλες οι παρατάξεις του ΠεΣυ  λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος δε συμμετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή. Παρακαλώ να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τις παρατάξεις που δεν είναι στην Επιτροπή και θα ήταν ιδιαίτερα θετικό».

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Ν. Κουτουμάνος, συμπλήρωσε: «Είναι γεγονός ότι παρουσιάζονται παρατάσεις έργων. Υπάρχουν πολλές εργολαβίες που δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει πλεονάσματα με διάφορα τερτίπια, και ένας τρόπος είναι αυτός.

Υπάρχουν σταλίες. Όλα αυτά συνυπάρχουν με στοιχεία αποσπασματικότητας, με στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν προτεραιότητες και ενιαίο σχέδιο. Οι ανάγκες για αντιπλημμυρική προστασία είναι συγκεκριμένες και τα έργα που πρέπει να γίνουν, καταγεγραμμένα, αλλά τίποτα δε γίνεται για να σωθούν περιοχές που θα πληγούν από μια κακοκαιρία».

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι ο κ. Τσουκαλάς έδωσε πλήρη στοιχεία και επισήμανε: «Πραγματικά με την έναρξη της περιόδου έχουμε συζητήσει πολλές παρατάσεις, και επειδή είναι ορατό πρόβλημα το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει πιστοποιήσεις που οδηγούν σε παρατάσεις, κάνουμε ενέργειες ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εν τη γενέσει, συζητάμε με τις Υπηρεσίες μας να μην υπογράφονται συμβάσεις οδοποιίας τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, ώστε να μη δίνονται αναγκαστικά παρατάσεις, γίνονται χρονοδιαγράμματα, προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε ομοειδή έργα και δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στη δημοπράτηση των έργων με πλήρεις μελέτες».

Λαμβάνοντας τον λόγο και πάλι, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι πολλά έργα παίρνουν παρατάσεις επειδή δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν σε συγκεκριμένους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα, όπως το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Διοικητήριο, που είναι σύνθετα και έχουν ιδιαιτερότητες.  «Έχουν γίνει πολλές άρσεις εργασιών σε πολλά έργα», είπε.

Η κυρία Νικολάκου έλαβε το λόγο και είπε ότι ακόμα και σε έργα που εκτελούνται σε πεδιάδες, και όχι στα ορεινά, κι ενώ έχουμε τον πιο ζεστό χειμώνα στην Περιφέρειά μας, προβάλλουν οι εργολάβοι δικαιολογίες για χιονοπτώσεις και άλλα «ανυπόστατα». Οι εργολάβοι έχουν «ξεφύγει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουταφίδης είπε ότι ουσιαστικά 15 έργα περίπου έχουν σταματήσει στην Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αίτηση διάλυσης σύμβασης έκανε μόνο ένας ανάδοχος.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δ. Πτωχός μοιράστηκε μια προσωπική του εμπειρία όταν βρέθηκε στο τιμόνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ρωτώντας κατ’ αρχάς τι ακριβώς κάνει η Περιφέρεια. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι δεν υπήρχε συνολική εικόνα για όλα τα έργα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Όπως είπε, «τώρα γνωρίζουμε όλα τα έργα που τρέχουν από την Περιφέρεια αλλά και από την κυβέρνηση και άλλους φορείς. Τα έχουμε όλα τα στοιχεία και με πολλή χαρά θα τα μοιραστούμε με όλους τους πολίτες. Προσπαθούμε να ανασχεδιάσουμε τις διαδικασίες, όπως για τη διαγωνιστική να βάζουμε δείκτες για την προστιθέμενη αξία του κάθε έργου, να υπάρχουν περισσότερα χρονικά ορόσημα για κάθε έργο, ώστε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό.

Δεν είναι μόνο οι καταβολές χρημάτων που καθυστερούν τα έργα, αλλά και λόγω Αρχαιολογίας, και σε ορισμένα από τα έργα βρήκαμε προβλήματα με την παροχή ενέργειας και τη μεταφορά δικτύων. Και όλα αυτά, αφού έχουμε ξεπεράσει απαλλοτριώσεις κ.ά».