«Ξεδοντιασμένο» από γιατρούς το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

«Ξεδοντιασμένο» από γιατρούς  το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Πάνω από το 40% της ιατρικής του δύναμης, και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες, έχει χάσει το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των πολιτών.

Από τη μία, εξαγγέλλονται προθέσεις και δράσεις (όπως ο προσωπικός γιατρός) για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ, από την άλλη, τα Κέντρα Υγείας «ξεδοντιάζονται» και υπολειτουργούν.

Το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας με πολλά πλεονεκτήματα, κτηριακής υποδομής, χωροταξίας στην πόλη και εξοπλισμό, διαθέτει αυτή τη στιγμή ελάχιστους γιατρούς και με σημαντικές ειδικότητες να μην υπάρχουν. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ), Προκόπης Κωστάκης, αλλά κανένα δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας. Αυτό που επείγει είναι η άμεση προκήρυξη θέσεων για να στηριχθούν και οι δομές που το ίδιο το κράτος δημιουργεί, όπως η ΤΟΜΥ και ο προσωπικός γιατρός.

Είχε πάνω από 50 γιατρούς
Μιλώντας στο «Θ» ο κ. Κωστάκης επισήμανε ότι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: Πρώτον, βρίσκεται στον αστικό ιστό, ενώ το νοσοκομείο είναι εκτός. Δεύτερον, στεγάζεται σε ιδιόκτητο δημόσιο κτήριο. Επίσης, κτηριακά είναι επαρκέστατο, με ιατρεία, δύο ορόφους και πρόσβαση για ΑμεΑ.

Κοιτώντας λίγο πίσω, το 2014, το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας διέθετε πάνω από 50 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και με το «νόμο Γεωργιάδη» έχασε το 50%. Ακολούθησε το 2018 ο «νόμος Ξανθού», ο οποίος επίσης οδήγησε κι άλλους γιατρούς εκτός του Κ.Υ.

Τότε, με ενέργειες της Ομοσπονδίας και ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, επανήλθαν κάποιοι γιατροί που είχαν φύγει το 2014.

Μέχρι πέρυσι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας είχε περίπου 25 γιατρούς.

Γιατροί, όμως, σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγος, ειδική γιατρός, συνταξιοδοτήθηκαν, κι ενώ σε γιατρούς του ΕΣΥ που συνταξιοδοτούνταν από τις αρχές του 2024 δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν έως τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό δεν εφαρμόσθηκε για τα Κέντρα Υγείας.

Έτσι, η Καλαμάτα, η Τρίπολη και το Άργος, όπως σημείωσε ο κ. Κωστάκης, έχασαν αρκετούς γιατρούς και, μάλιστα, από σημαντικές ειδικότητες. Για παράδειγμα, από Καλαμάτα συνταξιοδοτήθηκαν δυο γιατροί που ήταν προσωπικοί γιατροί, με τον καθένα να είναι χρεωμένος με 2.000 ασφαλισμένους.

«Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο έγιναν μετακινήσεις τριών γιατρών, ενώ κάποιοι άλλοι βγήκαν σε αναρρωτική άδεια. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, που είχε 25 γιατρούς, δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, δεν υπάρχει ορθοπαιδικός, δεν υπάρχει ΩΡΛ, που υπήρχαν ως ειδικότητες. Υπάρχει ένας καρδιολόγος που υποχρεωτικά μετακινείται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μια φορά το μήνα πηγαίνει στη Σπάρτη για εφημερία. Κι όταν ένας γιατρός κάνει εφημερία, λείπει και την επόμενη ημέρα. Ο παιδίατρος έχει μετακινηθεί μόνιμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Επίσης, ελαττώθηκε ο αριθμός των οδοντιάτρων, καθώς το Κ.Υ Καλαμάτας παρείχε πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη με οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Συνεχώς ελαττώνεται ο αριθμός των γιατρών. Από το τέλος του 2023 έως σήμερα 6 γιατροί, ίσως και περισσότεροι, έχουν φύγει από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Κέντρα Υγείας στις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Το ίδιο συμβαίνει στην Τρίπολη και στην Κόρινθο», τόνισε ο κ. Κωστάκης.

«Είναι κρίμα…»
Συνεχίζοντας σχολίασε ότι αυτό που ζητά ο σύλλογος είναι να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών και, κυρίως, να προκηρυχθούν θέσεις για τα Κέντρα Υγείας. «Είναι κρίμα να έχουμε μια μονάδα που είναι η καλύτερη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και με πολλές δυνατότητες παροχής πρωτοβάθμιας και να μη λειτουργεί. Είναι κρίμα ο Καλαματιανός να έχει δίπλα από το σπίτι του το Κέντρο Υγείας και να μη λειτουργεί. Όσο λειτουργούν σωστά οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τόσο ελαχιστοποιείται το φορτίο στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου. Δεν είναι δυνατόν για το παραμικρό να πηγαίνεις στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας στις πρωτεύουσες των άλλων νομών. Ανέφερε ότι στο ΚΥ Άργους, ενώ υπήρχαν επικουρικοί γιατροί στη λίστα, δεν τους επέλεξαν και προτίμησαν να μετακινούν γιατρούς για να μην κλείσει το Μικροβιολογικό. Με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς είναι και το Κέντρο Υγείας Τρίπολης, αλλά και το Κέντρο Υγείας Ναυπλίου.

Πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας, αλλά οι διαδικασίες δεν προχωρούν.

Της Βίκυς Βετουλάκη