Βούλιαξε η Καλαμάτα από κόσμο το τετραήμερο αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας

Βούλιαξε η Καλαμάτα από κόσμο το τετραήμερο αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην Καλαμάτα από την Παρασκευή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, αφού χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν να περάσουν αυτές τις μέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, με τον καιρό να χαλάει την τελετή λήξης, αλλά τους καρναβαλιστές να μην πτοούνται και, παρά την καταρρακτώδη βροχή, να παρελάζουν κανονικά.

Παρασκευή
Από την Παρασκευή άρχισαν να φτάνουν στην πόλη οι πρώτοι επισκέπτες, κάτι που φάνηκε από την κίνηση στους δρόμους, ενώ το βράδυ αίσθηση προκάλεσε η «αποστολή» του Νησιώτικου Καρναβαλιού, που έφτασε στην Καλαμάτα για το καθιερωμένο κάλεσμα στους Καλαματιανούς, κάλεσμα που, όπως φάνηκε την Καθαρά Δευτέρα, απέδωσε, καθώς η Μεσσήνη πλημμύρισε από κόσμο.

Στη συνέχεια διεξήχθη στην κεντρική πλατεία η εκδήλωση, που εντασσόταν στο Καλαματιανό Καρναβάλι, με τίτλο “Χορεύετε;”. Εκεί μέλη των πληρωμάτων, αλλά και θεατές, έδειξαν τις ικανότητές τους στο χορό.

Σάββατο
Το Σάββατο, οπότε οι αφίξεις των επισκεπτών αυξήθηκαν, η κεντρική πλατεία Καλαμάτας γέμισε κόσμο, με όσους αναζητούσαν μια καρέκλα στα καταστήματα εστίασης να χρειάζονται ώρες για να τα καταφέρουν!

Στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκαν προσκοπικά παιχνίδια και παρουσίαση ταραντέλας από μέλη του Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, που βρέθηκαν επίσης στην Καλαμάτα.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση. Τα πληρώματα, ξεκινώντας από τη νότια πλευρά της Αριστομένους, έφτασαν στο Ιστορικό Κέντρο, όπου είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτυ.

Οι δε συμμετέχοντες διασκέδασαν αρχικά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ πολλοί εξ αυτών κατέληξαν σε καταστήματα που διοργάνωσαν πάρτυ.

Πάρα πολλοί, όμως, ήταν και οι θεατές της παρέλασης που συνέχισαν τη διασκέδασή τους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κυριακή
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, που έδειχναν βροχή από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το απόγευμα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και έτσι λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση άρχισε ισχυρή βροχόπτωση, με τα πληρώματα να παρελάζουν κανονικά, να τα δίνουν όλα, αλλά το νερό να φτάνει μέχρι το κόκαλο!

Η βροχή, όπως ήταν λογικό, απέτρεψε αρκετό κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την παρέλαση να το κάνει, αν και υπήρχαν και «οι τολμηροί» που βγήκαν.

Αφού τα πληρώματα ολοκλήρωναν την παρέλαση που παρουσίαζε ο Τόνι Σφίνος, έφταναν στην πλατεία, όπου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η συναυλία μαζί με την μπάντα του, τους Playmates, συναυλία που τελικά δε δόθηκε, αφού υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος.

Στην εξέδρα ανέβηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, που ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή, ενώ μαζί με τον παρουσιαστή παρέδωσαν βραβεία σε πληρώματα που διακρίθηκαν. Και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε πρόωρα.

Νωρίς το απόγευμα η βροχή σταμάτησε και έτσι ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους και διασκέδασε σε διάφορα σημεία, κυρίως στην πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο, με τους επισκέπτες να παίζουν το «παιχνίδι του τραπεζιού», αφού είχαν εξασφαλίσει το πού θα μείνουν, αλλά πολλοί όχι το πού θα φάνε.

Καθαρά Δευτέρα
Τελευταία μέρα του τετραημέρου, με την παραλία της Καλαμάτας να έχει την τιμητική της, μιας και είναι ιδανικός χώρος για πέταγμα του χαρταετού.

Αρκετοί, δε, συμμετείχαν στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας δίπλα στο χώρο του ΝΟΚ, όπου έπαιξαν με τα χρώματα, ενώ εκεί υπήρχαν κι άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο σημείο, όλο το παραλιακό μέτωπο ήταν γεμάτο κόσμο, θυμίζοντας καλοκαίρι, τόσο από άποψη κίνησης όσο και από άποψη ατόμων στην ακτή.

Οι προνοητικοί είχαν φροντίσει να κάνουν κράτηση σε καταστήματα για φαγητό, ή είχαν ετοιμάσει το δικό τους σαρακοστιανό γεύμα, το οποίο απόλαυσαν σε συνδυασμό με το πέταγμα του χαρταετού, με τον αέρα και την ηλιόλουστη μέρα να στέκονται σύμμαχοι.

Και κάπου εκεί το τετραήμερο ολοκληρώθηκε, με τους επισκέπτες να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής (και όσους είχαν προορισμό την Αθήνα να χρειάζονται γερά νεύρα εξαιτίας της αυξημένης κίνησης, ειδικά στην Αθηνών – Κορίνθου), και όσους μένουμε στην Καλαμάτα να επιστρέφουμε στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση