Αλαλούμ στις απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία

Αλαλούμ στις απολογίες των κατηγορουμένων  για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία

Τρεις κατηγορούμενοι, δύο διαφορετικές εκδοχές στις απολογίες τους, για την άγρια δολοφονία του 31χρονου Αλβανού εργάτη γης το Νοέμβριο του 2022 στην παραλία Καρτελά Κυπαρισσίας, που είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία, και στη μέση το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, που καλείται να βρει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

Η δίκη, που έχει ξεκινήσει από τις 12 του μήνα, συνεχίσθηκε την Πέμπτη με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων και την Παρασκευή με τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ακροατηρίου και αρκετών δικηγόρων – παρατηρητών.

Κατηγορούμενοι είναι ένας 32χρονος Αλβανός και πρώην συγκάτοικος του θύματος, ένας 26χρονος Ρομά και μια 32χρονη Ελληνίδα, με τους δύο τελευταίους να τηρούν κοινή γραμμή στις απολογίες τους. Όλοι αντιμετωπίζουν τις βαριές κατηγορίες της: ανθρωποκτονίας με δόλο, τελεσθείσης από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστείας τελεσθείσης από κοινού με ιδιαίτερη σκληρότητα, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Το κίνητρό τους φέρεται να είναι οικονομικό, καθώς εκείνο το βράδυ όλοι μαζί βρέθηκαν σε μπαράκι της Κυπαρισσίας, με το θύμα – σύμφωνα με μαρτυρίες- να έχει πάνω του 12.000 ευρώ, αλλά όταν βρέθηκε νεκρός, τα χρήματα είχαν κάνει «φτερά».

Η μία εκδοχή
Στην απολογία του ο 32χρονος Αλβανός είπε ότι όλοι μαζί διασκέδαζαν σε μπαράκι της Κυπαρισσίας και περιέγραψε πώς συναντήθηκαν. Όπως ανέφερε, πρώτη φορά έβλεπε το συγκατηγορούμενό του Ρομά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κάτι ερωτικό «έπαιζε» με την 32χρονη κατηγορούμενη και τον 26χρονο. Αργά το βράδυ και αφού είχαν πιει αρκετά, η 32χρονη του ζήτησε (κι αφού είχε πάει στην παρέα τους και το θύμα) να τους πάει με το αυτοκίνητό του κάπου ερημικά μαζί με το 31χρονο, γιατί το θύμα δεν είχε χαρτιά για να πάνε σε ξενοδοχείο.

Αυτός δέχτηκε, ενώ ζήτησε να πάει μαζί τους για βόλτα και ο 26χρονος Ρομά. Όταν έφτασαν στην παραλία Καρτελά, το ζευγάρι απομακρύνθηκε, ενώ αυτός και ο 26χρονος έμειναν στο αυτοκίνητο. Ανέφερε δε, ότι ο 26χρονος του είπε κάποια στιγμή ότι θα βγει για τσιγάρο και τον έχασε. Επίσης, υπέθεσε ότι βρήκε στη θέση που καθόταν ένα δοκάρι που είχε ο ίδιος από τη δουλειά του. Εν συνεχεία άκουσε φωνές και τότε πήγε στο σημείο που άκουσε τη φασαρία. Εκεί βρήκε τον ομοεθνή του στο έδαφος νεκρό, την κοπέλα να φωνάζει «γιατί» και τον Ρομά να του λέει πως «ό,τι έγινε, έγινε» και να του ζητά να χτυπήσει κι αυτός το θύμα με το ξύλο, για να μη μιλήσει κανείς για ό,τι συνέβη. Αυτός, συνέχισε, με την κοπέλα μετέφεραν μετά το θύμα στην άμμο, ενώ ο Ρομά τους μοίρασε τα χρήματα που είχε πάρει από τον 31χρονο. Περιέγραψε ακόμη κι όλα όσα έκαναν μέχρι να τους συλλάβει με την κοπέλα η Αστυνομία, ενώ τόνισε ότι τον έμπλεξαν και είναι «ένοχος χωρίς τη θέλησή του».

Και η άλλη εκδοχή
Από την πλευρά της, η κοπέλα είπε ότι παλιότερα είχε σχέση με τον πρώτο κατηγορούμενο, γι’ αυτό και «ό,τι λέει τώρα είναι από ζήλεια» λόγω της σχέσης της με τον 26χρονο Ρομά.

Όπως περιέγραψε, έφυγαν και οι τέσσερις μαζί από το μαγαζί, αλλά ο πρώτος, αντί να τους πάει σπίτι, τράβηξε για αλλού. Υποστήριξε ότι ο 32χρονος καθόλη τη διαδρομή διαπληκτιζόταν με το θύμα στη γλώσσα τους. Στην παραλία βγήκαν από το αυτοκίνητο, ενώ αυτή με το Ρομά έμειναν μέσα. Έπειτα από λίγα λεπτά βγήκε και άκουσε φωνές, ενώ πηγαίνοντας πιο πέρα τους βρήκε να τσακώνονται. Ο 32χρονος την έδιωξε, γύρισε στο αυτοκίνητο και δεν είπε τίποτα στον 26χρονο, ενώ 20 λεπτά μετά γύρισε και ο 32χρονος, λέγοντάς της το θύμα θα γυρνούσε με κάποιους άλλους.

Τα ίδια περιέγραψε και ο 26χρονος κατηγορούμενος, τονίζοντας ότι ήταν πολύ μεθυσμένος όταν έφυγαν από το μπαράκι, δεν καταλάβαινε πολλά πράγματα και δεν ήξερε πού τον πήγαν. Είπε πως όλα τα έχει κάνει μόνος του ο 32χρονος Αλβανός, ισχυριζόμενος πως τα λέει αυτά γιατί θέλει να τον καταστρέψει. Μάλιστα, σημείωσε πως, όταν θυμήθηκε ότι τον είδε επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο να πετάει κάτι, το είπε στους αστυνομικούς, οι οποίοι έψαξαν στην περιοχή και βρήκαν το ξύλο με το οποίο είχε χτυπήσει το θύμα.

Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα με την αγόρευση της εισαγγελέως.

Της Βίκυς Βετουλάκη