Χαστούκι… η απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Χαστούκι… η απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στην πολυετή διένεξη του κλάδου

Μετά 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης φαίνεται ότι ο «πόλεμος» για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών, μεταξύ Μεσσηνίων και λοιπών ανά την Ελλάδα παραγωγών, λαμβάνει τέλος.

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και «έκρινε πλέον οριστικά ότι η ονομασία “Kalamata Olives”, που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”», επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ.

Πλέον, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ζήτημα του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την ήττα της Μεσσηνίας.

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς «Καλαμών/ Καλαμάτα» και το σύνολο των μεταποιητικών -τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία «Κalamata Olives» από τις αρχές του 20ού αιώνα, με εξαγωγές των οποίων η αξία ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Η απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “Καλαμών/Καλαμάτα/Κalamata”,  αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως)», τονίζει η ΠΕΜΕΤΕ.

Ανυπέρβλητα προβλήματα
Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία «Kalamata», όπως σημειώνεται, έπειτα από «παρεμβάσεις αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, της Ʃλοβενίας, της Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ, έπειτα από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ, συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “Καλαμάτα/Κalamata” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας»/PDO Elia Kalamatas” (277 τον. μέσο όρο ετησίως)».

‘Ετσι, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, η απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφησή του από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ. «Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος», τονίζεται.

Ανακοίνωση ΔΟΕΠΕΛ
Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς σημειώνει: «Επιτέλους μετά 12 μήνες από την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης φορέων της Μεσσηνίας κατά της 1773/251445/1.9.2022 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ, γνωστής και ως “Απόφασης Γεωργαντά”, πρυτάνευσε η λογική και εκδόθηκε η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ, η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης και δέχτηκε τις Παρεμβάσεις μας, δικαιώνοντας την “Απόφαση Γεωργαντά”.

Η Απόφαση του ΣτΕ:

•Βάζει οριστικό τέλος στο τραγικό αδιέξοδο της παρ’ ολίγον απώλειας των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που  παράγονται από:  27.000+ ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλες τις παραγωγικές Περιφέρειες της χώρας,  μεταποιούνται και συσκευάζονται από:  150+ μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις,  εξάγονται:  80.000+ τόνοι σήμερα με το ελληνικό παγκόσμιο brand name “Kalamata olives” και 120.000 τόνοι “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία νέων φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που εισέρχονται συνεχώς στην παραγωγή, σε  100+ χώρες, που αποφέρουν:  250+ εκατ. ευρώ σήμερα και 400+ εκατ. ευρώ “αύριο”.

Επιπρόσθετα,  καθησυχάζει και ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας. Τέλος, δεν εμποδίζει καθόλου τη διάθεση του εμπορικού τύπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”».