Αφιερωματική βραδιά στο σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο

Αφιερωματική βραδιά  στο σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο

Αφιερωματική βραδιά στο σπουδαίο ποιητή της γενιάς του ‘30, Νίκο Γκάτσο, παρουσίασε στο αμφιθέατρο της  Δημοτικής Φιλαρμονικής η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις».

Η Αγαθή Δημητρούκα, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, μεταφράστρια, κληρονόμος και επιμελήτρια του έργου του Γκάτσου, εισηγήθηκε το θέμα «Η απήχηση του Νίκου Γκάτσου σήμερα», ενώ με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη διαχρονικότητα του ποιητή, ακόμα και στις μέρες μας, με τη συνεχόμενη πληροφορία και εικόνα.

Νωρίτερα, η Ελένα Κουτριάνου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είχε τοποθετηθεί για  την «αλληλογραφία του Νίκου Γκάτσου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Οδυσσέα Ελύτη». Προσωπικότητες που έχουν στιγματίσει την πνευματική ζωή του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην ποιητική συλλογή της θρυλικής «Αμοργού» που εξεδόθη στα σκοτεινά χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής, σηματοδοτώντας μια εκδοχή της ποιητικής ανανέωσης την οποία έφερε η γενιά του 1930.

Η ποιητική του συνέχεια κορυφώθηκε μέσα από τη στιχουργική του τέχνη, στην οποία συγκέρασε την ποιητική παράδοση και τους νέους τρόπους, δημιουργώντας ένα έργο επιβλητικό και πολύτιμο.

Το συντονισμό της βραδιάς είχε ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής και δοκιμιογράφος, υπεύθυνος για το σχεδιασμό καλλιτεχνικών δράσεων Λόγου και Γραμμάτων της “Φάρις”.